Ana Sayfa > Ekoloji > Seferihisar Orhanlı’da yapılmak istenen JES iptal edildi

Seferihisar Orhanlı’da yapılmak istenen JES iptal edildi

Seferihisar Orhanlı’da yapılmak istenen JES için verilen ruhsat iptaline şirket tarafından yapılan itiraz İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7’inci İdare Dava Dairesi tarafından reddedildi.

İzmir‘in Seferihisar ilçesi Orhanlı Köyü‘nde yapılmak istenen ve idare mahkemesinin yürütmesini durdurduğu Jeotermal Enerji Santrali (JES) için şirketin yaptığı başvuru reddedildi. Kasım 2022’de İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü‘nün davacı, Doğa Derneği, S.S Kavakdere Sulama Kooperatifi ve Orhanlı Köyü Derneği‘nin müdahil olarak açtığı jeotermal ruhsat alanı iptal davasında mahkeme oybirliğiyle alanın ruhsatını iptal etmişti.

İzmir Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. tarafından karara itiraz edildi. Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre. JES için verilen ruhsat alanı iptal kararına karşı yapılan itirazda yüksek mahkeme tarafından da reddedildi.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7’nci İdari Dava Dairesi itirazı reddederken, proje tamamen rafa kalkmış oldu.

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyü halkının yaşam alanlarına yapılmak istenen “Jeotermal Enerji Santrali ve Yardımcı Kaynak (GES+RES) Tesisleri Projesi’ne” karşı açtıkları davanın duruşması 5 Temmuzda İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde görülmüş, duruşmada avukatlar, Küçük Menderes Enerji AŞ tarafından hazırlanan JES projelerinin, İzmir’de yaşayan milyonlarca insanın yaşamını tehlike altına soktuğu vurguladı. Jeotermal enerji üretimi sırasında ortaya çıkan atık suların İzmir’in içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’nın havzasında yer aldığı belirtilirken, halk sağlığı açısından büyük bir risk oluşturduğu ifade edilmişti.

JES İNSANLARI VE CANLILARI TEHDİT EDİYOR

Duruşmada, bölgenin Türkiye genelindeki zeytinyağı ve organik gıda üretiminin can damarı olduğu ve aynı zamanda Türkiye doğası açısından son derece nadir ve hassas türlerin yaşam alanı olma özelliği taşıdığı da dile getirildi. Projenin hayata geçirilmesi halinde İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytinlerden oluşan zeytin ormanlarına büyük zarar göreceği ve JES projelerinin hem bu yörede geçimini sağlayan insanları hem de bu ormanlarda yaşamını sürdürmekte olan pek çok canlıyı tehdit ettiği de vurgulanmıştı.

“ZEYTİN AĞAÇLARIMIZI RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ”

Doğa Derneği, Orhanlı Doğa Kültürü Derneği, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Sınırlı Sorumlu Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi’yle birlikte 95 Orhanlı köylüsünün JES projesinin iptali talebiyle açtığı davada mahkeme çıkışında ayrıca basın açıklaması da yapılmıştı.

İlgili haber: Seferihisar Orhanlı köylülerinin JES’lere karşı direnişi sürüyor