Ana Sayfa > Bildiriler > Tabip Odaları Akbelen Ormanları’na Sahip Çıkıyor: Akbelen Ormanları Yok Edilemez!

İzmir Tabip Odaları ile birlikte 11 Tabip Odası Muğla Milas’taki Akbelen ormanlarına ve ormanı korumak için direniş nöbeti tutan yöre halkına sahip çıkarak “Akbelen Ormanları Yok Edilemez!” dedi.

İzmir Tabip Odaları ile birlikte Ege Bölgesi’ndeki 11 Tabip Odası, Muğla ili Milas’taki Akbelen Ormanları‘na ve ormanı korumak için direniş nöbeti tutan yöre halkına “Akbelen Ormanları Yok Edilemez!” sözleriyle sahip çıktı. Konuyla ilgili ortak bir basın bildirisi yayımlayan 11 tabip odası, yangınla yok olan bir çok orman varlığımızın kaybının acısı yaşanırken, bir de Kemerköy ve Yeniköy Termik Santraline kömür sağlamak amacıyla kömür madeni açılmak üzere Milas’taki 740 dönümlük Akbelen Ormanı da balta ile kesilerek yok edilmek istenmesine göz yumulamayacağı vurgulandı.

Ege Bölgesi Tabip Odaları olarak İzmir Tabip Odası ile birlikte 11 tabip odasının imzasının yer aldığı ortak basın bildirisinde, “Dün olduğu gibi bugün de insanımızın sağlıklı bir ortamda yaşama hakkını savunmakta kararlıyız. Üyelerimizin gerek orman yangınları nedeniyle büyük zarar gören bölge halkının; gerekse Akbelen Ormanını savunan İkizköylülerin yanında olacağını kamuoyuna saygı ile duyuyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Ege Bölgesi Tabip Odaları olarak yapılan ortak basın bildirisi şu şekilde:

AKBELEN ORMANLARI YOK EDİLEMEZ!

İki haftadan bu yana başta Muğla ve Antalya olmak üzere birçok kentimiz orman yangınlarıyla boğuşuyor. Üstelik yangınla baş edemeyen yönetim hala yangınların ana nedeninin küresel iklim krizi olduğunu bile kabul etmiyor. Tüm ülkeler sıcak yaz aylarına büyük orman yangınları açısından ön hazırlık yaparak girerken tek bir yangın uçağı bile edinmeden, küresel iklim değişikliği nedeniyle aşırı sıcak geçeceği önceden belli olan yaz sezonuna giren tek Akdeniz ülkesiyiz.

Üstelik yaşadığımız yangınlarla ilk uydu görüntülerine göre Manavgat’ta 350 bin dekar, Marmaris’te 200 bin dekar ve Milas’ta 102 bin dekar orman alanı yok olurken ve yangınlar henüz sürerken; Kemerköy ve Yeniköy Termik Santraline kömür sağlamak amacıyla kömür madeni açılmak üzere Milas’taki 740 dönümlük Akbelen Ormanı da balta ile kesilerek yok edilmek isteniyor. Kömürlü termik santralleri çalıştıran şirket yangının teslim almadığı Akbelen Ormanını dikkatlerin yangın üzerinde olduğu bugünlerde yok etmeye çalışıyor. Daha öncede bölgede kömür madeni açmak için çok sayıda ormanı yok eden, Akbelen Ormanını da öncekiler gibi yok etmek isteyen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini çalıştıran şirket, henüz bölge halkının açtığı iptal davasının sonucunu bile beklemek istemiyor.

Diğer yangın bölgelerinde olduğu gibi, Milas’ta da tüm insanlar on günden bu yana aç ve uykusuz yanan tek bir ağacı kurtarmak için yangını elleriyle, şişe sularla söndürmeye çalışıyorlar. İşte böyle bir ortamda; hedefleri sadece para kazanmak olan şirketin yangından zarar görmeyen Akbelen Ormanına baltalı, hızarlı saldırısını Ege Bölgesi Tabip Odaları olarak asla kabul etmiyoruz. Tüm yorgunluklarına rağmen bölge halkının Akbelen Ormanını büyük bir güçle savunması kömürcü şirketin yangınla değil; balta ile yapmak istediği orman katliamını şimdilik durdurdu. Tüm üyelerimizle bölge halkının bu haklı direnişinin yanındayız.

Ege Bölgesi Tabip Odaları olarak dün olduğu gibi bugün de insanımızın sağlıklı bir ortamda yaşama hakkını savunmakta kararlıyız. Üyelerimizin gerek orman yangınları nedeniyle büyük zarar gören bölge halkının; gerekse Akbelen Ormanını savunan İkizköylülerin yanında olacağını kamuoyuna saygı ile duyuyoruz.

Bildiride imzası olan Tabip Odaları:

Kaynak: İzmir Tabip Odası