Ana Sayfa > Ekoloji > Tire’den De ‘Jeotermale Hayır’ Sesleri Yükseldi

Tire’den De ‘Jeotermale Hayır’ Sesleri Yükseldi

İzmir Valiliği’nin 16 ilçedeki 33 jeotermal sahasını kiraya verme girişimi Ödemiş’in ardından Tire’de de geniş yankı buldu. Tire’de düzenlenen ‘Jeotermale Hayır’ paneline yüzlerce kişi katıldı. Tire Belediye Başkanı İYİ Partili Atakan Duran, “Bizler havamızın, doğamızın, ürünlerimizin ve geleceğimizin kirletilmesini istemiyoruz. Jeotermale ‘hayır’ diyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir Valiliği’nin 16 ilçedeki 33 jeotermal sahasını kiraya verme girişimine tepkiler yükseliyor. Yaklaşık 1 milyon dönüm tarım arazisini etkileceği öne sürülen jeotermal planına Tire’den ‘hayır’ yanıtı geldi. Tire’deki tarım arazilerinin yüzde 65’ini risk altında bırakılacağı açıklanan, 6 sahadaki jeotermal arama planına ilişkin Tire Belediyesi’nin yanı sıra ilçedeki sivil toplum örgütleri, çevreciler ve köylüler endişelerini dile getirdi.

Tire Belediye Başkanı İYİ Partili Salih Atakan Duran’ın girişimleriyle Tire’de düzenlenen ‘Jeotermale Hayır’ paneline belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, dernek ve siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

JEOTERMALİN AYDIN’A NELER YAPTIĞINI GÖRDÜK

Panelde ilk konuşmayı yapan Başkan Duran, “Komşu ilimiz Aydın’da jeotermalle ilgili tesislerin açtığı yaraları çok iyi biliyoruz. Üreticilerimiz mutsuz, ürünlerinin kalitesi eskisinden uzak. Oralardan edindiğimiz izlenim, 14 Kasım’da Tire merkez ve 5 mahallesi için yapılacak jeotermal ihalesi öncesi bizleri tedirgin etmekte. Devlet büyüklerinden isteğimiz şu, jeotermal arama çalışmalarının götürüsü getirisinden fazladır. Bizler havamızın, doğamızın, ürünlerimizin ve geleceğimizin kirletilmesini istemiyoruz. Bu ve benzeri çalışmalar için doğaya, insana ve ürünlerimize zarar gelmeyecek yeni teknikler geliştirilip, yeni teknoloji getirildiyse gelin bizleri ikna edin. Tireliler ikna olmadan, bizler ikna olmayacağız. Biz Tire’de bu haliyle bir çalışma istemiyor, jeotermale hayır diyoruz” dedi.

YEREL ENERJİYE KARŞI DEĞİLİZ, AMA BU PLANA ‘HAYIR’ DİYORUZ

Yerel enerjiye karşı olmadıklarını vurgulayan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Halil Çulhaoğlu ise, “Avrupa standartlarında olduğu gibi verimli topraklardan uzakta kurulmuş, insan sağlığını tehdit etmeyen ve tam denetimli bir tesisin karşısında değiliz. Bizler üreticimizin ve insanlarımızın emeğinin, sağlığının kaybetmesine karşıyız, bu yüzden hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.

Panelde bulunan diğer konuşmacılar da jeotermal hakkında düşüncelerini paylaştı.