Ana Sayfa > Ekoloji > Özer Akdemir’e ‘2021 İz Bırakanlar Ödülü’ Verildi

Özer Akdemir’e ‘2021 İz Bırakanlar Ödülü’ Verildi

Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir’e İz Gazete’nin 6. kuruluş yıl dönümünde “2021 İz Bırakanlar Ödülü” verildi.

Kısa sayılabilecek bir zamanda İzmir‘de yerel basının önemli köşe taşlarından biri haline gelen İz Gazete‘nin 6. kuruluş yıl dönümünde verdiği “2021 İz Bırakanlar Ödülleri”nden birisi de Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir‘e verildi. Akdemir, kalabalık bir davetli topluluğu tarafından izlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, iklim krizi ve İzmir’in içme suyunu sağlayan barajlar havzasında işletilen Efemçukuru altın madenine vurgu yaptı.

İKTİDARIN BASKILARI VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

İzmir Havagazı fabrikasında gerçekleştirilen ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal yaptı. Kartal genç bir ekiple yola çıktıklarını basın meslek ilkelerinden ödün vermeden devam edeceklerini söyledi.

Gazeteci Sedef Kabaş‘ın bir programda söylediği sözler nedeniyle gözaltına alınmasının tartışmaları eşliğinde konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş “Size BBC grevinden selam getirdim” diye başladığı konuşmasında “Türkiye’de medya uzun zamandır ağır baskılar altında. Basın özgürlüğü, sendikal haklar alanında. Gazetecilik meslek ilkelerine bağlı çalışan meslektaşlarımız asla vazgeçmiyorlar. Türkiye’nin karanlığa götürülmesine karşı ısrarla demokrasiyi özgürlükleri savunacağız” dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de “Sedef Kabaş yalnız değildir. Elbette bir gün Türk basını da üzerindeki tozları silkeleyecektir” diye konuştu.

Fotoğraf: İz Gazete

“ÇAĞIN SONUNU BİZ BELİRLEYECEĞİZ”

İklim krizine karşı mücadele temasıyla belirlenen “2021 İz Bırakanlar Ödülleri”nden birisine layık görülen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Doğayla uyumlu bir uygarlık kurmanın küresel açıdan insanlığın en temel meselesi haline geldiği bir çağda yaşıyoruz. Bu çağın sonunu biz belirleyeceğiz. Ya iklim devrimini yapacağız ve doğadaki tüm canlılarla birlikte yaşamaya devam edeceğiz, ya da gezegenimizin bir yangın yerine dönmesine seyirci kalacağız” dedi.

İKLİM KRİZİ GERÇEKLİĞİ VE İZMİR

2021 yılında iz bıraktığına inanılan bir diğer isim de çevre ve ekoloji haberciliği denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan ve 20 yılı aşkın süredir yazdığı haberlerle halkı aydınlatan Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Gazeteci ve Yazar Özer Akdemir oldu. Yaptığı çevre – ekoloji haberleri ve ekolojik sorunları eko kurgu öyküleri ile edebiyat alanına taşıması gerekçeleriyle ödüle layık görülen Özer Akdemir de yaptığı konuşmada, iklim krizi konusunun şu anda tüm dünyanın yaşadığı pandemi felaketinden bile önemli bir konu haline geleceğini kayderek, kuraklığın iklim krizi ve yanlış su politikaları nedeniyle ciddi biçimde arttığını vurguladı. Efemçukuru’ndaki altın madeni işletmeciliğini, Aliağa’daki demir çelik fabrikalarını ve termik santrallerini, farklı bölgelerdeki taş ocaklarını hatırlatan Akdemir, İzmir’in çok güzel bir kent olduğunu, ancak ekolojik anlamda şansız olduğunu vurguladı.

Akdemir, “İzmirliler bu sorunların üstesinden gelecek mücadele gücünü bulacaktır” diyerek, iklim krizinin önümüzdeki dönemde yaşadığımız pandemi sürecinden daha çok tartışılacak bir mesele olduğunun anlaşılacağını belirtti. İzmir’in iklim krizi ile yüzleşecek kentlerin başında geldiğini belirten Akdemir, hal böyle iken kentin içme suyu kaynaklarının olduğu Efemçukuru’nda 10 yıldır altın madeni işletildiğini belirterek, “O maden 10 yıldır orada çalışıyor. Ancak İzmirlinin ne kadarı sularını kirleten bu madenden haberdar” diye konuştu. İzmir’in son derece güzel, ancak ekolojik sorunlar açısından ise şanssız bir kent olduğunu belirten Akdemir, İzmirlilerin tüm bu sorunları aşabilecek bir mücadele birikimine sahip olduğunu söyledi.

Özer Akdemir

EKOLOJİ AKTİVİSTİ, GAZETECİ, YAZAR VE TV PROGRAMI YAPIMCISI

Gazetecilik faaliyetiyle sınırlı kalmayıp, ekoloji mücadelesi veren insanların, toprağın, suyun içinden Doğa ve Direniş Öyküleri yaratarak Türkiye edebiyatına katkı sağlayan, ayrıca Çepeçevre Yaşam adlı televizyon programının da uzun yıllardır yapımcılığı ve sunuculuğunu da yapan Özer Akdemir’e ödülünü İz Gazete Editörü ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İş Yeri Temsilcisi Nil Kahramanoğlu verdi.

Aynı zamanda ekoloji mücadelesi içinde bir aktivist olarak da yer alan, Ege Çevre Ve Kültür Platformu‘nda (EGEÇEP) uzun yıllar boyuca yürütme kurulu ile çeşitli komisyonlarda da görev yapan Özer Akdemir, Ekoloji Birliği‘nin kuruluşunda da ilk olarak Koordinasyon Kurulu, daha sonra Yürütme Kurulu içinde de görevlerde bulundu. Halen Ekoloji Birliği’nde iletişim ve medya komisyonunda görev yapan Akdemir, Ekoloji Birliği web sitesinin (ekolojibirligi.org) de yazarları arasında yer alıyor.

“ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN MÜCADELE”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan‘la birlikte çevre-ekoloji avukatları Özlem ve Cem Altıparmak da “İz Bırakanlar” Ödüllerine layık görünen diğer kişiler oldular. Karadeniz’deki ekoloji mücadelesinin simge isimlerinden Metin Lokumcu adına verilen ödülü oğlu Ulaş Lokumcu küçük kızı ile birlikte aldı. Lokumcu, babasının HES’lere karşı verdiği mücadeleyi hatırlatarak “Çocuklarımızın geleceği için mücadele etmek zorundayız” dedi.

Kaynak: Evrensel