Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > 2023 En Sıcak Yıl Olma Yolunda

2023 En Sıcak Yıl Olma Yolunda

Geçtiğimiz Eylül ayı, sanayi öncesi dönem olarak adlandırılan bu dönemdeki sıcaklıkların yaklaşık 1.75 derece üzerindeydi. Bu şimdiye kadar kaydedilen tek bir ay için en yüksek rakam.

Geçtiğimiz Eylül ayı, 1991-2020 yılları arasındaki ortalama Eylül ayı sıcaklığından 0,93 derece daha sıcaktı ve 2020’de kırılan bir önceki rekordan 0,5 derece daha sıcak oldu. Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi‘ne göre, Eylül ayı sıcaklıkları küresel olarak, bir önceki en yüksek değeri büyük bir farkla aşarak kayıtlara geçen en sıcak ay oldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre uzmanlar, El Niño hava olayına ek olarak küresel ısınmaya yol açan gazların salımlarının devam etmesinin da sıcaklığa neden olduğuna inanıyor. Bazı bilim insanları sıcaklık artışının fazlalığı karşısında şok olduklarını söyledi. Uzmanlara göre 2023 yılı kayıtlara geçen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor.

Geçtiğimiz ay, 1991-2020 yılları arasındaki ortalama Eylül ayı sıcaklığından 0,93C santigrat derece daha sıcaktı ve 2020’de kırılan bir önceki rekordan 0,5C daha sıcak oldu. Uzmanlar, El Niño hava olayına ek olarak küresel ısınmaya yol açan gazların salınımlarının devam etmesinin da sıcaklığa neden olduğuna inanıyor. Bazı bilim insanları sıcaklık artışının fazlalığı karşısında şok olduklarını söyledi.

‘OLAĞANÜSTÜ BİR REKOR’

Uzmanlara göre 2023 yılı kayıtlara geçen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor.

Eylül ayındaki sıcaklık artışı, kuzey yarımkürede kayıtlara geçen en sıcak yazın ardından geldi. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden alınan veriler, 1940’a kadar giden kayıtlarda uzun vadeli ortalamadan en büyük sıçramanın bu ay yaşandığını gösteriyor. Bilim insanları veriler karşısında şaşkınlıklarını ifade ediyor.

Deneyimli bir araştırmacı olan Zeke Hausfather, sosyal medya platformu X’te “Bir iklim bilimci olarak diyebilirim ki bu ay kesinlikle şaşırtıcı derecede çılgıncaydı” diye yazdı.

Uzun vadeli yakın dönem ortalaması neredeyse 1 derece aşılmışken, bazı bölgelerde daha büyük farklılıklar gözleniyor. Örneğin Avrupa’da, uzun vadeli ortalamanın 2.51 derece aşılması dikkat çekici.

Copernicus’tan Dr. Samantha Burgess, “Rekor bir yazın ardından Eylül ayında gözlemlenen ve yılın bu zamanı için eşi benzeri görülmemiş sıcaklıklar, olağanüstü bir rekor kırdı” dedi. İklim araştırmacılarının baktığı önemli ölçütlerden biri, mevcut sıcaklıklar ile fosil yakıtların yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından önceki sıcaklıklar arasındaki fark.

Geçtiğimiz ay, sanayi öncesi dönem olarak adlandırılan bu dönemdeki sıcaklıkların yaklaşık 1.75 derece üzerindeydi. Bu şimdiye kadar kaydedilen tek bir ay için en yüksek rakam. Bu durum araştırmacılar arasında büyük bir tedirginliğe neden olacak.

2015’te Paris’te düzenlenen iklim zirvesinde bir araya gelen ve Paris Anlaşması’nı imzalayan dünya liderleri, bu yüzyılda küresel sıcaklıklardaki artışı 1.5 derecenin altında tutmak için çaba gösterme konusunda anlaşmıştı.

Eylül ayı rakamı bu anlaşmanın ihlali anlamına gelmiyor, zira Paris’te belirlenen hedef on yılları ifade ediyor. Ancak gidişat endişe verici. Bilim insanları bu yılın tamamının 1.5 derece sınırının altında kalacağına, ancak 2023’ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olma “yolunda” ilerlediğine inanıyor. Eylül ayının sonu itibarıyla 2023 yılı, şimdiye kadarki en sıcak yıl olan 2016’yı 0.05 derece ile geride bıraktı.

Ekim ayında da sıcaklık ortalamanın üzerinde seyretmeye devam etti ve İspanya da dahil olmak üzere pek çok yerde sıcaklık rekorları kırıldı. El Niño hava olayı henüz zirveye ulaşmadığı için küresel sıcaklıklar normalin daha da üzerine çıkabilir. El Niño, küresel iklimde en büyük değişimi yaratan hava olayı olarak biliniyor.

El Niño olayları sırasında, Doğu Pasifik’te sıcak su yüzeye çıkarak atmosfere ek ısı yayıyor. Gezegeni ısıtan sera gazları salan fosil yakıtların yakılması başta olmak üzere insanların neden olduğu uzun vadeli ısınmaya ek olarak El Niño da küresel sıcaklıklardaki artışın nedenlerinden biri.

Uzmanlar bu durumun, Kasım ayı sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak COP28 iklim zirvesi için bir araya gelmeye hazırlanan politikacılar üzerinde, harekete geçmeleri için yeni bir baskı oluşturduğuna inanıyor. Dr. Burgess, “COP28’e iki ay kala, iddialı iklim eylemi için aciliyet duygusu hiç bu kadar kritik olmamıştı” dedi.


Dünya Haberleri

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top