Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Afşin’e 3. termik santrale ‘onay’ için akıllara zarar rapor ve şaibeli şirket

Afşin’e 3. termik santrale ‘onay’ için akıllara zarar rapor ve şaibeli şirket

Kahramanmaraş Afşin ilçesinde yapılması planlanan termik santral için hazırlanan ÇED raporu için olumlu karar çıktı.“Kömür iyi kullanıldığı takdirde temiz bir yakıttır” ifadelerinin yer aldığı akıllara zarar raporu ise, Kanal İstanbul’un da ÇED raporunu hazırlayan daha önceden adı pek çok şaibeli işe karışmış bir firma yaptı. 

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde yapılması planlanan termik santral için hazırlanan ÇED raporu kabul edildi. Raporu yazan firmanın Kanal İstanbul’un ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik olduğu ortaya çıkarken, söz konusu raporda “Kömür iyi kullanıldığı takdirde temiz bir yakıttır” ifadelerinin yer alması ise dikkat çekti.

Afşin ilçesi Altınelma ve Tanır mevkiindeki Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Afşin C Termik Santralı Açık Kömür İşletmesi ile ilgili ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu’ kararı verildi. Proje dosyasını iktidarın tüm bilimsel uyarılara rağmen vazgeçmediği Kanal İstanbul’un da ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik oluşturdu. Projeyi inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da 27 Mart tarihinde ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı.

Afşin’e 3ncü termik santral için Bakanlığın adeta kamuoyundan kaçırarak verdiği onay kararı, Ekoloji Birliği tarafından ortaya çıkarılıp, dün de “İnsanlar can derdinde, iktidar sermaye ile kolkola rant peşinde” haberi ile kamuoyu ile de paylaşılmıştı.

BÖLGE HALKI İMZA TOPLAMIŞ, KARŞI ÇIKMIŞTI

Bu kararla birlikte bölge halkı tarafından insan sağlığı ve doğal yaşamda ‘Çernobil’ etkisi oluşturacağı gerekçesi ile karşı çıkılan ve binlerce Yurttaşın itiraz dilekçesi verdiği Afşin C Termik Santrali’nin yapımına başlanması için en önemli aşamalardan biri geçilmiş oldu. Bölge halkı “Çernobil etkisi oluşturacak” dediği proje için binlerce imza ve dilekçe toplamış ve 24 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komitesi Toplantısına da katılarak projeye itiraz etmişti.

Hayata geçirilmesi halinde Afşin ve Elbistan’ın, Avrupa’nın havası en kirli merkezlerine dönüşeceği ve ‘Çernobil’ etkisi oluşturacağı gerekçesi ile projeye karşı çıkan yurttaşlarca binlerce itiraz dilekçesi verilmesine rağmen, Bakanlığın verdiği “olumlu” kararı tam bir skandal olarak değerlendiriliyor. Konunun anlamı ise; Ekoloji Birliği tarafından ortaya çıkarılarak kamuoyuna açıklanması ile gün yüzüne çıktı.

“OLUMLU” KARARI İÇİN HAZIRLANAN AKILLARA ZARAR RAPOR!

Afşin’e 3ncü termik santral için Bakanlığın adeta kamuoyundan kaçırarak verdiği onay kararı, Ekoloji Birliği tarafından ortaya çıkarılmış, dün de “İnsanlar can derdinde, iktidar sermaye ile kolkola rant peşinde” haberi ile kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Ekoloji Birliği tarafından konunun basın ve kamuoyu ile paylaşılmasının ardından da kamu vicdanı ve hukuka aykırı ayrıntılar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Kamuoyundan adeta kaçırarak verilen “olumlu” kararının ardında, “olumlu” kararı verilmesi için hazırlanan akıllara zarar rapor yer alıyor. Bu raporu hazırlayan firma ise Kanal İstanbul için ÇED raporunu hazırlayan aynı firma. Bu firma ise karıştığı yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle şaibeli bir firma olarak da biliniyor.

SANTRALE 35 YILLIK ÖMÜR BİÇİLİYOR

Çınar Mühendislik firmasınca hazırlanan ÇED raporunda yer alan bilgilere göre santralin ‘ekonomik ömrü’ 35 yıl. Raporda santralin kurulmasının amacının ‘enerjideki dışa bağımlılığın azaltılması’ olarak gösterilirken, yerli kömüre ilişkin ‘2023 hedefi’ konulduğu hatırlatıldı. ÇED raporunda EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nün kurmayı planladığı santralin yatırım tutarı 17 milyar 280 milyon TL olarak gösterildi.

