Ana Sayfa > Haberler > Termik santrale verilen su nedeniyle İkizköy susuz kaldı!

Termik santrale verilen su nedeniyle İkizköy susuz kaldı!

Muğla – Yeniköy Terkmik Santrali’nin su ihtiyacı nedeniyle İkizköy susuzluk sorunu yaşıyor. Köylülerden Nejla Işık, koronavirüs salgını döneminde susuzluğun mağduriyeti daha da arttırdığını belirterek, seslerinin duyulmasını istedi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy mevkiinde yer alan Yeniköy Termik Santrali’nin su ihtiyacı nedeniyle yakınlarda bulunan İkizköy susuz kalıyor. ‘Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla Raporu’na göre, Yeniköy Termik Santrali, yılda 132 bin nüfuslu Milas ilçesinin 2,5 katı, Yatağan Termik Santrali ise 45 bin nüfuslu Yatağan’ın 7,5 katı su tüketiyor. Yeraltı suları da dahil suyun kullanım hakkı Yeniköy Termik Santrali’ni işleten firmaya verilirken, korona virüs salgının yaşandığı süreçte köylüler susuz kalmanın mağduriyetini yaşıyor.

‘Canlıya değil santrale öncelik veriliyor’

İkizköy’de yaşayan Necla Işık, 2 yıldır özellikle yazları susuzlukla yaşadıklarını belirtti. Geçen hafta iki gün suyun kesildiğini, MUSKİ’nin ise çözüm üreten bir yanıt vermediğini söyleyen Necla, “Bu sorunu bir yıldır yaşıyoruz. Geçen yaz da yaşadık. Santral elektrik üretirken çok su kullanıyor. Doğanın suyunu şirkete vermişler hiç para da almıyorlar. Santral çok su kullandığı için köy su kalmıyor” dedi.

‘Bizi susuzlukla cezalandırmasınlar’

Su kesintilerinin arazilerin istimlak edilmek istendiğinde başladığını ve “Hayır” deyince daha çok arttığını ifade eden Necla, “Biz susuzlukla cezalandırılmamalıyız. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler yaşıyor. Su hayattır. Suyun, toprağın olduğu her yerde yaşam da olur. Biz üretmek istiyoruz. Bu yüzden herkesten destek bekliyoruz. Her şeyde verim düştü, cevizler kurudu. Bir tankerimiz var, eve mi kullanacağız hayvanlara mı bilemedik. Tüm dünyanın korona virüslü uğraştığı dönemde biz susuz kaldık. Su Yeniköy şirketinden geliyor oradaki havzası dolduğu zaman İkizköy’e gönderiliyor. Geçen yaz 10 güne kadar susuzluk çektik” dedi.

Suyu termik santral kontrolünde olan İkizköy’den Nejla Işık: “Bizi susuzlukla cezalandırmasınlar!”