Ana Sayfa > Bildiriler > Salihli’de JES’e karşı topraklarını savunan köylülerin yargılandığı dava ertelendi

Salihli ilçesi Hacıbektaşlı köyünde JES’e karşı direnen 33 kişiye açılan davanın ilk duruşması, pandemi nedeniyle ertelendi.

Salihli ilçesi Hacıbektaşlı mahallesi halkının SANKO şirketi SANKO Enerji Şirketinin Jeotermal Enerji Santrali (JES) yapımına tepki göstermek amacıyla 26 Ağustos’ta yaptıkları eyleme katılan biri çocuk yaşta toplam 33 mahalleli ve avukatları Seçil Ege Değerli hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması Salihli Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, tutuksuz yargılananlar ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Adalet Nöbeti avukatları, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi üyesi avukatlar, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Salihli Çevre Derneği, Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ve çok sayıda kişi katıldı. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri polis tarafından korona tedbirleri gerekçe gösterilerek duruşma salonuna alınmazken, mahkeme heyeti de, duruşmayı takip etmek isteyen gazetecileri salondan çıkardı.

Duruşmaya katılan avukatlar, 60 metrekareye 33 sanık ve avukatlarının sıkıştırıldığını ve bunun salgın nedeniyle risk taşıdığını belirterek, duruşmanın ertelenmesi talebinde bulundu. Avukatların korona virüsü önlemleri doğrultusunda sağlıklı şartlarda yapılması için duruşmanın ertelenmesi talebini haklı bulan mahkeme, beraat talebini redderken duruşmayı 12 Şubat 2021 tarihine erteledi. Ayrıca mahkeme, dosyaya sonradan müşteki sanık olarak eklenen köylülerin avukatı Seçil Ege Değerli’nin isminin sanık kısmından çıkartılmasına karar verdi.

“O GÜN DE SÖYLEDİK, BU TOPRAKLAR BİZİM”

Duruşma sonrasında avukatlar, adliye önünde kısa bir açıklama yaptı. Dava sonunda konuşan Avukat Seçil Ege Değerli, “Bundan tam 1 yıl önce Jeotermal Santral yapmak için gelen SANKO’ya karşı köyümüz için direnişe geçtik. Doğamızı, yaşam alanlarımızı katledenlere karşı; suyumuzun, toprağımızın zehirlenmemesi için JES projesine karşı davalarımızı açtık. ‘Şirketlerın kârı için yaşam alanlarımız gasbedilemez’ dedik. Dava sürecimiz devam ederken köyümüze inşaat makineleriyle geldiler. Haksız, hukuksuz yapılan JES inşaatına karşı mücadele ettik. Yaşadığımız toprakları kimseye bırakmadık. Bu mücadeleden korkanlar yüzlerce jandarmayla köyümüze girerek bizi köyümüzden atmak istedi. O gün de söyledik, hâlâ söylüyoruz, bu topraklar bizim; gözünü para hırsı bürümüş, toprağımızı suyumuzu zehirleyen SANKO’nun değil” diye konuştu.

HAKSIZLIĞA UĞRAYAN YURTTAŞ, AMA YARGILANAN YİNE YURTTAŞ

Davaya destek için gelen Adalet Nöbeti avukatları adına ise Kemal Aytaç konuştu. Yaklaşık 60 metrekarelik salonda 60 kişiyi kendi ısrarları olmasa 5 saat boyunca tutacaklarını söyleyen Aytaç, “Nerede bir hak arayışı varsa şiddetle bastırılıyor. Sonuçta haksızlığa uğrayan yurttaşlara dava açılıyor. Bu artık bir gelenek haline geldi. Gösteri ve yürüyüş hakkı anayasal bir haktır. Hak verilmez alınır, ısrar edeceğiz, mücadele edeceğiz. Salihli’de, Soma’da bu hak arayışlarını savunacağız. Halkın gücüyle eğriyi doğruya getireceğiz, kimse halkı yenemez” diye konuştu.

EGEÇEP: DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ

EGEÇEP Eş Sözcüsü Avukat Berna Babaoğlu, EGEÇEP olarak yapılmak istenen doğa talanına karşı ilk günden beri Hacıbektaşlı yurttaşların yanlarında olduklarını ifade ederek, “Hacıbektaşlarının kurulmak istenen JES’e karşı gösterdiği direnişini kırmak için jandarmanın saldırdığı bir olayda jandarmalar hakkında takipsizlik kararı verilmiş, köylüler hakkında da dava açılmıştı. Biz Hacıbektaşlıların ilk günlerinde de EGEÇEP olarak yanlarındaydık. Bugün de burada bulunarak dayanışmamızı gösterdik. Bileşenlerimizden Salihli Çevre Platformu ve TURÇEP de buradaydı. Davanın peşini bırakmayacağız. Davanın takipçisi olacağız.

TALANA KARŞI DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

HDP Milletvekili Oya Ersoy, “AKP hükümeti 5 tane yandaş sirketin çıkarı için, bu ülkenin her türlü imkanını, devletin bütün imkanını halkın üzerine salıyor. Ülkede gerçekleşen talana karşı durmaya devam edeceğiz. 19 yıllık iktidarı boyunca doğayı katleden bir grup şirketin çıkarına, memleketin dört bir yanını rant projelerine açan iktidarın politikalarına karşı buradayız. İktidar sermayenin çıkarı için bu ülkenin her türlü imkanını halka karşı kullanıyor. Bu hukuksuzluğa karşı asıl adaleti halkla birlikte mücadele ederek sağlayacağız” dedi.