Buradasınız
Ana Sayfa > Dünya > 2020 yangınlar için en kötü yıl olabilir: Amazon yangınları artışa geçti!

2020 yangınlar için en kötü yıl olabilir: Amazon yangınları artışa geçti!

Brezilya hükümetine bağlı uzay araştırma ajansı INPE, Amazonlar’da Haziran ayında gerçekeleşen yangın sayısının geçtiğimiz yılın Haziran ayına kıyasla yüzde 20 arttığını duyurdu. Yalnızca Haziran ayında 2 bin 248 yangın tespit edildi. Bu geçtiğimiz 13 yıl içinde görülen en yüksek seviye. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında ise 1.180 yangın kayda geçmişti.

‘Geçtiğimiz yıldan daha kötü olabilir’

Uzmanlar, geçtiğimiz yıl yaşanan yıkıcı yangınların bu yıl daha büyük bir şekilde tekrarlamasından endişe ediyor. Ağustos 2019’da yangınlar zirve yapmış ve sayı günde ortalama bin yangına ulaşmıştı.

CBS News’te yer alan habere göre Brezilya Ulusal Amazon Araştırmaları Enstitüsü‘nün ekoloji uzmanı Philip Fearnside, “Bu kötü bir işaret, ancak asıl önemli olan bundan sonra olacaklar” dedi. Fearnside, koronavirüs pandemesi sebebiyle yangınların daha yıkıcı etkileri olabileceğine ve dumanların koronavirüsten kaynaklı ölüm sayısını artırabileceğine dikkat çekti. Ekoloji uzmanı bir başka sorunun da artan ormansızlaşma olduğunu söyledi.

Ormansızlaşma 11 yılın en yüksek seviyesinde

Hükümet verilerine göre Amazonlar’daki ormansızlaşma yılın ilk dört ayında 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 55 arttı. Ekolojik yıkım geçtiğimiz 11 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Veriler Brezilya’nın dünyanın en büyük yağmur ormanını korumak için yeterince çaba göstermediğini ortaya koyuyordu.

Mourao yaptığı konuşmada “Dünyanın geri kalanı tarafından çevre düşmanı olarak adlandırılmak istemeyiz” ifadelerini kullandı. Başkan Jair Bolsonaro, ekibi yangınların tüm dünya gündemine oturduğu 2019 yılından üç ay önce yetkilendirerek alana gönderdi.

Savunma Bakanı Fernando Azevedo, silahlı kuvvetlerin üç Amazon şehrinde üsler kurduklarını, 3 bin 800 askerin yasadışı tomrukçuluk ve diğer suçlara karşı harekete geçtiğini ve ilk operasyonel maliyetlerinin 10 milyar doları bulduğunu söyledi.

Ormansızlaşma askeri birliklere rağmen arttı

Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun Amazonlar’daki artan orman yangınları ile kaçak kesimlerle mücadele etmesi için konuşlandırdığı askeri birliklere rağmen Mayıs ayındaki ormansızlaşma bir yıl öncesine kıyasla yüzde 12 arttı.

Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi‘nin (INPE) uydu görüntülerinden yola çıkarak yaptığı ön araştırmanın sonuçlarına göre Ocak ayından Mayıs sonuna kadar geçen sürede ormansızlaşma geçtiğimiz yılın ilk beş ayına kıyasla yüzde 34 arttı. Bu süre zarfında 2 bin 32 kilometrekare alanda yer alan orman yok oldu. Bu ölçü Türkiye’nin izdüşüm alanının iki buçuk katından daha fazlasına denk geliyor.

‘Uzun dönemli planlama şart’

Greenpeace Brezilya’dan orman kampanyacısı Cristiane Mazzetti, Reuters’a yaptığı açıklamada “Mayıs ayında da ormansızlaşma uyarıları devam etti. Yani, bu hükümet tarafından atılan adımın yeterli olmadığını gösteriyor” dedi. Mazzetti yaptığı açıklamada, kısa dönem askeri operasyonlar yerine uzun dönemli planları yürütmeye koymak için Bolsonaro’nun zayıflatmak için uğraştığı Ibama gibi çevre kurumlarıyla işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Bilim insanları yayınladıkları araştırmalarda iklim krizini durdurmak için bol miktarda karbonu absorbe eden Amazonlar gibi yağmur ormanlarının korunmasının hayati olduğunu belirtiyor.

Dünya Haberleri
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top