Ana Sayfa > Bilim > 11 milyon fidan kampanyasına ormancılardan tepki: 8-9 milyonu zayi olacak

11 milyon fidan kampanyasına ormancılardan tepki: 8-9 milyonu zayi olacak

Orman Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Nefes’ adını verdiği ağaçlandırma kampanyası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ ilan edildi. Ormancılar ise tarih seçiminin doğru olmadığını, milyonlarca fidanın ziyan olacağını iddia etti.

11.11. tarihinde, saat 11.11’de 11 milyon fidan (?)

Çevreciler, maden sahalarından havalimanı ve yol çalışmalarına, HES alanlarından otel inşatlarına koşuşturup iş makinalarına karşı direniyorlar. Orman yangınlarından sonra “söndürme çalışmalarının yetersizliği”, yanan alanların imara turizme açılma riski tartışılıyor.

İktidar ise’ en çevreci’ olmakla övünüyor. Orman Bakanlığı verilerine göre orman alanları büyüyor.  Sık sık protokolün de çizmelerini giyerek fidan diktiği kampanyalar düzenleniyor.  O kampanyaların sonuncusu ise bir rekor denemesi. Orman Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Nefes’ adını verdiği kampanyada hedef 11 milyon fidan dikmek.  11 Kasım saat 11.11’de başlayan kampanya 81 ilde 2023 noktada düzenleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 81 ilde 2 bin 23 noktada gerçekleştirdiği Geleceğe Nefes projesi kampanyası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ ilan edildi. Kampanya kapsamında 11 milyon fidan dikilecek. Ormancılar ise tarih seçiminin doğru olmadığını, milyonlarca fidanın ziyan olacağını iddia etti. Konuyla ilgili bazı haberlere göre; bakanlığın kampanyası kimi ormancılardan ise destek görmedi. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Orman Mühendisi Hüseyin Çetin, kampanyanın dolayısıyla  ‘Milli Ağaçlandırma Günü’nün tarihinin doğru seçilmediğini söyledi.

Tüm dünyada ve Türkiye’de 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nın kutlandığını,  ağaçlandırma kampanyalarının düzenlediğini hatırlatan Çetin eleştirilerini şöyle sıraladı:

“Kupkuru toprağa fidan dikemezsiniz”

“Ağaçlandırma çalışmalarında esas olan fidan dikimi. ’11. ayın 11’inde, saat 11’de, 11 milyon fidan’,  güzel bir söylem.  Ama biz bunun gerçeklemesini mümkün görmüyoruz. Doğu Anadolu’da eksi 8-10 derece donda fidan dikebilir misiniz, dikemezsiniz.  İç Anadolu’da sonbaharda damla yağmur düşmemiş. Kupkuru toprağa fidan dikemezsiniz.

33 yıllık memuriyet hayatımın 28 yılı ağaçlandırmada geçti. Çoğu İç Anadolu bölgesinde olmak üzere, 16-17 bin hektar orman çalışmasında bulundum. İç Anadolu’da sonbahar kurak gittiği zaman fidan dikimi yapılamaz. Ancak yağış olursa, toprakta bir rutubet olursa ağaçlandırma çalışması yapılabilir.

“Kampanyayı onaylamıyoruz”

Türkiye’de fidan dikim mevsimi değil. Biz bu yüzden bu kampanyayı onaylamıyoruz.  Türkiye’de fidan dikimi için uygun mevsim ilkbahardır. Keşke 11 milyon fidanın hepsi ağaç olsa, biz ormancılar olarak çok seviniriz. Sembolik 50-100 fidan dikerseniz bunu sulayabilirsiniz ama 11 milyon fidanı sulayamazsınız.”