Ana Sayfa > Dünya > ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki yangınlar söndürülemedi!

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki yangınlar söndürülemedi!

ABD’nin Kaliforniya eyaleti orman yangınları nedeniyle zor günler geçiriyor. Kaliforniya eyaletinin kuzey Los Angeles bölgesinde bulunan Simi Vadisi yakınlarında, kuvvetli rüzgarla geniş bir alana yayılan orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 23 Ekim’de başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle yayılan orman yangınları hala söndürülemedi. Kaliforniya eyaleti 23 Ekim tarihinden bu yana hala orman yangınlarıyla mücadele ediyor ve eyalette milyonlarca dolarlık lüks evlerin de küle döndüğü belirtiliyor.

Alevlerin 29 Ekim tarihinde ise Los Angeles kentinde Hollywood yıldızları, film yapımcıları ve medya patronlarının evlerinin bulunduğu Brentwood bölgesine ulaştığı bildirilmişti. Brentwood’da günümüzde de çok sayıda ünlünün evi bulunuyor. Dünyaca ünlü basketbol yıldızı Lebron James bu bölgedeki 23 milyon dolarlık evini tahliye etmek zorunda kaldı. Alevlerin tehdidi nedeniyle evini terketmek zorunda kalanlar arasında ünlü aktör Arnold Schwarzenegger de bulunuyor. Walt Disney CEO’su Bob Iger ve ABD’li aktör Clark Gregg de milyonlarca dolarlık evlerini terketmek zorunda kalan ünlüler arasında.

Öte yandan San Fransisco kentinin kuzeyinde üzüm bağlarında çıkan yangın da giderek genişliyor. Kaliforniya’nın farklı noktalarında çıkan yangınları kontrol altına alabilmek için yüzlerce itfaiyeci seferber oldu. Ancak şiddetli rüzgar itfaiyecilerin işlerini zorlaştırıyor. Rüzgar ve kuru havanın önümüzdeki günlerde de etkili olacağı açıklandı. Elektrik hatlarının rüzgarda devrilerek yangın çıkarma riski de yüksek. Bu nedenle elektrik kesintileri uygulanıyor. Eyalette elektriksiz kalanların sayısı 2 milyonu aştı. Elektrik firması hatları yenilemek yerine kesintilere başvurduğu için eleştiri alıyor. Firma hakkında soruşturma açıldı.

Hala orman yangınlarıyla mücadele etmekte olan Kaliforniya’nın bu kez de Fullerton şehrinde 30 Ekim’de yeni bir yangın çıktığı açıklandı. İtfaiye ekipleri yangını söndürme çalışmalarını sürdürürken yangının şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alanı kapladığı belirtildi.

Güney Kaliforniya’nın büyük bir kısmına yayılan birden fazla orman yangını nedeniyle oluşan duman, hava kirliliğine de neden oldu. Yetkililer hava kalitesinin düştüğünü belirterek sağlık problemleri yaşayanlara uyarıda bulundu.

Dünya Haberleri