Ana Sayfa > Bildiriler > Edremit körfezi için topyekün tepki: Körfez ölüyor, denize girenler hasta oluyor!

Balıkesir’in Edremit ilçesinde sivil toplum örgütleri tarafından yapılan açıklamada Körfez’deki kirliliğe dikkat çekildi: “Körfez hızla kirleniyor, denize girenler hastalanıyor.”

Balıkesir‘in Edremit ilçesinde sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin yer aldığı ortak basın açıklamasında Körfez’deki kirliliğe dikkat çekildi: “Körfez hızla kirleniyor, denize girenler hastalanıyor.”

Güre Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya Körfez ekoloji örgütleri BURÇEP, EDÇEP ve Kazdağları derneği yeni sıra, emek ve demokrasi güçleri, EMEP, Sol Parti, HDP, CHP, TİP il ve ilçe yöneticileri, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, eski CHP Balıkesir milletvekili Mehmet Tüm, Sol Parti PM üyesi Alper Taş ve çok sayıda yurttaş katıldı.

İlk olarak Körfez Siteler Derneği Başkanı İsmail Çınar yaptığı konuşmada, “Körfez hızla kirleniyor, denize girenler hastalanıyor, hastaneler deniz kirliliğinden kaynaklı hastalarla doluyor” dedi. Bu çağda Körfez’de alt yapısı olmayan, yetersiz alt yapıya sahip mahalleler olduğunu söyleyen Çınar, “Sitelerdeki arıtma sistemleri çok yetersiz ve çok pahalı” dedi.

Özellikle yaz aylarında Körfez nüfusunun 4-5 kat arttığını söyleyen Çınar, mevcut arıtmaların yetersiz kaldığını ve atıkların arıtılmadan denize salındığını belirtti. “Yaşanan olumsuzlukların asıl ve tek sorumlusu plansız kentleşmeyi hayata geçiren devlet yöneticileridir” diyen Çınar, “Çevremizi korumak bize düşüyor” şeklinde konuştu.

Son günlerde Akbelen‘de yaşananlara da dikkat çeken Çınar, “Ormanlarımızı ve doğamızı, denizlerimizi, topraklarımızı devletten korumak için mücadele ediyoruz. Bunun için örgütlendik, derneğimizi kurduk. Şimdi birleşerek, çoğalarak mücadeleyi büyütmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Çınar, Körfez Siteler Derneği‘nin dile getirdiği taleplerini şu şekilde sıraladı:

• Körfez nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede kanalizasyon altyapısı derhal yapılsın.
  • Yeterli kapasitede ileri biyolojik arıtma sistemleri kurulsun.
  • Edremit Körfezi, İzmit Körfezi olmasın.
  • Denize gönül rahatlığıyla girilebilsin.
  • Doğanın dengesi bozulmasın.
  • İnsanca yaşayabileceğimiz ve çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir çevre istiyoruz.

Açıklama sırasında “Güç ver, Körfezi kaybetmeyelim”, “Körfez ölüyor, yetkililer susuyor”, “Her yer Akbelen, her yer direniş”, “Havana, suyuna, denizine sahip çık” yazılı dövizler ve pankartlar taşıyan yurttaşlar sık sık slogan attı.

Dernek Başkanı’ndan sonra EDÇEP sözcüsü Kubilay Öztürk, Kazdağı Derneği adına Ömür İlgör, BURÇEP adına Hatice Engin ve son olarak TÜKODER Başkanı birer konuşma yaptılar.

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan konuşurken, bazı yurttaşlar tepki gösterdi.

“Bu kadar betonlaşmaya neden izin veriyorsunuz?”, “İmza atmayın”, “Siz de bu kirliliğin ortağısınız” şeklinde tepkiler gelmesi üzerine Arslan açıklamalarda bulundu. “İmara açma izni bizde değil büyükşehir belediyesi yetkisinde” diyen Arslan, arıtmayı taşımak yerine yeni arıtma yapmak için büyükşehirle görüştüklerini söyledi.

Son olarak konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Bir komşunuz olarak yaşanan sorunları biliyorum ve milletvekili olarak sorunları dillendireceğim” dedi.

Evrensel