Ana Sayfa > Ekoloji > 18 saatte kısmen kontrol altına alınan Çeşme yangını rant tartışmalı alanlarda etkili oldu | Özer Akdemir

İzmir Çeşme’de çıkan orman yangınının tam da Çeşme Turizm Projesi adı altında bölgenin imara açılmak istenen alanlarında etkili olması rant iddialarını gündeme getirdi.

İzmir Çeşme’de dün başlayan ve gün boyu süren orman yangını bugün sabah saatlerinde kısmen kontrol altına alındı. Yangının rant iddialarını olduğu alanlarda etkili olması bu iddiaları tekrar gündeme taşıdı.

18 SAATİN SONUNDA KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

13 Temmuz Çarşamba günü Çeşme Karahisar mevkiinde dün saat 13.25 sıralarında başlayan yangın şiddetli rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın, söndürme ekiplerinin ve vatandaşların çabaları sonrası 18 saat sonra kısmen kontrol altına alındı. Yangın Ovacık Köyü, Alaçatı, Urla, Zeytineli Köyü ve Alaşar Ovası arasında etkili oldu. Yangın bu sabah havadan müdahalenin tekrar başlaması ile başladıktan yaklaşık 18 saat sonra kısmen kontrol altına alınabildi. Yangına Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve vatandaşlar müdahale ettiler. Valilikten yapılan açıklamalara göre yangın söndürmede 4 uçak, 6 helikopter, 1 komuta helikopteri, 1 yangın koruma aracı, 55 arazöz, 8 dozer, 6 yer ekibi, 324 işçi, 38 teknik eleman ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye ekipleri görev yaptı.

YANGIN ÇEŞME TALAN PROJESİ ALANLARINDA ETKİLİ OLDU

Yangının tam da Çeşme Turizm Projesi adı altında bölgenin imara açılmak istenen alanlarında etkili oldu. Yörede bulunan RES’lerin çevresinin tamamen yangını görülürken, yöre halkı tarafından “Çeşme Talan Projesi” diye nitelenen Çeşme Turizm Bölgesi için Sit koruma derecesi düşürülen alanlar yangından etkilendi.

Fotoğraflar: Özer Akdemir

URLA VİLLALARI VE ENSAR VAKFI İDDİALARI DA GÜNDEME GELDİ

Yangından etkilenen bir diğer bölge ise Urla Zeytineli köyü de Cumhurbaşkanı Erdoğan için yaptırıldığı ileri sürülen villalarla adını duyurmuştu. Villaların bulunduğu alanın 1. derece doğal sit alanı olan koruma statüsü, yapılaşmaya izin veren 3. derece sit alanına dönüştürülürken, koy da yapılan 18 villanın yasallaştırılmasının önü açılmıştı.

ALTIOK: VATANA, DOĞAYA İHANET VE CANLI KATLİAMI

26. dönem CHP İzmir milletvekillerinden Zeynep Altıok, Çeşme yanını ile ilgili sosyal medya paylaşımında yangının etkili olduğu Zeytineli Koyunun Ensar Vakfı’na 49 yıllığına bedelsiz olarak kiralandığına dikkat çekerek, “Çeşme projesinin yarımada projesi olduğunu söylüyoruz hep. #Datça #Çeşme ve geçtiğimiz yıllardan tecrübemiz hep kasıt, hep ihmal, hep seyrederek oluyor bu yangınlar. Vatana, doğaya ihanet ve canlı katliamı” diye yazdı.

“TESADÜFE BAKIN Kİ…”

Çeşme Turizm Projesi’ne karşı açılan davaların avukatlarından Şehrazat Mercan, yangının tam da proje alanı ilan edilen alanları yaktığını belirterek şunları söyledi:

“Elimizde bir veri olmadan ‘Bunu planı yaptılar, kasıt var’ falan diyemiyoruz, ama ne ilginçtir ki tam da sit derecelerinin düşürüldüğü Çeşme Projesi‘nin ortasında kalan alan yandı. Bu projeye karşı açtığımız davada, İzmir 2. İdare Mahkemesi, keşif yapılması ve keşif masrafının yatırılması konusunda ara karar vermişti. Hatta bunun üzerine biz avukatlar olarak bir gün önce adliyede bu konuda bir değerlendirme toplantısı yaptık. Tam bizim toplandığımız saatlerde yangın çıkmış! Yani tesadüf bile olsa şimdi o keşif yapılacak alan yanmış ve çok zarar görmüş durumda. Yangın Alaşar Ovası‘na kadar dayandı, orada durduruldu. Umarım bu yazı kazasız belasız geçiririz, iyi şeyler düşünmek istiyorum.”

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.