Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > TURÇEP, biyogaz tesisine karşı dava açmaya hazırlanıyor

TURÇEP, biyogaz tesisine karşı dava açmaya hazırlanıyor

Irlamaz köyü civarına kurulmak istenen Biyogaz Tesisi Projesine karşı TURÇEP ve sivil toplum kuruluşları tarafından dava açılacak. Daha önce TURÇEP ve vatandaşlarca proje ile ilgili ÇED raporuna karşı topluca itiraz dilekçesi verilmişti. Buna rağmen itirazların dikkate alınmayıp ÇED raporunun onaylanması nedeniyle konu şimdi de yargıya taşınacak.

Turgutlu‘nun Irlamaz köyü civarına kurulmak istenen Biyogaz Tesisi Projesine karşı TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) ve sivil toplum kuruluşları tarafından dava açılacak. Daha önce TURÇEP ve vatandaşlarca proje ile ilgili ÇED raporuna karşı topluca itiraz dilekçesi verilmişti. Buna rağmen itirazların dikkate alınmayıp ÇED raporunun onaylanması nedeniyle konu şimdi de yargıya taşınacak.

Irlamaz köyü civarına kurulmak istenen ve Çepnidere köyü ile Çepnibektaş köylerini de etkisi altına alması söz konusu olan Biyogaz Tesisi Projesine karşı TURÇEP ve sivil toplum kuruluşları tarafından dava açma çalışmaları başlatıldı. Daha önce TURÇEP ve vatandaşlarca proje ile ilgili ÇED raporuna karşı topluca itiraz dilekçesi verilmişti. Buna rağmen itirazların dikkate alınmayıp ÇED raporunun onaylanması nedeniyle konu şimdi de böylece yargıya taşınacak.

YAŞAM ALANLARIMIZ SERMAYENİN MÜLKÜ GİBİ GÖRÜLEMEZ

TURÇEP tarafından yapılan açıklamada, bu amaçla Pazartesi günü saat 14.00’de Turgutlu 2. Noterliğine gidilerek avukatlara topluca vekalet verileceği duyularak, “Tüm sivil toplum kuruluşlarını ve vatandaşları da Pazartesi günkü vekalet verme işlemi için bekliyoruz. Turgutlu hepimizin” denildi. Kurulması planlanan biyogaz tesisinin projeye göre tüm Turgutlu’nun içme suyu kaynaklarını tehdit ettiğini belirten TURÇEP’in açıklamasında, yurttaşların hem şirket tarafından düzenlenen halkın katılımı toplantısına katılmayıp tepki gösterdiği, hem de buna rağmen ÇED raporu verilmesine karşı topluca itiraz dilekçesi verdiği de hatırlatılarak, “Böyle bir durum ortadayken ÇED raporuna onay verilmesi insanların yaşam hakkına karşı bir saygısızlıktır. Halkın yaşam alanları sermayenin mülkü haline getirilemez. Tarım arazileri ve insanların yaşam alanları sermaye kuruluşlarına peşkeş çekilip sermaye kuruluşlarının mülkü haline getirecek şekilde tahsis edilmeye başlanırsa insanlar nerede yaşayacak, neyle geçinecek? Bu nedenle hem yaşam hakkımıza, hem de yaşam alanları ile tarım arazilerimize sahip çıkmak zorundayız. Bu biyogaz tesisinin çevre ve halk sağlığı açısından zarar vereceğini biliyoruz. Yaşam alanlarımıza ve yaşam hakkımıza sahip çıkacağımızı, biyogaz tesisini istemediğimizi bir kez daha vurguluyoruz” açıklamasında bulunuldu.

NELER OLMUŞTU?

27 Kasım 2018 tarihinde biyogaz tesisi konusunda Energrom şirketi tarafından ÇED raporunun hazırlanması sürecinde Irlamaz köyünde halkın bilgilendirmesi toplantısı yapılmak istenmiş, ancak yöre halkı tesisi istemediğini belirtip tepkisini toplantıya katılmayarak göstermiş ve bu nedenle de ÇED toplantısı yapılmamıştı.

Ayrıca TURÇEP tarafından 17 Ağustos 2019’da yapılan basın açıklamasında da şirketin 22 Ağustos tarihinde Ankara’da yetkililerle ÇED nihai kararı için İDK toplantısı yapacağı konusu da eleştirilmiş, halkın katılmadığı bir toplantı için ÇED nihai kararının bu şekilde verilmesine karşı çıkılarak, “ÇED raporu böyle hileler ile alınmaya çalışılan projelere yetkililer izin verseler bile, şehrimizin içme suyunu tehdit eden bu tesise başta vatandaşlarımız olmak üzere karşı durmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunulmuştu.

Bu amaçla Turgutlu’da biyogaz tesisi projesine karşı topyekun bir mücadele için start verildi. İlk etapta TURÇEP ve bileşeni bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri topluca Manisa’ya giderek 100 dolayında itiraz dilekçesi Çevre ve İl Müdürlüğü’ne verildi. Bunlara rağmen ÇED Raporuna onay verilmesine karşı dava açılarak konu böylece yargıya taşınacak.

TURÇEP’in yapılan son toplantısında “sermaye kuruluşlarının vahşi yayılmacılığına karşı yaşam hakkımıza, yaşam alanlarımıza ve tarım arazilerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” denilerek, hukuk mücadelesinin başlatılması amacıyla Pazartesi günü 2. Noterliğe gidilerek avukatlara vekalet verilmesine karar verildi.