Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Şirket göle giden suyun yolunu kapatınca Kirazlıyayla köylüleri inşaat araçlarının yolunu kesti

Şirket göle giden suyun yolunu kapatınca Kirazlıyayla köylüleri inşaat araçlarının yolunu kesti

Bursa Kirazlıyayla köyünde flotasyon ve atık tesisi yapan madenci şirket köylülerin gölete gittiği yolu kapattı. Şirkete tepki gösteren köylüler yolları kapatarak inşaat araçlarını durdurdu. Kirazlıyayla sakini Hasan Güler, Hani köylü milletin efendisiydi. Milletin efendisi madenci şirket olmuş” dedi.

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapılan atık ve flotasyon tesisi inşaatından dolayı köylüler tarlalarını ve hayvanlarını suladığı gölete ulaşamıyor. Göletin, şirketin ruhsat aldığı sınırları içerisinde kalmadığını ancak ona rağmen gölete giden yolun kapatıldığını belirten köylüler şirkete ait inşaat araçlarının önünü kesti.

Köylülerin tüm tepkilerine rağmen Meyra Madencilik bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Civardaki bir çok göleti kapatan şirket son olarak, köylülerin tarla ve bahçelerini suladığı Kamışlı Gölü’nün yolunu kapadı. Gölet yolunun kapanmasına tepki gösteren köylüler, inşaat araçlarının yolunu keserek eylem yaptı.

Konuya ilişkin BirGün’e açıklama yapan Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, “20 Temmuz günü tüm yaşamı savunucuları ve doğa dostlarıyla Twitter üzerinden buluştuk. ‘Köylüyü Koru’ etiketiyle bir çalışma yaptık. Dedik ki, ‘Suyunu, toprağını koruyan köylüyü koru. Madenciyi değil’. Firma köylünün ellerinde tek kalan göleti Kamışlı gölün yolunu kapattı. Göl köyün ama köye giden yol firmanın alanında kalıyor. Tarımsal sulamanın en çok yapıldığı bu zamanda köylü suyuna ulaşamıyor. Bol yağış almasına rağmen geçen senelere göre gölette ciddi bir su kaybı var. Yurttaşlar, gölün 30 metre yukarısında yapılan çalışmaların sebep olduğunu söylüyor. Göleti besleyen kaynak maden sahası tarafında kalıyor” dedi.

GÖLDEKİ SUYU AZALTMIŞLARDI

Köy sakinlerinden Mustafa Kındıl, “Meyvelerimizi suladığımız göletin yolunu kestiler. 2 gündür ulaşamıyoruz. Zaten yaptıkları derin sondajlardan dolayı su azalmış durumda. Biz de tepki gösterdik. Mikserlerin önüne geçtik, geri çevirdik. Belediyenin yerinde demir yığınları koymuşlar, şimdi de onları kaldırtmak için mücadele ediyoruz. Mahkeme sürecimiz devam ederken, bunu yaptılar. Şu sıcaklarda suya ulaşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

MADENCİ, KÖYLÜNÜN HALİNDEN ANLAR MI?

Meyve ve fidanlarının yandığını söyleyen Hasan Güler ise, “Saatlerdir yolu açtırmak için uğraşıyoruz. Jandarma bize engel olmaya çalışıyor. Meyvelerimiz, fidanlarımız yanıyor, suya ulaşamıyoruz. Köylünün halinden anlar mı madenci? Köylü perişan vaziyette. Hani köylü milletin efendisiydi. Milletin efendisi madenci şirket olmuş. Maden şirketi çaktı kazıkları, tankerlerimizle geçemiyoruz” dedi.

Edinilen bilgiye göre; jandarma tarafından Kirazlıyayla köylüsü kadınlardan 12’si tartışmalar sonrasında gözaltına alındı. Akşam saatlerinde ise ifadelerinin alınmasının adından serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top