Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Sarıgöl’de yağmurla oluşan sel sularını fay hattı yuttu, arazilerde devasa yarıklar oluştu!

Sarıgöl’de yağmurla oluşan sel sularını fay hattı yuttu, arazilerde devasa yarıklar oluştu!

Sarıgöl‘de geçen 18 Ekim’de yağan şiddetli yağmur ve dolu sele neden oldu.  Hareketli fay hattına giren binlerce metreküp sel suyu, fay hattının üzerinde kurulu üzüm bağlarında devasa çukur ve yarıklar oluşturdu. Oluşan yarıklar yer yer 3 metre derinliğe ulaşırken, bu durum mahalleliyi de tedirgin etti. Vatandaşlar, önlem alınması için yetkililere çağrıda bulundu.

Manisa‘nın Sarıgöl ilçesinde geçen 18 Ekim’de yağan şiddetli yağmur ve dolu sele neden oldu. İlçenin içerisinden geçmekte olan 3 km’lik fay hattına akmaya başlamasıyla birlikte üç ayrı yerde 2-3 metre derinliğinde fay çukurlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Hareketli fay hattına giren binlerce metreküp sel suyu, fay hattının üzerinde kurulu üzüm bağlarında devasa çukur ve yarıkların oluşmasına neden oldu. Aşağı Koçaklar Mahallesi’ndeki bağlarda yarıklar yer yer 3 metre derinliğe ulaşırken, bu durum mahalle sakinlerini de tedirgin etti. Vatandaşlar, önlem alınması için yetkililere çağrıda bulundu. Oluşan yarık ve çukurlarla ilgili bilim insanları, inceleme başlattı.

Binlerce ton sel suyu saatlerce fay hattının içersine akarken Sarıgöl Belediye ekipleri oluşan fay çukurlarını taş ve toprakla doldurma başladı. Sel sularının saatlerce fay hattının içersine akması ilçede heyecan yarattı. Oluşan fay çukurlarının onarılması için çalışmaları yapılırken caddeler bir süre trafiğe kapatıldı. Sarıgöl İlçesi’nin Konak Mahallesi, Karaca Sokak, Halis Selçuk Caddesi ve Yukarıkoçaklar Caddesi’nde üç yerde ortaya çıkan çukurlara çok sayıda meraklı ilgiyle izledi.

Sarıgöl’de 1969 yılında meydana gelen 6,8 şiddetli depremden sonra, ilçenin içerisinden geçen 3 km’lik fay hattı yüzünden 125 ev ve işyerinin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ”Afet Bölgesi” ilan edilmesinden sonra, oturulamaz raporu verilince çok sayıda ev boşaltılmıştı. Önümüzdeki günlerde de TOKİ tarafından fayzedeler için toplu konut alanının satın alındığı, aşamalı olarak yapılacağı belirtildi.

1969’DA 6.8LİK DEPREM SONRASI İLÇE İÇİNDE 3 KM.LİK FAY OLUŞTU

Sarıgöl‘ün içinden geçmekte olan fay hattının Tektonik Kripto hareketlenme sorası sürekli hareketlik gösterdiğini belirten Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı, ”Sarıgöl’de 1969 Yılında 6,8 şiddetinde bir deprem oldu. Bu depremden sonra ilçenin içersinden 3 Km uzunluğunda bir fay hattı oluştu. Bu fay hattı son beş yıldır sürekli hareketlilik göstermeye başladı. Çok yerde evlerde çatlamalarının olmasına neden oldu. Belediye olarak, Manisa İl Bayındırlık Müdürlüğü’nden teknik görevli istedik. Ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Deprem Araştırma ve Afet işleri Genel Müdürlüğü teknik ekipleri ilçemizde üç kez araştırma yaptı. Teknik ekiplerin hazırladığı raporlar doğrultusunda bu bölge, bakanlıkça ”Afet Bölgesi”kapsamına alındı. Yıllardır bu fay hattı üzerindeki cadde ve sokaklarda çökmeler olmakta. Bunlara yaptığımız tek bir çalışma var. Açılan çukurları cağıl taşları ve toprakla doldurmaktayız. Başka da yapılacak bir şey olmuyor. Ağır tonajlı araçları bu fay hattı üzerinde bırakılmaması için de uyarmaktayız. Sarıgöl’ün içinden geçmekte olan fay hattı sürekli hareketlilik göstermesi nedeniyle de sayılı fay hatları içinde yer almaktadır” dedi.

FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜK, FAY KIRILABİLİRDİ DE

Yağışın kısa sürmesiyle facianın eşiğinden döndüklerini aktaran Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, “18 Ekim’de yağan aşırı yağmur ve doludan dolayı fay hattımız tamamen açıldı. 3 metre derinliğinde yarık oluştu. Bu yarık 7 kilometre, aşağıya doğru devam ediyor. Yağmur Allah’tan kısa sürdü. 10 saat falan sürseydi, Sarıgöl ovası 100 metre boyunca açılacaktı. Fay kırıla da bilirdi. Belki bu fay hattına binlerce litre su gitti. İçerisine girdim ve metre ile ölçtüm. 3 metrelik derinlik var” diye konuştu.

‘ENDİŞELİYİZ VE KORKUYORUZ’

Yarıkların oluştuğu bağların bulunduğu Aşağı Koçaklar Mahallesi’nde yaşayan Ercan Akdeniz, “Fay hattı kırığı 1969 depreminden sonra oynamaya başladı. Şu an halkımız tedirgin. Bu kırığı ve çukurları görmeyen vatandaşlarımız var. Gördükleri vakit, ürkecek, korkacak daha fazla panik artacak. Burada halk sağlığı için profesyonel bir çalışma yapılması lazım. Verimli bir arazideyiz, bu toprakları kaybetmek istemiyoruz. Bu tehlike için önlem alınmasını istiyoruz. Herkes tedirgin. Herkes zamanla evine korkar hale gelecek. Yağmur biraz daha yağsa tehlike biraz daha büyüyecekti. Biz korkuyoruz. Destek istiyoruz” dedi.

‘KORKU İÇERİSİNDE YAŞIYORUZ’

Dev yarıkların oluştuğu üzüm bağının sahibi Mustafa Uçar, “Bu çukurlar bizim bağda başladı. Bundan 8 yıl önce oluşan çukurları kapamak için toprak getirip dolduruyorduk. Bu sene 18 Ekim’de yağan sağanak yağmur, o çukurların içerisine girerek kilometrelerce ilerledi. Burada korku içerisinde yaşıyoruz. Çünkü traktörler gelirken acaba ova çöker mi, başımıza bir şey gelir mi korkusu yaşıyoruz” diye konuştu.

‘FAY HATTI YILDA ORTALAMA 10 SANTİMETRE HAREKET ETMEKTEDİR’

Öte yandan NTV‘de yer alan habere göre; Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sarıgöl fay hattının 1969 yılından beridir yıkıcı deprem üretmeden hareket ettiğini söyledi. Sözbilir, “Sarıgöl’de selden sonra meydana gelen kırık ve çatlaklar Sarıgöl fayı olarak bilinen Sarıgöl ilçesinin yerleşim yerinden geçen fay boyunca gerçekleşmektedir. Bu fay 1969 Alaşehir depreminin yüzey kırığına karşılık gelmekte ve o yıldan bu yana asismik olarak, yani yıkıcı deprem üretmeden hareket etmektedir. Yılda düşey yönde ortalama 10 santimetre hareket etmektedir. Bu hareket sırasında kuzey blok çökmekte güney blok ise yükselmektedir. DEÜ olarak, Sarıgöl fayını 2000 yılında haritaladık ve ortalama 50 metre genişliğindeki ve 7 kilometre uzunluğundaki fay hattının yapılaşmaya kapatılmasını önermiştik. 2010 yılında fay hattı afete maruz bölge olarak kabul edildi ve bu hat içinde kalan yaklaşık 100 binanın zamanla boşaltılması kararı alınmıştı. Bu tür faylar üzerindeki hareket sürekli olup üzerinde herhangi bir yapının uzun sure ayakta kalma şansı yoktur. Simdi bu aşamada sel suyu fay boyunca yeraltına inmiş oldu. Yeraltı su seviyesinde belli bir düşüm gerçekleştiğinde yüzeyde fay boyunca çökme ve göçmelerin oluşma durumu olacaktır. Burada önemli olan şey bir sonraki aşırı yağışlardan önce fay hattı boyunca gereken önlemleri alıp, sel suyunun fay hattı boyunca derine gitmesini engelleyen bir drenaj mekanizmasının yapılmasıdır” diye konuştu.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top