Buradasınız
Ana Sayfa > İklim > Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gençler, bugün iklim grevine çıktı

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gençler, bugün iklim grevine çıktı

Greta Thunberg, “Bir hayalim var: Hükümetlerin, siyasi partilerin ve şirketlerin iklim krizinin ve ekolojik krizlerin aciliyetini kavradıklarını ve farklılıklarına rağmen bir araya geldiklerini görmek” demişti.

Küresel İklim Grevi haftası, Gelecek için Cumalar (Fridays For Future) hareketinin çağrısıyla bugün (20 Eylül 2019) başladı.

23 Eylül’de ABD’nin New York kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi, Türkiye dahil birçok ülkede gençler ve gençlere eşlik eden aileler, işçiler ve beyaz yakalılar sokaklara çıktı. 117 ülkede 2 bin 500 iklim grevi düzenlenirken, 27 Eylül’e kadar sürecek Küresel İklim Grevi haftası boyunca 137 ülkede 4 bin 500’ün üzerinde eylem ve etkinlik düzenlenmesi bekleniyor.

Ülkemizde de genç iklim aktivistlerini bir araya getiren Gelecek İçin Cumalar Türkiye’nin ana çağrıcılığında gerçekleşecek etkinliklere, Sıfır Gelecek Kampanyası altında bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri de destek verecek.

İklim grevine LÖSEV de destek verdi (LÖSEV)

İklim değişikliğiyle mücadele için Greta Thunberg’in ve diğer gençlerin İsveç’te başlattığı iklim grevlerinin 15’i bugün Türkiye’de yapıldı. Greve çıkan şehirler arasında Ankara, Antalya, Balıkesir, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla yer aldı.

İzmir, Gündoğdu Meydanı’nda 15.00’da buluşan öğrenciler, daha sonra Alsancak iskele önünde toplandı ve yürüyüşe geçti.

Bursa’daki etkinlikler 14.00’de Nilüfer Kent Konseyi önünde başlarken, genç iklim aktivistleri Ankara’da 14.00’da Kuğulu Park’ta, Eskişehir’deyse 15.00’de Espark AVM önünde bir araya geldi.

Türk Eğitim Derneği’ne (TED) bağlı 40 okulun, 32 bin öğrencisiyle iklim için katıldığı greve, Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği de karbonsuz bir gelecek için Simya Koleji’ne pedallayarak destek verdi.

İstanbul’daki etkinliklerin adresiyse Kadıköy oldu. 14.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşan genç iklim aktivistlerinin grevine sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Ardından 16.00’da çeşitli atölyelerin, performans gösterilerinin ve konuşmaların yapıldığı Yoğurtçu Parkı’nda müzik grupları sahne alıyor.

Protestocular, Kadıköy iskele meydanında buluştu (Sıfır Gelecek)

“Artık biz çocukları dinlemelisiniz”

Paris İklim Anlaşması’nın şartları yerine getirmelerini ve küresel ısı artışını 1,5 derecenin altında tutmalarını talep eden öğrenciler, 15 Mart’ta 125 ülkede, 24 Mayıs’ta da 118 ülkede eş zamanlı eylemler düzenlemişti.

Gelecek İçin Cumalar (Fridays for Future) hareketinin 3. İklim Grevi için de bugün bir araya gelen gençler, “İklim adaleti istiyoruz, hemen şimdi” diye seslendi.

Genç aktivistlerin taleplerini onlar için konuşma yapan Elif Ünal dile getirdi. “Öncelikli talebimiz içinde bulunduğumuz iklim krizi gerçeğiyle bir an önce yüzleşilmesi ve karar alıcılar tarafından iklim acil durumu ilan edilmesi” diyen Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedefimiz, sıcaklık artışının, insan kaynaklı bir iklim felaketini önlemek için sanayi devrimi öncesi zamana göre maksimum +1,5°C ile sınırlandırılması. Bu da 2030 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna geçmemiz gerektiği anlamına geliyor. Gelecekteki bütün kararların ve politikaların bu gerçekler üzerinden planlanmasını talep ediyoruz.”

Fosil yakıtların ve iklimin tahribatının tüm finansmanı ve desteğininin derhal sonlandırılmasını, termik santraller gibi iklim tahribatına neden olan tüm projelerin yasaklanmasını talep eden Ünal, bu projelere finansman sağlayan bankalar, piyasa kuruluşları, hükümetler ve diğer tüm kurumların bunu yapmasını engelleyici yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Gelecek İçin Cumalar’ın basın açıklamasını okuyan Selin Gören ve Atlas Sarrafoğlu ise büyüklere şöyle seslendi: “Şimdi artık bu grevin bir parçasısınız. / Ona göre hareket etmelisiniz. / Artık kavga etmeyi bitirmelisiniz. / Artık birbirinizi suçlamamalısınız. / Artık bir araya gelmelisiniz. / Ve en önemlisi / Artık biz çocukları dinlemelisiniz.”

Küresel İklim Haftası kapsamında yapılan etkinlikler devam edecek.

