Ana Sayfa > Ekoloji > Sülfürik Asit ve Nikel Madenciliğinin Gediz Vadisi İçin Oluşturduğu tehdit TBMM’ne taşındı

Manisa Gördes ilçesinde faaliyetini sürdüren nikel madeni ile Turgutlu Çaldağı’ndaki nikel maden tesisleri Türkiye’nin tarım cenneti için ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor. Yöre halkının tepkilerini TBMM’ye taşıyarak dillendiren CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Turgutlu Çaldağı Nikel Madenine dikkat çekti: “Gediz Ovası için tehlike yaratan bu maden hiçbir şekilde faaliyete geçmemeli”

Turgutlu Çaldağı’ndaki “cehennem çukuru” bir utanç abidesi gibi korku veren haliyle hala duruyor, Gediz vadisi için tehlike çanları hala çalmaya devam ediyor. Manisa Gördes ilçesinde faaliyetini sürdüren nikel madeni ile Turgutlu‘da Çaldağı’ndaki nikel maden tesisleri Türkiye’nin tarım cenneti için hala ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Çaldağı Nikel Madeninin fiili olarak kapanmış olmasına rağmen hala faaliyet göstermesine TBMM’de tepki gösterdi. Başevirgen, “Eğer Gördes’te sülfürik asit fabrikası kurulur, Çaldağı Nikel Madeni de orayı hammadde olarak desteklerse, Gediz Ovası çok büyük bir risk altına girecek. Burada yaşayanlar, tarım alanları ve ekolojik yaşam sülfürik asit yağmuru altında kalacak” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TBMM’de, Çaldağı Nikel Madeninin fiili olarak kapanmış olmasına rağmen faaliyette olduğuna ve Gördes Nikel Madenine hammadde gönderdiğine dikkat çekti.

İlgili haber: Sülfürik Asit Fabrikası Asit Yağmurlarının Da Kapısını Aralayacak!

Turgutlu Çaldağı’nda cehennem çukuru bir utanç abidesi gibi korku veren haliyle hala duruyor

“GEDİZ OVASI ÇOK BÜYÜK BİR RİSK ALTINA GİRECEK”

”Hammaddelerin kamyonlarla yeni açılan bir yoldan Gördes’e gittiğini belirten Başevirgen, “Eğer, Gördes’te sülfürik asit fabrikası kurulur, burası da orayı hammadde olarak desteklerse Gediz Ovası çok büyük bir risk altına girecek. Burada yaşayanlar, tarım alanları ve ekolojik yaşam sülfürik asit yağmuru altında kalacak” dedi.

İlgili haber: Turgutlu’daki Vahşi Madencilik Projesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yolunda!

“BU MADEN HİÇBİR ŞEKİLDE FAALİYETE GEÇMEMELİ”

Turgutlu Çaldağı’nda İngiliz European Nickel şirketi tarafından nikel maden işletmesi için açılmış olan ve yöre halkının “cehennem çukuru” adını verdiği sülfürik asit havuzu, vahşi madenciliğin bir utanç abidesi olarak görülüyor.

Halkın cehennem çukuru adını verdiği Turgutlu Çaldağı’ndaki asit havuzu

Bu madenin özellikle Gediz Ovası’ndan beslenen İzmir, Manisa ve çevre illeri çok etkileyeceğine de dikkat çeken Başevirgen, “Çaldağı Nikel Madenindeki faaliyetlerin durdurulması büyük önem taşıyor. İktidarı uyarıyoruz. Özellikle Turgutlu ve Gediz Ovası için çok büyük tehlike yaratan bu maden hiçbir şekilde faaliyete geçmemelidir” ifadelerini kullandı.

İlgili haber: CHP’li Başevirgen: Tüm Yeraltı Zenginliğimiz Madencilik Adı Altında Soyuluyor

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.