Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > Ordu Koğuş Tepesi’nde taş ocağı yapılmak istenen alanda Roma dönemi sikkesi bulundu

Ordu Koğuş Tepesi’nde taş ocağı yapılmak istenen alanda Roma dönemi sikkesi bulundu

Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde bulunan ve belediye tarafından taş ocağı yapılmak istenen Koğuş Tepesi’nde Roma dönemine ait sikkeler bulundu. Koğuş Tepesi’nde bulunan sikkeler Müze Müdürlüğüne teslim edilerek arkeolojik kazı yapılması istendi.

Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde Çaybaşı Belediyesi tarafından Koğuş Tepesi’nde taş ocağı için ÇED süreci başlatılması üzerine yerinde inceleme yapılırken, taş ocağı projesinin tarihi bir arkeolojik dokuyu da tahribatla yok edebileceği görüldü. Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak,  İyi Parti İlçe Başkanı Ahmet Altun ve CHP İlçe Başkanı İrfan Genç ÇED süreci başlatılan taş ocağı projesi için yerince inceleme yaparken buldukları 7 adet tarihi sikkeyi Müze Müdürlüğü’ne teslim ederek, arkeolojik inceleme yapılması için dilekçe verdiler.

Ordu Çaybaşı ilçesinde Koğuş Tepesi’nde bulunan sikkeler Müze Müdürlüğüne teslim edilerek bölgede arkeolojik kazı yapılması istendi.

Koğuş Tepesi’nde Arkeolojik inceleme yapılmalıdır

 CHP İlçe Başkanı İrfan Genç ve İyi Parti İlçe Başkanı Ahmet Altun, Müze Müdürlüğü’ne teslim edilen sikkeler için yaptıkları ortak açıklamada, “İlçemizin önemli mesire yeri olabilecek bir tepe olan Koğuş Tepesi’nde Çaybaşı Belediyesi’nin taş ocağı projesi var. Ordu Çevre Derneği yöneticileriyle birlikte itiraz dilekçe hazırlamak için yerinde inceleme yapmak istedik. Kimi yerlerde kazılmış yerler gördük. Toprağı karıştırdığımızda çeşitli yerlerde 7 adet sikke bulduk. Bunları Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne teslim edilmesinin iyi olacağını, ilçemiz bakımından önemli bir turizm alanı kazanılacağını da düşünerek Ordu Çevre Derneği’yle birlikte bulduklarımızı teslim ettik. Koğuş Tepesi’nde arkeolojik inceleme yapılması için dilekçe ile başvuru yaptık, bulduklarımızı Müze Müdürlüğü’ne teslim ettik” dediler.

Sikkelerin 2 bin yıllık olduğu saptandı

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de, “Ordu ili arkeolojik değerler bakımından oldukça zengin. Hiç ummadığımız bir tepede bulunan bu sikkeler çok önemli. Böyle bir bulgu nedeniyle Çaybaşı Belediyesi’nin projesi uygulanamaz. Müze Müdürlüğü, sikkeleri Samsun’a göndererek kurul incelemesi isteyecek ve yerinde inceleme yapılacak. Müze Müdürlüğüne teslim ettiğimiz sikkeler için tutanak tutuldu. Sikkelerin Roma dönemine ait ve 2000 yıllık olduğu belirtildi.  Bir an önce arkeolojik kazı yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top