Ana Sayfa > Dünya > 2020’de tüm dünyada depremden 202 kişi öldü, 164’ü Türkiye’den!

2020’de tüm dünyada depremden 202 kişi öldü, 164’ü Türkiye’den!

2020’de gerçekleşen depremlerde dünyada toplam 202 kişi öldü. Bu ölümlerin 164’ü Türkiye’den! Toplam 114 kişinin hayatını kaybettiği İzmir depremi bu yılın en ölümcül depremi olarak kayıtlara geçti

Tüm dünyada 2020 yılında depremlerde toplam 202 kişi hayatını kaybetti. Bu can kayıplarının 164 tanesi ise Türkiye’deki depremler sırasında yaşandı. Şu ana kadar 114 canın yitirildiği İzmir depremi, 2020 yılındaki en ölümcül deprem olarak kayıtlara geçti.

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) verilerine göre 2020 yılında dünyada 6 ve üzeri büyüklükte toplam 105 deprem meydana geldi. Bunların 9 tanesi 7 ve üzeri. USGS, İzmir’de meydana gelen depremin de 7.0 büyüklüğünde olduğunu bildirdi.

Alaska, Jamaika, Rusya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve Türkiye’de meydana gelen 7 ve üzeri depremlerin sadece 3’ünde ölüm meydana geldi. Meksika’daki 7.4’lük depremde 10, Papua Yeni Gine’de 7.0 büyüklüğündeki depremde sadece 1 kişi yaşamını yitirdi. İzmir’de ise ölen kişilerin sayısı 114’ü buldu.

Tüm dünyada 2020 yılında meydana gelen 10 ve üzeri kişinin öldüğü 4 depremden ikisi de Türkiye’de yaşandı.

İZMİR İLK, ELAZIĞ İKİNCİ SIRADA

Şu ana kadar 114 canın yitirildiği İzmir depremi 2020 yılında açık ara en ölümcül deprem olarak kayıtlara geçti. AFAD‘dan yapılan açıklamaya göre, İzmir’deki depremde can kaybının 114 olduğu, 1035 kişi yaralandığı bildirildi. 30 Ekim’deki depremin ardından 45’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere toplam 1713 artçı sarsıntı kaydedildi.

Dünyada ölümcül depremlerde ikinci sırada ne yazık ki yine Türkiye’nin adı yer alıyor. 24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki depremde de 41 kişi hayatını kaybetmişti. 23 Şubat’ta İran’da meydana gelen depremde ise İran’da ölüm olayı yaşanmazken, Türkiye’de yaşanmış ve Van’da 9 kişi ölmüştü.

2020 yılında 10 ve üzeri kişinin öldüğü diğer iki depremler ise Meksika  ve İran’da yaşandı. Meksika’daki 7.4 büyüklüğündeki depremde ve İran’daki 5.8 büyüklüğündeki depremde 10’ar kişi enkaz altında can vermişti.

7 ÜZERİ ŞİDDETTEKİ 6 DEPREMDE CAN KAYBI OLMADI

Dünyada bu yıl 6-6.9 büyüklüğü arasında ise toplam 96 deprem meydana geldi. Uzmanlar ölü sayısında fayların yaşam merkezlerine olan uzaklığının da önemli olduğunu, ancak şehirlerin planlanması sırasında fay hatlarının hesaba katılmasının da son derece hayati önemde olduğunu vurguluyor. 7 üzeri 6 depremde ise can kaybı yaşanmadı.