Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > 3. Havalimanı ÇED’inde 2,5 milyon dediler, tam 13 milyon ağaç kestiler

3. Havalimanı ÇED’inde 2,5 milyon dediler, tam 13 milyon ağaç kestiler

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), İstanbul’da Nisan ayında açılan ve proje ÇED raporunda proje için 2,5 milyon ağaç kesileceği belirtilen 3. Havalimanı için kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden hesapladı. Kuzey Ormanları ve işçi katili bu proje için tam 13 milyon ağaç kesildiği saptandı.

AKP iktidarının yalanlarından birisi daha gün yüzüne çıktı 3. Havalimanı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda proje için 2.5 milyon ağaç kesileceği belirtilirken Kuzey Ormanları Savunması, uydu görüntüleri üzerinden karşılaştırmalı analiz yöntemine göre 2012 yılından bugüne kadar kesilen ağaç sayısını açıkladı.

1nci Havalimanı proje sahası, 3. Havalimanı çevresinde havalimanı inşaatı sebebiyle açılan taş ocakları ve havalimanına giriş sağlayan Kuzey Marmara Otoyolu için kesilen ağaçlar hesaplandı. Bu hesaplamaya Kuzey Ormanları’nda yapılan 3. Köprü, köprü bağlantı yolları ya da Kuzey Marmara Otoyolu’nun açılmış diğer kısımları gibi proje alanları katılmadı. Sadece Kuzey Ormanları içerisinde kesilen ağaçların bir kısmını kapsayan bu hesaplamaya göre toplamda en az 12 milyon ağacın bu proje alanları kapsamında kesildiği ortaya çıktı.

Kuzey Ormanları Savunması, 3. Havalimanı proje sahası içinde 2012 yılından bugüne (2019) kadar kesilen ağaç sayısının en az 8 milyon, 3. Havalimanı çevresinde Kuzey Ormanları Savunması’nın 2 tane taşocağının ruhsat iptali için açtığı dava alanlarının da bulunduğu havalimanı inşaatı için açılmış tai ocakları için kesilen ağaç sayısının en az 1.2 milyon ve havalimanına giriş sağlayan Kuzey Marmara Otoyolu için kesilen ağaç sayısının ise en az 3.7 milyon olduğunu belirtti.

“Ağaçlarla birlikte milyonlarca canlı evinden oldu”

Toplam da en az 13 milyon ağaç kesildiğini bu kesilen ağaçların ise yaklaşık 6500 hektarlık bir alan olduğunu ifade eden Kuzey Ormanları Savunması’ndan Ayşe Yıkıcı, bunun 4000 hektarlık bir alanın 3. Havalimanı proje sahası içerisinde bulunan orman alanı olduğunu belirtti. 6500 hektarlık bir alanda yaşayan tüm yaban hayat canlıları, ağaçlar, hayvanlar, bitki türleri evlerinden yerlerinden oldu ya da yaşamını kaybetti diye sözlerine devam eti.

Kuzey Ormanları’nın sadece İstanbul sınırları içinde yer alan orman alanları olmadığını, Bulgaristan sınırından Düzce’ye kadar uzandığını belirten KOS gönüllüsü şehir plancısı Ayşe Yıkıcı “Orman dediğimizde aklımıza ilk gelen hep ağaç oluyor ama bugün yaptığımız hesap aslında yok edilen bir yaşam alanının sadece bir üyesine ait verileri kapsıyor. Ağaçlar ile birlikte orada yaşayan milyonlarca canlı hem evinden oldu hem de yaşamını kaybetti. Çünkü ormanlarımızda, Kuzey Ormanları’nda bir sürü canlı birlikte yaşıyor. Orman sadece bir ağaç topluluğu değil; ağaçlar, çalılar, bitkiler, mantarlar, hayvanlar çayırlar, dereler, göller ve toprağın birlikte meydana getirdiği canlı bir ekosistemdir. Biz bugün sadece ağaçları hesaplayabildik. Sayılarını hesaplayamadığımız milyonlarca canlıyı ise böylesine akıl dışı, bilime aykırı, doğa düşmanı katil projeler sebebiyle kaybetmiş bulunuyoruz” dedi.

“Ağıt yakma, savunmaya katıl!”

Ancak mücadelelerinin devam ettiğini vurgulayan Ayşe Yıkıcı şunları söyledi:

“Sloganımız “Ağıt yakma, savunmaya katıl!”. Evet kaybımız büyük ve ama Kuzey Ormanları’nın milyarca ağacı hala Trakya İstanbul ve Anadolu ya nefes olmaya devam ediyor. Bu katil projeleri yapma sebepleri Kuzey Ormanlarını tümüyle inşaat ağalarının yağmasına açmaktı. Hep birlikte bu gözü dönmüş rant ve yağma odaklarının bu hesaplarını bozabiliriz, Trakya, İstanbul ve Anadolu’nun; su, nefes, yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’nın kalanını koruyabiliriz.

Herkesi savunmamıza, mücadelemize katılmaya davet ediyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz. Tüm taleplerimize ek olarak aslında hepsini bütünleştiren son talebimizden yani yeni kampanyamızdan bahsetmek istiyorum. Türkiye Ormancılar Derneği ile birlikte Kuzey Ormanları Muhafaza Ormanı ilan edilsin adında yeni bir kampanya başlattık, sayısı giden artan çeşitli meslek örgütleri ile yaşam savunucusu yapılar da buna destek veriyor, buradan erişilebilir: http://change.org/Kuzeyormanlari

Hesaplamadığımız diğer proje alanları ile daha çok canlının yaşamını kaybettiği ve yaşam alanından olduğu su götürmez bir gerçek. Kuzey Ormanları’na yapılan bu projeler nedeniyle ormanımızın yapılaşmaya açılmasını ve yok edilmesini önlemek istiyoruz. O yüzden 3. Havalimanı, 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve bunlar için açılan taş ocaklarının kapatılmasını, diğer projelerin iptal edilmesini talep ediyoruz ve Kuzey Ormanları Muhafaza Ormanı ilan edilsin diyoruz.”

Kaynak: Kuzey Ormanları Savunması