Ana Sayfa > Haberler > Tehdit gerçek oldu, Ilgın’da topraklarını korumak için direnen köylülerin üzerine yüzlerce asker gönderildi!

Ilgın Çavuşçugöl’de tarlalarının kömür ocağı yapılmak istenmesine karşı direnen köylülerin üzerine yüzlerce jandarma gönderildi. Köylü toplu halde köyü terk ediyor.

Konya ili Ilgın ilçesine ağlı Çavuşçugöl‘de tarlalarının kömür ocağı yapılmak istenmesine karşı direnen köylülerin üzerine yüzlerce jandarma gönderildi. Köylüler toplu halde köyü terk ediyor.

Gazetemizi arayan Çavuşçugöl mahallesinden Sıtkı Mavuş, sabah saatlerinden itibaren köyün 1500-2000 jandarma tarafından ablukaya alındığını belirterek, “Köyü yüzlerce askerle çevirip iş makinelerinin çalışmasını sağladılar. Kişi başına neredeyse 2 asker düşüyor. Köylüler toplu olarak köyü terk etme kararı aldık ve şu anda yürüyoruz” dedi.

Fotoğraf: Nisanur Fidan

TOPRAĞINI KORUMAK HAİNLİKSE BEN VATAN HAİNİYİM!..

Torunlarını ellerinden tutarak yürüyen bir köylü kadın, “Vatana, devlete bağışladık. Motorumu, katırımı, çapada tarladan kazandığımız malların hepsini. Torunlarımı aldım köyden çıkıyorum” diye konuştu. Yürüyen köylülerin önü köy çıkışında jandarma tarafından kesilirken köylüler bu durumu İstiklal marşı okuyarak protesto ettiler.

Burada konuşan Orhan Şahin adlı köylü şunları söyledi: “Ekmeğinin peşinde koşan Çavuşçugöl halkına yapılan muamele bu işte! Biz hakkımızı, ekmeğimizi savunuyoruz.  Dün bu jandarmalarla bizim evladımız, kardeşimiz, bacımızdı. Bizi bunlara karşı kışkırtıyorlar. Sesimizi devletimiz duysun,  Cumhurbaşkanı, Enerji Bakanı duysun. Üç kuruşluk kömür için 10 bin dekar arazi gidiyor. Sularımızı kurutuyorlar. Ne yapalım? Ekmek verin, ekmeğimizin peşindeyiz biz. Yazıklar olsun!.. Toprağını korumak vatan hainliğiyse ben vatan hainiyim. Benim vergimle aylık alan adamları benim karşıma çıkarıyorlar. ben bu memlekette alnımın teriyle 5 çocuk okuttum. Çobanım ben çoban! Yazıklar olsun!… Ne yapalım biz, ne yapalım?”

Fotoğraf: Nisanur Fidan

KÖYÜ TERK EDECEĞİZ!

Belediye meclis üyesi Mustafa Hulusi Fidan da Çavuşçugöllülerin devlet tarlaları rahat rahat kazsın diye toplu olarak göçe başladıklarını belirterek; “Köyü  terk edeceğiz. Göç başladı Çavuşçugöl’den. Çavuşçugöl’e 1200 metre uzaklıkta kömür ocağı çalışmalarını devlet başlattı. Devlet bütün uğraşlarımıza rağmen sesimizi duymadı. Halk sakin ve sessizce göçe başladı. Hiçbir olay çıkarmadan sessiz soluksuz buradan ayrılacak. Devlet yeni bir yer bulup gereğini yapacaktır. Her vatandaş için iki polis-jandarma, istihbarat görevlisi gönderen devletin hakkını arayan bu halka herhangi bir müdahalesi yok. Devlete karşı değiliz yanındayız. Devlet sesimizi geç de olsa duyacaktır” dedi.

TEHDİT GERÇEK OLDU

Konya ili Ilgın‘a bağlı Çavuşçugöl mahallesinin yakınlarındaki tarlaların termik santrale kömür temini için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kamulaştırılmasına karşı köylüler haftalardır direniyor. Arazilerinin elinden alınmasına karşı dava açan köylüler geçtiğimiz günlerde iş makinelerinin önüne çıkarak karayolunu trafiğe kapatmışlardı. Oturma eylemi yapan köylülere jandarmanın müdahalesi sonrası aralarında parmağı kırılan bir köylünün de olduğu dört köylü gözaltına alınmış, bir köylünün de kolu kırılmıştı. Bu olaydan sonra Konya Büyükşehir belediyesi Meclis üyesi olan Mustafa Hulusi Fidan, Alay Komutanı tarafından makamına çağrılarak köylülerin üzerine komandolar gönderilmekle tehdit edilmişti.

KÖYLÜNÜN TARLASINI BİÇMESİ BİLE ENGELLENDİ

Jandarma, köylülerin ürünlerini hasat etmek için gelen biçerdöver ve traktörleri de yoldan geçirmedi. Biçerdöver ve traktör kaldırımdan geçerek yola devam etmek zorunda kaldı. Tarlasına gitmek isteyen köylüler de yine jandarma engeli yüzünden tarlasına gidemiyor.

Jandarmanın köy çıkışına barikat kurması ve yürümelerine izin vermemesi üzerine köylüler köy meydanında toplandı. Meydanda toplanan köylüleri İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş‘un ziyaret edeceği öğrenildi.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.

Tehdit gerçek oldu, Ilgın’da topraklarını korumak için direnen köylülerin üzerine yüzlerce asker gönderildi!” üzerine 2 yorum