Ana Sayfa > Bildiriler > Yakıt çubuklarının Akkuyu’ya getirilmesi bir seçim propagandası

Yakıt çubuklarının Akkuyu’ya getirilmesi bir seçim propagandası

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, Çernobil Nükleer Kazası’nın yıldönümünde AKP tarafından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne resmî statü kazandırılmaya çalışmasına ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, hem Çernobil Nükleer Kazası‘nın 37. yıldönümü hem de yarın (27 Nisan) Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘ne resmî statü verileceği açıklamalarına dair bugün Beşiktaş’ta bir basın açıklaması düzenledi.

Fatoş Nergiz Cırnaz tarafından okunan açıklamada özetle şöyle dendi:

“İnsanları ve doğa üzerindeki tüm canlıları yüzyıllarca etkileyecek olan Çernobil Nükleer felaketinin üzerinden tam 37 yıl geçti. Çernobil nükleer faciası sonrası radyasyon etkileri tüm Rusya’ya yayıldıktan sonra Marmara, Batı Trakya, Edirne, Doğu ve Batı Karadeniz bölgelerimize yayıldı.

“Sağlık bakanlığı o süreçte kanser artışı olmadığını açıklasa da halk sağlığı uzmanları kadın göğüs kanserleri lösemi, tiroid hastalıklarındaki artış hızının radyasyona bağlı olduğunu açıkladı, ayrıca BM Dünya Sağlık Örgütünce kabul edilip onaylandı. Üniversitelerdeki bilim insanlarına Çernobil konusunda açıklama araştırma yapma yasağı getirildi.

Büyük tehdit

“Bütün bu gerçeklere rağmen ülkemizde 50 yıldır ‘nükleer enerji sevdası’ sürmektedir.

“Bütün uyarılara ve itirazla rağmen AKP iktidarı tarafından yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer santraline Çernobil felaketinin yıl dönümünden bir gün sonra 27 Nisan’da nükleer yakıt çubuklarının getirileceği açıklandı. Proje tam tamamlanmadan, tesis aktif hale gelmeden yakıt çubuklarının Akkuyu’ya getirilmesinin bir seçim propagandası olduğunu çok iyi biliyoruz.

“Nükleer yakıt çubuklarının getirilmesi ülke geleceği için büyük bir tehdittir.

Kabul etmiyoruz

“Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz. Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz.

“Ülkemize felaket getirecek nükleer santrallere karşı duyarlı tüm kurumları ve nükleer karşıtlarını mücadeleye çağırıyor, mali açıdan büyük kamu zararı doğursa da ‘nükleer santralı kapatacağız’ demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğimizin altını çiziyoruz.

“Çernobil felaketinde yaşamı yitiren, sakat kalan insan ve hayvanları anıyor benzer bir felaketin Mersin Akkuyu’da yaşanmaması için siyasi partileri sağduyuya davet ediyoruz.”

Bianet