Ana Sayfa > Bildiriler > SAMÇEP: Akkuyu’nun Temelinde Çatlak Var!

SAMÇEP: Akkuyu’nun Temelinde Çatlak Var!

Akkuyu Nükleer Santralı (NS) inşaatında, reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlaklar oluştuğu ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu TAEK’in talimatıyla çatlak bölümlerin kırıldığı, yeniden yapıldığı ve olayın üzerinden yaklaşık 10 ay geçtiği  ulusal basında yer almıştır.

Akkuyu NS eski Genel Müdürü Aleksandr Superfin’in bazı açıklamalarını kamuyuna hatırlatmak isteriz; “Rosatom tarihinde ilk kez Yap- İşlet modeliyle bir santral inşa ediyor. Gizli bir ajandamız ve özel bir hedefimiz yok. Amacımız para kazanmak. 20 milyar dolara malolması beklenen nükleer santralin maliyetlerinin daha da aşağıya çekilmesi mümkün. Amacımız bu rakamı mümkün olduğu kadar düşürmek.”

Rosatom şirketi ve ortağı durumundaki yerli şirketlerin amacı bellidir; “nükleeri ucuz ve de denetimsiz yapma arzusu.”

Akkuyu projesi için 2015 yılına kadar Türkiye’ye Rusya tarafından aktarılaan paranın yaklaşık 3 Milyar Dolar olduğu basında yeralmıştır. Ancak 2015 yılından buyana Rusya tarafından aktarılan para miktarı kamuoyundan gizlenmektedir.

Ortada 3 milyar dolarlık bir imalat olmadığı belidir. 80 metreye 80 metrelik bir alanda; üzerine henüz reaktör konmamış, nükleer reaksiyon ve türbinler çalışmaya başlamamış, buna rağmen iki kez çatlayan bir temel var ortada. Rusya’dan aktarılan paralar nereye harcanmıştır, harcanmaktadır?

Akkuyu Nükleer Santralı enerji projesi değildir, politik bir projedir.

Nükleer enerji gibi son derece riskli ve hayati bir konuyu, kamu denetimini ortadan kaldırılarak tamamen ticari bir konu haline getiren Nükleer Düzenleme Kurulu (NDK) 9 temmuz 2018 tarihinde yani temel çatlakları oluşmadan önce KHK ile kurulmuş, 6 ay geçmenden torba kanunla görev yetkileri değişikliğe uğratılmış tamamen Cumhurbaşkanına bağlı bir kurumdur.

Yüksek yargısı bile emir talimatla seçim sonucu açıklayan bir yönetimin Nükleer Düzenleme Kuruluna da güvenimiz yoktur.

Akkyu Nükleer Santral sahasını ve inşaat çalışmalarını denetlemek üzere;

TBMM’de halkın katılımına, izlemesine açık olarak Nükleer Enerji  Komisyonu kurmalıdır. Komisyona ilgili meslek odaları ve  uzmanlar davet edilmelidir. Komisyon derhal Akkuyu Santral sahasında incelemeler yapmalıdır. Denetimsiz nükleer santral projeleri derhal iptal edilsin.

Saygılarımızla.

Samsun Çevre Platformu – SAMÇEP