Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: Turnasuyu Irmağını Rahat Bırakın!

ORÇEV: Turnasuyu Irmağını Rahat Bırakın!

Ordu ilinde Turnasuyu Deresi üzerinde yapılmak istenen HES iki kez mahkeme kararı ile durdurulmuştu, üçüncü girişimin de lisansı iptal edildi.

Turnasuyu vadisi için kâbus biçimine dönüşen HES projesi için halkın tepkisi ve hukuksal süreç lisans iptaliyle sonuçlansa da Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) yaptığı açıklamaya göre tehlike bitmiş değil. Turnasuyu Deresi’nin yöre halkının ve Gülyalı ilçesinin bir bölümünün su kaynağı olması yanında arkeolojik araştırma istenen Asar Kayaları’nı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

Konuyla ilgili Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından yapılan açıklamada şunlara dikkat çekildi:

Halkın birlikteliği önemli

11.02.2021 tarihli ve 10021 kurul kararı ile Yama Üretim Elektrik Anonim Şirketi’ne “Turnasuyu Enerji Grubu Projesi” için verilen 07.03.2013 tarihli ve EÜ 4301-1/02559 numaralı üretim lisansı sona erdirilmiştir.

Turnasuyu Deresi’nde Yama Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin 2013 yılından bu tarihe kadar iki kez ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) almasına rağmen Ordu Çevre Derneği, Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Turnasuyu Mahallesi ve çevresindeki duyarlı iş insanları ve halkın dava açması sonucu HES yapılmasına engel olunmuştu.  Bir yıl öncesinde yeniden ÇED aldılar ve halkın yanında Gülyalı Belediyesi, Ordu Çevre Derneği, iş insanları tepkilerini sürdürdüler.

Her şey bitmiş değil

27.11.2021 tarihindeki (İDK) İnceleme Denetleme Toplantısına katılan Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe de HES’e karşı olduklarını belirtmişti. HES proje lisansı iptal oldu ancak aynı şirket yeniden ÇED başvurusu yapabilir. Süreç yeniden başlayabilir. Bu girişimi engellemek için Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu ÇED Genel Müdürlüğü’ne bundan sonra şirketin ÇED başvurusunun önüne geçmek için lisans iptal dilekçesi verecek. Lisans iptal önemli bir sonuçtur ama her şey bitmiş değildir.”

Hassasiyetimiz sürecek

HES’in iptal edilemesi için İDK toplantısına katılarak karşı çıkma gerekçelerini anlatan Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe şunları söyledi:

“Göreve geldiğimiz günden bu yana su kaynaklarımızı korumak adına mücadeleye destek veriyoruz. Gelinen nokta sevindirici ancak daha önceki girişimlere benzer bir girişimin yaşanma ihtimaline karşı temkinliyiz. Süreci hassasiyetle takip etmeyi sürdüreceğiz. Turnasuyu’nu savunmak, yaşam hakkımızı savunmaktır.”