Ana Sayfa > Bildiriler > Adalet Kervanı, 9 günün sonunda Akbelen’e ulaştı

Adalet Kervanı, 9 günün sonunda Akbelen’e ulaştı

Datça’dan yola çıkan yaşam savunucuları 9. günün sonunda Akbelen’e ulaştı. Kömür sahasının İkizköy’de oluşturduğu tahribatı inceleyen yaşam savunucuları yargı kararlarının uygulanmasını istedi.

20 Ekim’de Datça’da bir basın açıklaması ile başlatılan Muğla Adalet Kervanı 29 Ekim günü Akbelen’de tamamlandı.

Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen yaşam savunucuları Akbelen’de buluştuktan sonra birlikte Yeniköy Termik Santralinin önüne giderek bir basın açıklaması yaptı. Santralin güvenlik görevlilerinin santral önünde açıklama yapılmasına karşı çıkmalarına rağmen eylemciler alanın kamuya ait olduğunda ısrar ettiler ve açıklamarını santralin önünde gerçekleştirdi.

Artı Gerçek’in haberine göre, KARDOK Derneği, Muğla Çevre Platformu, Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu tarafından birlikte gerçekleştirilen kervan eyleminin sonunda Esra Işık ve Derya Lim basına açıklama yaptı.

‘KÖMÜR SAHASI YAŞAM ALANLARIMIZI DA ANILARIMIZI DA YOK ETTİ

Basın açıklamasından sonra birlikte İkizköy’ün Karadam Mahallesi’nde kömür sahasının yol açtığı tahribat yerinde gözlemlendi. Nejla Işık burada yaptığı konuşmada çocukluk çağlarında köyde geçirdikleri mutlu yaşantıdan söz ederek genişleyen kömür sahalarının yok ettiği yaşam alanları ile birlikte anılarını da yitirdiklerini ifade etti.

Karadam ziyaretinden sonra Akbelen Nöbet Alanına giden eylemciler forum gerçekleştirdi. Forumda dokuz gün süren kervan etkinliğine katılan gönüllüler halkla yaptıkları görüşmeleri, deneyimleri aktardı. Söz alan konuşmacılar, geçtikleri köylerde ve ilçelerde konuştukları yurttaşların termik santraller nedeniyle tarımsal verimin düşmesinden, kanser, kalp-damar ve solunum yolu hastalıklarının yaygınlığından, kanser dolayısı ile ülke ortalamasının çok üzerindeki ölüm oranlarından, susuzluktan şikayet ettiklerini aktardı.

ÇALIŞANLAR DA ŞİKAYETÇİ: BAŞKA İŞ YOK

Termik santrallerde ve kömür sahalarında çalışan yurttaşların sağlıksız iş koşullarında çalışmalarına rağmen başka iş imkanı olmadığı için bu işlere mecbur olmaktan şikayetçi olduklarını dile getirdiler. Hukukun uygulanmıyor olmasının, adalet arayışlarının sonuçsuz kalmasının halkta büyük bir bezginlik ve çaresizlik duygusuna yol açtığı dile getirildi.

Forumun ikinci bölümünde halkın bezginliğinin üstesinden gelinebilmesi neler yapılabileceği üzerinde görüşler paylaşıldı. Yargı kararı uygulatılıncaya eylemliliğin devam ettirilmesi kararlılığı ortaya konuldu.

Forum sonrasında eylemciler geldikleri bölgelere dönmek üzere hareket etti.