Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV, yıkım kararı olan Belde Evler’in yıkımının neden durdurulduğunu sordu

ORÇEV, yıkım kararı olan Belde Evler’in yıkımının neden durdurulduğunu sordu

Ordu Altınordu İlçesi Kirazlimanı Mahallesinde yapılan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmaya başlayan Belde Evler’in üçüncü bloğunun yıkılmaması dikkat çekti. ORÇEV, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Belediye Başkanı Hilmi Güler’e kaç kez söyledim, nasıl yıkmazsınız?” dediği Belde Evler’in 3. blokunun yıkımının neden durdurulduğunu sordu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Enver Yılmaz döneminde “özel proje alanı” projesiyle yapılaşmada sınırı ortadan kaldırılmıştı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler de “kıyı sınır çizgisi”ne aykırı diye yıkmaya başlamıştı. Ancak üçüncü blok yıkımı gerçekleşmeden yıkım durduruldu. Bu konuda Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), yıkımın neden durdurulduğunu, üçüncü bloğun yıkılıp yıkılmayacağını öğrenmek için Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne yazı gönderdi.

YIKIM KARARINA RAĞMEN NEDEN DURDURULDU?

Ordu Büyükşehir Belediyesinin (OBB) yıkımına başladığı Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi’nde denize sıfır arazide yapılan Belde Evler adlı konut projesinde, 3. blokun yıkımı tamamlanmadan yıkım durduruldu.

Kıyı kenar çizgisi içerisinde kaldığı gerekçesiyle mahkeme tarafından yıkım kararı verilen 3 bloktan oluşan 17’şer katlı 280 daireli binaların yıkım çalışmaları bu yılın şubat ayında başlamıştı. Eski Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz döneminde, 2018 yılının mayıs ayında ihale yoluyla satışa çıkarılan belediye arsasında yükselen inşaat, 12’nci kata kadar ulaşmıştı. Halkın ve çevre örgütlerinin büyük tepkisini çeken yapının yıkımını bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da istemişti. Erdoğan’ın “Belediye Başkanı Hilmi Güler’e kaç kez söyledim, nasıl yıkmazsınız?” dediği Belde Evlerin 3. blokunun yıkılmaması dikkat çekiyor. Belde Evlerin yıkımına, mahkemenin Kıyı Kenar Kanunu gerekçesiyle verdiği kararı ve OBB Meclis kararı ile yapılan imar değişikliği kapsamında bu yılın şubat ayında başlandı. Üç blok halinde yapılan Belde Evlerin iki bloku yıkıldı. Ordu’nun önemli yeşil alanına yeniden kavuşacağına yönelik OBB Meclis kararına rağmen, dört katı çıkılmış olan 3. blokun neden yıkılmadığı merak konusu. Belde Otelin yıkılıp yerine Belde Evlerin yapılmasına başından beri karşı çıkan Ordu Çevre Derneği, yıkımın neden durdurulduğunu, üçüncü blokun yıkılıp yıkılmayacağını öğrenmek için Ordu Büyükşehir Belediyesinden bilgi istedi.

ORÇEV: KONUNUN ISRARLI TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Ordu Çevre Derneği olarak Belde Otel’in yıkılıp Belde Evler projesinin uygulanmak istediği ilk günden bu yana engellemeye yönelik çalışmalarımız oldu. O dönem sesimizi duymak istemeyenler vardı. Nisan 2017 yılında Kirazlimanı Mahallesi kahvehanesinde “özel imar planı” değişikliğiyle dev blok evlerin yapılmasının önüne geçmek için toplantılar yaptık. 09.12.2017 yılında Belde Otel’in yıkılması sonrası Belde Evlerin yapımının yolunu açan “Özel İmar Planı”na yönelik tepkimizi gösterdik. Nisan 2018 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne mahalle halkının dilekçe vermesi sağladık. Basın açıklamalarıyla tepki gösterdik. 11.09.2019 tarihinde Belde Evlerin inşaat konteynerlerinin (işçi barakaları) kıyı kenar kanunu kapsamında kamu arazisinde olduğunu ve yıkılması gerektiğini Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne yazdık. Milli Emlak ve Belediye sorumluluktan kaçarak konteynerleri kaldırmadı, kaldırılması için çaba harcamadı.

ALDIKLARI KARARI UYGULASINLAR

Bugün mahkemenin kıyı kenar kanunu gerekçesiyle verdiği kararı ve OBB Meclis kararı ile yapılan imar değişikliği kapsamında yıkım gerçekleşti. Üç blok halinde yapılan Belde Evler’in iki bloğu yıkıldı. Dört katı çıkılmış olan 3. blok yıkılmadı. Kirazlimanı Mahallesi’nin hatta Ordu’nun önemli yeşil alanına yeniden kavuşacağına yönelik OBB Meclis kararı var. İmar değişikliği yapıldı. İki blok yıkıldı, 3. blok neden yıkılmıyor? Ordu Çevre Derneği olarak, Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne 3. bloğun yıkılıp yıkılmayacağını sorduk. Belediyeden yanıt bekliyoruz. Verilen yanıta göre gerekirse yasal hakkımızı kullanacağız.

Takip ediyoruz. 3. blok da yıkılmalı, alan yeniden halkın kullanabileceği yeşil alana-piknik alanına dönüştürülmelidir. Bu konuda alınan Meclis kararı uygulanmalıdır” dedi.