Ana Sayfa > Haberler > Ünye’de madenlere karşı çıkan yurttaşlara biber gazlı müdahale: 8 kişi gözaltında

Ordu’nun Ünye ilçesinde maden sondaj çalışmalarını protesto eden köylülere müdahale eden jandarma, ikisi kadın olmak üzere 8 kişiyi gözaltına aldı. Müdahale sırasında çok sayıda yurttaş bibergazından etkilenirken, bir kadın da fenalık geçirdi.

Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Yeşilkent köyünde maden ocağı için yapılacak sondaj çalışmasını engellemek isteyen 2’si kadın 8 köylü gözaltına alındı. Jandarmanın köylülere biber gazı ile müdahale etmesi nedeniyle çok sayıda köylü gazdan etkilendi, 2 kadın da baygınlık geçirdi.

Ünye‘nin Yeşilkent, Üçpınar ve Çiğdem köylerinde bir şirket, maden ocağı için sondaj çalışması yapmak amacıyla bu sabah saatlerinde jandarma eşliğinde bölgeye geldi. Köylüler ise daha önce iki kez engelleyerek gönderdikleri şirket görevlilerine bir kez daha tepki göstermek isteyince jandarma yolu kapattı.

Jandarmadan biber gazı ile müdahale ve gözaltı

Jandarmanın “MTA’nın bentonit araması sondajı” dediği, köylülerin ise altın madeni olduğunu bildiği maden arama sondajına karşı direnen köylülere bu kez daha şiddetli müdahale edildi. En az 300 jandarma tarafından gerçekleştirilen müdahalede jandarma köylülere biber gazı sıkıldı. İki kadın biber gazının etkisiyle baygınlık geçirdi. 2’si kadın 8 köylü gözaltına alındı. Köylülerin telefonlarına el konuldu.

Sondajın yapıldığı alana yakın bir noktada bir araya gelen köylüler, “toprağımıza ve doğamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” diyerek maden sondaj alanına girmek istedi. Köylülerin önüne kesen jandarma, salgını gerekçe göstererek, eylemin sonlandırılmasını istedi. Köylülerin, yolun kapatılması nedeniyle fındık bahçelerinden arasından geçerek çalışmaların yapıldığı alana gelmesi üzerine jandarma ile tartışma yaşandı. Kalkanlarla bariyer kuran jandarma, köylülere biber gazı ile müdahale etti.

Köylerinde maden çalışması istemediğini belirten bölge halkı bir süre jandarma ile tartıştı. Tartışmanın ardından jandarma sondaj alanına girmekte kararlı olan köylülere biber gazı ile müdahale etti. Edinilen bilgilere göre, jandarmanın müdahalesi sonucunda ikisi kadın 8 köylü gözaltına alınırken, çok sayıda kişi ise biber gazından etkilendi, 2 kadının ise fenalık geçirdiği belirtildi.

Öte yandan köylülerin bekleyişi halen sürerken, jandarmanın köyün tüm giriş ve çıkışlarını kapattığı öğrenildi. Gözaltıların ardından şirket ise bölgede sondaj çalışmasına başladı.

NELER OLMUŞTU?

Ordu ili Ünye ilçesinin Çiğdem, Üçpınar ve Yeşilkent köylerinde daha önce 2 kez jandarma eşliğinde gelen maden ocağı sondajı yapmak isteyen şirket yetkilileri, köylülerin tepkisi sonucu buradan çıkarılmıştı. Sondaj çalışması yapmak isteyen şirketi, bölge halkı engellemiş, yurttaşların tepkisiyle karşılan şirket yetkilileri alanı terk etmişti. Şirket daha sonra bölgeye birçok kez jandarmayla birlikte gelmişti. Köylüler, CİMER‘e yaptıkları şikayette ise şirketin ‘sondaj çalışmaları’ için izni olmadığını belirtmişlerdi. Köylü yurttaşlar, bölgedeki çalışmaların ‘altın madeni’ çalışması olduğunu ileri sürerek,”toprağımıza ve doğamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dediler.