20-27 Eylül Küresel İklim Grevi haftasına Adana Çevre Platformu 21 Eylül Cumartesi 17.00’da Adana Atatürk Parkı’nda “Yeryüzü, atmosfer, denizler şirketlerin çöplüğü değildir!” diyerek destek verecek. 23 Eylül Pazartesi ise Muğla Çevre Platformu Yatağan Turgut Köyü’nde kömür maden sahası sınırında kömür yataklarının genişlemesinden dolayı tehlike altında bulunan zeytinliklerde iklim krizine ve Muğla’daki kömür madenciliğine dikkat çeken bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Etkinlikler hakkında güncel bilgilere www.sifirgelecek.org üzerinden ulaşılabilir.

DÜNYADA NELER OLDU?

“Eviniz yanıyormuş gibi davranın çünkü eviniz yanıyor” (Phoebe Weston / The Independent)

Küresel iklim hareketinin sembolü Greta Thunberg, The Independent’ta yayımlanan ABD kongresinde yaptığı konuşmada “Bir hayalim var: Hükümetlerin, siyasi partilerin ve şirketlerin iklim krizinin ve ekolojik krizlerin aciliyetini kavradıklarını ve farklılıklarına rağmen bir araya geldiklerini görmek” diyerek, bugünkü iklim grevine çağrı yaptı.

“Ancak o zaman -biz, yani grevdeki milyonlarca öğrenci- okula geri dönebiliriz” diyen Thunberg’in çağrısıyla dünyanın dört bir yanından gençler ve yetişkinler sokaklara çıktı.

Tarihteki en büyük iklim protestosu olacağı düşünülen greve İngiltere, Almanya, Hindistan, Avustralya, Nepal, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Çin gibi ülkelerden aktivistler katıldı.

İngiltere’de göstericiler, İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn’in “Buradaki ve dünyanın dört bir yanındaki gençler, çevre ve iklim acil durumunu görmezden gelmeyi imkansız hale getiriyor” diyerek çağrı yaptığı Londra’da grevine katıldı.

Öğrenci İklim Ağı’ndaki kampanya koordinatörü Jake Woodier, “Grevi BM’nin iklim zirvesinden sadece üç gün önce düzenlememizin nedeni, hükümetlerimize iklim krizinin üstesinden gelmeleri için baskı yapmak” dedi.

Birmingham’daki Zafer Meydanı’nda toplanan binlerce göstericiye seslenen Yeşil Parti meclis üyesi Julien Pritchard da “İklim acil durumuyla mücadele etmek iklim adaleti demektir” diye konuştu.

“Okyanuslarımız yükseliyor, o yüzden bizde ayağa kalkıyoruz” (Hindistan / Reuters)

Alman polisine göre onlarca gösterici, Almanya’nın finans başkenti Frankfurt’un merkezinde bir yolu, Berlin’deyse Spree nehri üzerindeki bir köprüyü kapattı.

Filipinler’de de onlarca öğrenci, çevreyi korumak için öldürülen göstericileri anmak için Manila’da yürüyüş düzenledi.

Çok sayıda çevre aktivisti, Yeni Delhi’de Hindistan Konut ve Şehir İşleri Bakanlığı’nın önünde toplandı. “İklim eylemi istiyoruz” ve “Temiz nefes almak istiyoruz” gibi sloganlar atan genç eylemciler, “B gezegeni yok” yazılı pankartlarla alternatifimiz olmadığına dikkat çekti. 16 yaşındaki protestocu Aman Sharma, “Havayı ve suyu temizlemek için anayasal haklarımızı da geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Tayland’daki protestocularsa çok yaratıcı bir eyleme imza attı. “Temiz hava hakkımız” yazılı, evde yaptıkları dövizleri taşıyan göstericiler, bakanlığın dışındaki kaldırımlara uzanarak “ölü” taklidi yaptı.

Endonezya’daki minikler de eylemdeydi (AFP)

Avustralya sokaklarındaki protestoların organizatörleri, bugünkü iklim grevinin ülkede Irak Savaşı protestolarından beri yapılan en kitlesel eylem olduğunu düşünüyor. Ülkede bugün yaklaşık 300 bin iklim aktivistinin sokağa çıktığı bildirildi.

School Strike 4 Climate (İklim İçin Okul Grevleri) yaptığı açıklamada, 7 şehirde yapılan gösterilere 265 bin kişinin katıldığını söyledi. En büyük kalabalıksa Melbourne’da 100 bin, Sidney’deyse 80 bin olarak hesaplandı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan en acil varoluşsal tehditle karşı karşıya kalan Güney Pasifik de bugün eylemdeydi.

Solomon Adaları’nda yaşayan halk, yükselen deniz seviyesi nedeniyle şimdiden topraklarından ayrılmak zorunda.

Büyük Okyanus’un güneyindeki Solomon Adaları’nda da öğrenciler eylem yaptı (Reuters)

O yüzden bu bölgedeki gençler de bugün greve çıkan milyonlarca yaşıtının çağrısına sessiz kalmadı ve sembolik olarak protestolara katıldı.

The Independent’ta yer alan habere göre gençler ve yetişkinler, tehdidin büyüklüğünü göstermek amacıyla suya girdi.

Kiribati ve Marshall adaları da dahil olmak üzere diğer yerliler de Solomon’daki protestocuların çağrısına yanıt verdi. Kiribati’deki gençler, “Batmıyoruz, savaşıyoruz!” dedi.

Kaynak: Independent

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top