Ana Sayfa > Bildiriler > Rize ve Artvin’de HES’lere Karşı Davada Karar Günü

Rize ve Artvin’de HES’lere Karşı Davada Karar Günü

Rize’de HES’lere karşı mücadele devam ederken Rize İdare Mahkemesi‘nde Artvin ve Rize‘deki hidroelektrik santral projelerine ilişkin karar duruşması bugün görülecek.

Artvin Şavşat‘ta HES’lere karşı mücadele devam ederken bölge halkının ve çevre örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen yapımı tamamlanan, ancak halkın hukuk mücadelesi sonucu HES projesine verilen olumlu karar Danıştay İdare Davalar Kurulu tarafından iptal edilmişti.

Yöre Halkı HES’leri İstemiyor, Mücadelede Kararlı

10 yıl önce 2 M Enerji isimli şirket tarafından Şavşat Çayı üzerine HES yapılacağını öğrenen bölge sakinleri, konuyu mahkemeye taşıdı. Fakat, köylülerin ilk davası Rize İdare Mahkemesi tarafından zaman aşımı öne sürülerek reddedildi. Bununla birlikte, yıllar sonra Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu bölge sakinlerinin haberi olmadan yapılan ve bölgedeki ilk HES’lerden biri olan Susuz HES‘i hukuka aykırı buldu.

Faaliyete geçen HES dereyi kuruturken, kurulun kararı üzerine yargılama yeniden başladı. Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’ndan bölge halkının lehine karar çıktı ancak verilen karar HES projesinin ardından gelmiş oldu. Faaliyette olan HES’in davası Rize İdare Mahkemesi’nde tekrar görülmeye başlandı.

Suyumuza Dokunulmasın

Davanın avukatı Remzi Kazmaz, Güneysu HES projesinde olumsuz bir kararın çıkması durumunda bölgedeki diğer projelerin de önünün açılacağına dikkat çekerek şunları söyledi:

Avukat Remzi Kazmaz, HES’e karşı çıkan Güneysulular adına hukuki süreci takip ediyor.

“Rize’nin içme suyunu borulara hapsetmek istiyorlar. Rize’nin geleceği tehlikede. Dünya bankası, uluslararası su kartelleri bizim gibi geri kalmış ülkelerde kendine buldukları ortaklarla 99 yıllığına devletten kullanım hakkını alarak suyu ticari bir meta gibi kullanıyorlar. Vadileri mülkiyetine geçiren şirketler kuraklaşan ve çölleşen ülkemizde suyumuzu gasp ediyorlar.

Bugünkü davanın önemine dikkat çeken avukat Kaymaz, “Eğer bu dava kaybedilirse Karadeniz’deki tüm çevre düşmanı projelerin önü açılacak. HES’ler yüzünden kuruyan dereler çevreyi artık nemlendiremeyecek. Nem olmayan yerde çay yetişmez. Rize hem en kritik içme suyunu hem çayını kaybedecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a HES oyunu

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın il kongresi için gittiği memleketi Rize’de HES yüzünden kuruyan dereleri görmemesi için suyun şirket tarafından bırakıldığı iddia edilmişti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan‘ın memleketi Rize Güneysu’da yapılan hidroelektrik santralinin (HES) deneme üretimine başlamasıyla birlikte yaklaşık bir aydır su bırakılmayan Gürgen Deresine sürpriz bir şekilde yeniden su verilmesi şaşkınlık yarattı. Yöre halkının aylardır yürüttüğü mücadeleye rağmen derelere su vermeyen HES şirketinin bir anda suyu bırakmasının arka planında ‘HES oyunu’ olduğu ileri sürüldü.

HES’lere iptal davası açan Handüzü Yaylası Koruma Derneği Başkanı Ceyhun Kalender şirketin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’ye yaptığı ziyaret nedeniyle suyu bıraktığını, bugüne kadar yanlış bilgilendirilen Cumhurbaşkanı’na sanki su her zaman akıyormuş gibi bir görüntü verilmek istendiğini söyledi. HES’in iptal davasının 17 Şubat’ta (bugün) görüşüleceğini belirten Kalender, HES’lerin iptal edilmemesi halinde bölgede çay dahil birçok bitki üretiminin tehlikeye gireceğini söyledi.

Erdoğan’nın geldiği gün dereye HES şirketi tarafından su verişmişti

Kalender, ayrıca açıklamalarda bazı konulara dikkat çekti: “İlk bilirkişi raporu HES’lerin bölgeye vereceği zararı bilimsel bir şekilde anlatıyordu. Ancak sonradan yazılan raporlarda bilimsellik yok oldu. Halkın HES’lere yönelik haklı tepkileri üzerine şirket sanki yol yapıyormuş gibi projeye başladı. Yol bitip de borular gelmeye başlayınca kandırıldığımızı anladık, tepkimizi gösterdik. Şirket son bir aydır Alicik HES’te deneme üretimine başlayınca derelerimiz bir anda kurudu. Yüzde 20 su bırakılması gerektiği halde yüzde 10 bile su gelmiyordu.”