ÇED raporunda, şu ifadelere yer verildi: “Projenin planlandığı alan Afşin Havzası içerisinde kalmaktadır. Proje kapsamında kullanılacak olan tarım alanlarının tarım dışı amaçla kullanılması için Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı‘ndan gerekli izinler alınacaktır. Söz konusu projenin gerçekleşmesi ile birlikte inşaat aşamasında 5 bin 352 kişi işletme aşamasında 2 bin 23 kişinin (Termik Santral: 650, Maden Sahası: bin 373) istihdam edilmesi planlanmaktadır.”

TERMİK SANTRALLERİN TÜRKİYE BİLANÇOSU: 17 BİN ERKEN ÖLÜM!

Greenpeace raporuna göre ise; termik santraller bölgede 17 bin erken ölüme neden olurken, Çınar mühendislikçe hazırlanan ÇED raporunda, “Kömür iyi kullanıldığı takdirde temiz bir yakıttır” ifadesi kullanıldı.

Raporda, şöyle deniliyordu: “Günümüzde temiz kömür teknolojileri kullanılarak kömür, tüm dünyada doğayı kirletmeden kullanılabilmektedir. Ülkemizde yapılan en büyük yanlışlık, hava ve çevre kirliliğinin tek nedeni olarak kalitesiz kömürlerin gösterilmiş olmasıdır. Dünya üzerinde kötü ya da kalitesiz kömür yoktur. Termik santral kaynaklı kirleticiler bitkilerin gelişiminde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Kurulması planlanan santralin işletilmesi esnasında önlem alınmadığında kaynaklanacak en önemli insan sağlığı ve çevresel etki, hava kirliliğidir. Tesis bünyesinde oluşacak emisyonlar için yapılan hava kirliliği modelleme çalışmaları neticesinde, kirletici parametre değerlerinin sınır değerlerin altında kalacağı görülmüştür.”

TARIM ALANLARININ ÜZERİNE YAPILACAK

255 hektarı bulan santral alanının tamamı tarım arazisi olarak çevre planında yer alıyor. Kül depolama alanı 512 hektarlık bir alanda kurulacak. Bu alanın 227 hektarı tarım, 103 hektarı orman arazisi olarak görülürken, 181 hektarı ise hazineye ait arazilerden oluşuyor. Bitkisel toprak depolama alanı ise 1108 hektar. Bu alanın neredeyse tamamı tarım arazisi.

2020 yılı ortasında inşaat işine başlanması planlanırken ilk ünitenin 2024 yılı ortalarında ticari faaliyete alınacağı ileri sürülüyor. ikinci ünitenin 4,5 yılda ve üçüncü ünitenin 5 yılda devreye gireceği öngörülmekte.

ŞAİBELİ ŞİRKET: ÇINAR MÜHENDİSLİK

ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik sahibi ve Selahattin Hacıömeroğlu, geçtiğimiz yıllarda da Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığında şirket olarak kendi santralı da dahil Gelibolu Yarımadası’nda planlanan birçok santralın ÇED dosyasını hazırlamıştı. Şirketin hazırladığı ÇED raporları arasında Kanal İstanbul ve çok sayıda ağacın kesildiği Kuzey Marmara Otoyolu Projesi de yer alıyor.

1595 sayfadan oluşan Kanal İstanbul ÇED Raporu’nun askıya çıkarılması ile birlikte raporun kimin tarafından hazırlandığı da net olarak öğrenilmişti. Raporu hazırlayan Ankara merkezli olan Çınar Mühendislik Müşavirlik A.Ş.’nin bugüne kadar devletten 24 milyon TL tutarında 42 ihale aldığı da böylece ortaya çıktı.

ÇED raporu hazırlayan firmanın adı daha önce bir çok olayda geçiyor. Ayrıca şirket sahibi Selahittin Hacıömeroğlu’nun “Botaş Yolsuzluğu” operasyonunda da adı yer alıyor. Bu yolsuzluk davası ile tutuklanıp yargılandığı belirtilen Hacıömeroğlu, bir başka olayda da bağımsız bir şirket tarafından hazırlanması gereken ÇED Dosyası’nı da kendi şirketine hazırlatması nedeniyle büyük tepki toplamış. Böylece kendi şirketi için gereken ÇED raporunu yine kendi şirketine hazırlatarak, bir de “ÇED olumlu” kararı alınması sağlanmış!

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top