Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Soyer’den Asbestli Gemi Sao Paulo İçin EGEÇEP’in Başlattığı İmza Kampanyasına Çağrı

Brezilya donanmasına ait ve içerisinde 600 ton asbest bulunduğu iddia edilen ve tartışmalara neden olan Nae Sao Paulo uçak gemisi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geminin durdurulması için bir çağrı daha yaptı.

Brezilya yüksek mahkemesinin geminin Türkiye’ye çıkışının iptal ettiğine dair karar verdiği iddiası sonrası Sao Paulo yetkililerine seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Guanabara Körfezi’ne geri dönmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili haber için tıklayınız: Brezilya Yüksek Mahkemesi Ölüm Gemisi São Paulo’ya “Dur” Dedi

‘DURDURULSUN’ İDDİASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın asbestli geminin İzmir Aliağa’da söküm yapılması için izin vermesi ardından STK,ler, çevreciler ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ortak açıklama yaparak geminin Türkiye’ye gönderilmesini izninin geri çekilmesini istemişti. Bakanlık ise gemide 600 ton değil 9 ton asbest bulunduğu ifade ederek geminin geleceğini açıklamıştı. Gemi 4 Ağustos tarihinde Brezilya’dan İzmir’e doğru yola çıktı. Geminin Türkiye’ye harekete devam ederken Brezilya’da yüksek mahkemesinin asbestli savaş gemisi São Paulo’nun Guanabara Körfezi’ne geri dönmesi için “ihtiyati tedbir” kararı aldığı iddia edildi. Ancak, gemi durdurulmadı.

İMZA KAMPANYASI

Zehir gemisinin Aliağa’ya gelmemesi için Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından change.org‘da ‘O gemiyi durdurun’ başlıklı imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya kısa sürede binlerce kişi imza attı. Kamanyaya katılmak ve imza vermek için link adresi: https://www.change.org/p/o-gemiyi-durdurun-turkembbrazil?source_location=petitions_browse

EGEÇEP’in başlattığı kampanyaya bir destek de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den geldi. Kampanyanın linkini paylaşan Soyer, “ Brezilya Yüksek Mahkemesi söküm için Aliağa’ya doğru yola çıkan asbestli gemiye “Dur” dedi.

İBB Başkanı Soyer açıklamasında, “Kararı henüz yerine getirmeyen Sao Paulo’nun verilen ihtiyati tedbir kararına uymasını ve Guanabara Körfezi’ne geri dönmesini bekliyoruz. Gerekli denetimleri yapılmayan, hukuk tanımayan, içerisinde tonlarca asbest barındıran bu gemiyi İzmir sularına sokmamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

İlgili haber için tıklayınız: Fransa Halk ve İşçi Sağlığı Dernekleri Macron’dan geminin sevkiyatını durdurmasını istedi

Cumhuriyet