Ana Sayfa > Ekoloji > Yeşilırmak’ta Su Seviyesi Azaldı, Nehir Karardı

Yeşilırmak’ta Su Seviyesi Azaldı, Nehir Karardı

Türkiye’de olağanüstü kuralık riski atında bulunan illerden olan Amasya’da şehrin ortasından geçen Yeşilırmak’ta azalan su seviyesi nehir yatağındaki kirliliği de gözler önüne serdi.

Türkiye’de çok şiddetli kuraklık riski atındaki kentlerden biri olan Amasya‘dan geçen Yeşilırmak Nehri adeta alarm verdi. Su seviyesinin her geçen gün düştüğü nehrin ortasında adacıklar oluştu, azalan su seviyesi nehir yatağındaki kirliliği de gözler önüne serdi.

Kışın kar, yaz ve sonbaharda da beklenen yağışların düşmemesi dolayısıyla olağanüstü kuraklık riskinin yaşandığı Amasya’da debisi iyice azalan Yeşilırmak’ın ortasında adacıklar oluştu. Kirlilik nedeniyle nehir yatağının rengi karardı.

“Toprak rengi akan ırmağımız şimdi simsiyah akıyor” diyen Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, kentin hayat suyu olan Yeşilırmak’ın yeşil akması adına uygulamayı planladıkları ‘Yeşilırmak Nehri Temizleme, Islah ve Rekreasyon Projesi’nin büyük önem taşıdığını söyledi.

Yeşilırmak’taki su seviyesinin önceki yıllarda da azaldığına ancak kirliliğin bu seviyelerde görülmediğine değinen Belediye Başkanı Sarı, “Toprak rengi akan ırmağımız şimdi simsiyah akıyor. Bu da çevrede arıtma tesislerinin olmaması ve kirlilikten kaynaklanıyor” dedi.

Amasya Valiliği, Amasya Belediyesi, DSİ, Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği, ilçe belediyeleri ve ilgili kurumların paydaş olarak yer alacakları projenin protokolünün geçen ay imzalandığını hatırlatan Başkan Sarı, yatağının daraltılıp yapay sulak alan arıtma sisteminin uygulanacağı proje ile nehrin kirlilikten kurtulacağını, ayrıca su kalitesinin iyileştirilip korunmasının sağlanacağını söyledi.

SANİYEDE 10 METRE KÜPE DÜŞTÜ

Su miktarının saniyede yaklaşık 10 metreküp olduğu nehirde suyun fazla olduğu alanlarda balık tutan vatandaşlar durumdan endişe ettiklerini dile getirdi.

Türkiye’de çok şiddetli kuraklık riski atındaki kentlerden biri olan Amasya’nın ortasından geçen Yeşilırmak Nehri adeta alarm verdi. Su seviyesinin her geçen gün düştüğü nehrin ortasında adacıklar oluştu.

Kışın kar, yaz ve sonbaharda da beklenen yağışın düşmemesi nedeniyle çok şiddetli kuraklık riskinin yaşandığı kentte debisi düşen Yeşilırmak’ta alarm veren durum köprü ayaklarına ve kıyı şeridine yansıdı. Su miktarının saniyede yaklaşık 10 metreküp olduğu nehirde suyun fazla olduğu alanlarda balık tutan vatandaşlar durumu endişeyle takip etti.