Ana Sayfa > Bildiriler > 2020’nin ilk 6 ayında 207 küresel doğal afet yaşandı!

2020’nin ilk 6 ayında 207 küresel doğal afet yaşandı!

Risk ve sağlık konularında veri ve analizlerden faydalanarak araştırmalar hazırlayan Aon, 2020’nin ilk yarısını kapsayan Küresel Doğal Afetler Raporu’nu yayınladı.

Özellikle son yıllarda büyük sel baskınları, kuraklık vakaları, Avrupa’da artan orman yangınları ve Amerika’da ortaya çıkan yıkıcı kasırgalar dünya genelinde doğal afetlerin sayı, ölçek ve ekonomik etki açısından geldiği boyutları gözler önüne seriyor. İklim değişikliğine bağlı olarak bu ve benzeri doğal afetlerin daha sıklıkla ve daha büyük ölçeklerde meydana gelmesi bekleniyor. Yüksek risk taşıyan bölgelerdeki nüfus yoğunluğu ve ekonomik etkinlik nedeniyle doğal afetlerin ekonomik etkilerinin de artması kaçınılmaz gözüküyor. Bu nedenle risk, emeklilik ve sağlık alanlarında yer alan bazı kuruluşlar da araştırmalar ve raporlar hazırlama çalışmalarını paylaşıyor.

Risk ve sağlık konularında veri ve analizlerden faydalanarak araştırmalar hazırlayan Aon, 2020’nin ilk yarısını kapsayan Küresel Doğal Afetler Raporu yayınladı.

Aon‘un felaketlere yönelik model geliştirme ekibi Impact Forecasting tarafından yayınlanan rapor, 2020’nin ilk yarısında yaşanan küresel doğal afetlerin toplam ekonomik kaybının tahmini 75 milyar dolar olduğunu ortaya koydu. Bu miktar, 2000-2019 yılları arasında ortalama kayıp miktarı olan 98 milyar dolardan yüzde 23 oranında daha düşük seviyede gerçekleşti. Sigortalanan kayıplar ise 30 milyar dolar (son 20 yılın ortalaması olan 28 milyar dolardan yüzde 8 oranında daha yüksek) olarak gerçekleşti. Raporda ön sonuç olarak değerlendirilen bu kayıp miktarlarının, kayıplar yaşanmaya devam ettikçe değişebileceği değerlendiriliyor.

2200 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

2020’nin ilk yarısında doğal afetler yaklaşık 2.200 kişinin ölümüne neden olurken, ölümler 1980 ile 2019 arasındaki dönemin ortalaması olan 39.800 ölümün bir hayli altında (orta değer 7.700) sayıda gerçekleşmiş oldu. Raporun kapsadığı dönemde en ölümcül doğal felaket olan sel baskınları toplam ölüm sayısının yüzde 60’ından sorumlu oldu.

MALİYETİ EN YÜKSEK AFET HİNDİSTAN’DA

2020’nin ilk yarısında toplamda 207 küresel doğal afet kaydedilirken, bu sayı son 20 yılın ortalaması olan 184’ün üzerinde seyretti. Yılın ilk yarısında milyar dolarlık ekonomik kayıplara neden olan en az 20 ayrı doğal afetin 10’unu tek başına ABD, beşini Asya Pasifik, üçünü Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA), ikisini ise Kuzey ve Güney Amerika yaşadı. 2020’nin ilk yarısının en maliyetli ekonomik kaybına neden olan doğal afeti ise mayıs ayında Hindistan‘da 133 kişinin ölümüne ve tahmini 15 milyar dolarlık doğrudan kayba neden olan Amphan siklonu oldu. Kayıpların sigortalanmış olduğu doğal afetler arasında en maliyetli afet ise 10-14 Nisan arasında ABD‘de 38 kişinin ölümüne neden olan ve 3 milyar dolarlık kayba sebebiyet veren, şiddetli hava olayı oldu. Yılın ilk altı ayı irili ufaklı birçok doğal afete tanıklık ederken dünya çapında da pek çok topluluk da bu afetlerden olumsuz etkilendi. Yıkıcı afetler açısından 2020’nin ilk yarısı olağan dışı seviyede düşük sayıda depreme tanık oldu.

2020 YILI İLK 6 AYI ZORLU GEÇTİ

Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay, araştırma ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “2020’nin ilk yarısı, hali hazırda yaşadığımız COVID-19 salgını ve bir dizi hava ve iklim kaynaklı afet nedeniyle oldukça zorlu geçti. Doğal afet etkilerinin çoğu gök gürültülü (konvektif) fırtınalardan kaynaklandı. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri‘nde yılın ilk altı ayında, gök gürültülü fırtınalardan kaynaklı 10 münferit afette 1 milyar Amerikan dolarından fazla ekonomik kayıp yaşandı. Avustralya ve Kanada‘nın her biri, milyar dolarlık hasar faturalarına yol açan şiddetli dolu fırtınalarıyla karşı karşıya kaldı. Hindistan ve Bangladeş‘teki Amphan gibi mevsimsel tropik siklonlar, Avustralya‘daki orman yangınları, Avrupa‘da rüzgar fırtınaları ve Kuzey Kutup Dairesi‘nde rekor kıran sıcaklıklar gibi olaylar yılın ilk yarısında dikkat çekiciydi.”

AFETLERİN EKONOMİK ETKİLERİNİN AZALTILMASI

Avrupalı sigortacılar ise iklim değişikliğinin olumsuz ekonomik etkilerinin azaltılması ve ekonomik aktörlerin bu konuda sorumluluk almalarının sağlanması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu (CEA) tarafından hazırlanan “İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin Sosyal ve Ekonomik Etkilerinin Azaltılması” konulu rapor, Avrupa sigorta sektörünün araştırma, afet önleme yöntemlerinin teşviki ve finansal çözümler sunulması konusundaki katkıları konusunda politika belirleyicilerin bilincini arttırma amacı taşıyor. Raporun bir diğer amacı ise özel sektör-kamu ortaklığının başarıya ulaştığı alanlarda iyi uygulama örneklerini ortaya koymak.

Rapor beş başlıktan oluşuyor:

1. İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin Avrupa’ya Etkisi
  2. İklim Değişikliği ve Doğal Afetlerin Sigortacılara Etkisi
  3. Avrupa’da Doğal Afet Teminatları
  4. Önleyici Tedbirlerin Teşviki ve Sigortalanma Koşullarının İyileştirilmesinde Özel Sektör-Kamu İşbirliği
  5. Sonuçlar ve Öneriler