Ana Sayfa > Dünya > ABD 2021’de resmi olarak Dünya Sağlık Örgütünden çekiliyor

ABD 2021’de resmi olarak Dünya Sağlık Örgütünden çekiliyor

ABD’nin Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) resmi olarak 6 Temmuz 2021’de çekileceği bildirildi. Yapılan açıklamada, DSÖ’nün koronavirüs salgını ve diğer küresel sağlık krizlerine karşı önlem almada başarısız olduğu belirtildi.

ABD‘nin Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) resmi olarak çekileceği tarih belli oldu. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilciliği yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, ABD’nin, DSÖ‘den 6 Temmuz 2021’de çekileceği ve ABD Başkanı Donald Trump‘ın da söylediği gibi DSÖ yerine “daha güvenilir” ve “şeffaf” ortaklar aranacağı aktarıldı. Yazılı açıklamada, DSÖ’nün son yıllarda yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yanı sıra diğer küresel sağlık krizlerine karşı önlem almada başarısız olduğu belirtildi.

ABD 2021’de çekilecek

Açıklamada, ABD’nin, DSÖ’den 6 Temmuz 2021’de çekileceği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın da söylediği gibi DSÖ yerine “daha güvenilir” ve “şeffaf” ortaklar aranacağı aktarıldı.

Ayrıca, ABD kaynaklarının DSÖ yerine hangi kurum veya kuruluş aktarılacağının bugün açıklanacağı kaydedildi.

DSÖ’ye borcunu ödemeyecek

Açıklamada, ABD’nin bu yıl DSÖ’ye ödemesi öngörülen parayı da ödemeyeceği belirtildi. ABD’nin, DSÖ’ye 2019 yılından 18 milyon dolar, 2020 yılından da 62 milyon dolar borcu bulunuyordu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada, DSÖ üyesi ABD’nin örgütten ayrılması için 1 yıl önceden bildirimde bulunması gerektiğini belirtmişti. Dujarric, ABD’nin aynı zamanda DSÖ’ye olan borçlarını ayrılmadan önce ödemesi ve finansal yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Trump, 14 Nisan’da DSÖ’yü Kovid-19 salgınıyla mücadelede başarısızlıkla ve Çin’e yakın durmakla suçlamış, örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

Dünya Haberleri