Ana Sayfa > Arkeoloji > Statü değişikliği Olympos’u korumak için mi, ranta açmak için mi?

Statü değişikliği Olympos’u korumak için mi, ranta açmak için mi?

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki antik kent Olympos ile ilgili 2004 yılında çalışmalarına başlanan, birinci derece arkeolojik SİT alanından, üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çeviren İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandığı belirtildi.

Antik kent Olympos’ta  muhtarlık yapmış, şu an Kumluca Belediyesi meclis üyeliği yapan Halil Karataş, Olympos’un birinci derece arkeolojik SİT alanından üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çevrilmesini “Uzun yıllardan beri üzerinde titizlikle çalışılan Olympos Koruma Amaçlı İmar Planı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış olup, önümüzdeki günlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde ve Kumluca Belediyesi’nde askıya çıkacaktır” şeklinde açıkladı.

DERECE DÜŞÜREN STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ NEDEN VE ANLAMI NE?

Böylesine önemli bir antik kent ile ilgili 1nci dereceden 3cü dereceye düşürme şeklinde statü değişikliğinin yapılması, neden olduğu bazı endişeler ile birlikte çeşitli tartışmaları da gündeme taşıyor: Olympos 1. Derecede Sit Alanı ve mutlaka korunması gereken dünyaca ünlü bir antik kent iken, neden 3. derece sit alanına dönüştürecek şekilde bir statü değişikliği yapılıyor? Bu statü değişikliği bu ünlü antik kentin korunması amaçlı olabilir mi, yoksa imara açılıp yok edilmesi sonucunu mu getirecek? Bu konudaki endişeler genelde derece düşürerek yapılan statü değişikliğinin arka planında buraların rant için sermayeye peşkeş çekilerek imara açılması amacının yattığına dayandırılıyor.

KORUMAK İÇİN Mİ, SERMAYEYE RANT SAĞLAMAK İÇİN Mİ?

Bugüne dek yaşanan örnekler bu endişenin oluşmasına neden olacak özellikte. Önce sit alanı derecesi düşürülüp, bu statü değişikliği sonrası söz konusu bölgenin imara açıldığını gösteren pek çok örnek ve karar mevcut. Dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan antik kent Olympos ile ilgili birinci derece arkeolojik SİT alanından, üçüncü derece arkeolojik SİT alanına düşüren İmar Planı, dünyaca ünlü bu antik kentin yok olması sonucunu getirecek bir yıkım planı olabileceği endişesini de yaratıyor.

Bu nedenle de basında konuyla ilgili yer alan haberlerde kimi zaman “Kültür ve Turizm Bakanlığı Olympos İmar Planını onayladı” gibi başlıktaki haberler yanı sıra, “Olympos’u yok edecek bir imar planı onaylandı” şeklinde duyulan endişeyi ifade eden haberler de yer alıyor.