Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: “Ordu Büyükşehir Belediyesini Mahkeme Kararlarına ve Yasalara Uymaya Çağırıyoruz”

ORÇEV: “Ordu Büyükşehir Belediyesini Mahkeme Kararlarına ve Yasalara Uymaya Çağırıyoruz”

Tayfur Gürsoy Parkı önünde kumsala yapılmak istenen kafenin adrese ihale biçiminde yapıldığını belirten Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), “OBB yasalara ve mahkeme kararlarına uymayıp keyfi davranıyor” açıklaması yaparak, OBB’yi mahkeme kararlarını uygulamaya davet etti.

Ordu ilinde Tayfur Gürsoy Parkı önünde kumsala yapılmak istenen kafenin adrese ihale biçiminde yapıldığını belirten Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), “OBB yasalara ve mahkeme kararlarına uymayıp keyfi davranıyor” açıklaması yaparak, OBB’yi mahkeme kararlarını uygulamaya davet etti. Tayfur Gürsoy Parkı’nda kumsalda çalışma olduğu yerde yapılan basın açıklamasına parti, sendika ve dernek temsilcileri de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptı. Gönül; “ Ordu 2014 yılında büyükşehir (tam şehir) oldu. Büyükşehir olduktan bir yıl sonra Ordu Altınordu sahilleri doldurulmaya başlandı. Ordu’nun büyükşehir olmasından sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi sahillerimize “çökmeye” başladı. Bu tarihten itibaren Ordu şehir olduğundan bu yana böyle eziyet görmedi. 2015 yılında bir önceki belediye yönetimi (O da AKP’li) Ordu Altınordu rıhtımından başlayarak sahilimizi hukuksuz olarak doldurmaya başladı. Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu almadığı için Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 85 bin TL ceza kesilmişti.” dedi.

MAHKEME OBB’NİN HUKUKSUZLUĞUNU ONADI

ORÇEV Başkanı Gönül, açıklamada OBB’ye açtıkları davalar hakkında da bilgi vererek, “Sahilin doldurulmasının yasalara aykırı olduğunu iddia ederek İdare Mahkemesine dava açtık. Mahkeme de dolgunun yasa dışı olduğunu onayladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne açmış olduğumuz yedi dava bulunuyor. Yedi davanın hepsi de sahil dolgusuyla ilgili. Bu davaların üçünde nihai karar çıktı. İkisi lehimize sonuçlandı, birine yerel mahkeme lehimize karar verdi, üst mahkemede devam ediyor. Diğer davalar ise devam etmektedir. Rıhtım üzerinde yapılan tesisi için hukuksuz diyor. Tayfur Gürsoy Parkı’nda ise nihai karar çıktı. Bu kararda da kıyı kenar çizgisine ve şehir planlamasına aykırı denmektedir” ifadelerine yer verirken, “Peki Ordu Büyükşehir Belediyesi bu kararlara uyuyor mu? HAYIR. “Ben mahkeme kararlarını tanımam” diyor? İskele (rıhtım) ile Melet Irmağı arasındaki dolgu için açtığımız dava devam ediyor. 3 kez bilirkişi raporu lehimize çıktı. Dördüncü ek rapor da yine lehimize oldu” vurgulamasında bulundu.

DOLGULAR NEDEN YAPILIYOR? KUMSAL KİMİN İÇİN YOK EDİLİYOR?

ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, açıklamasında OBB’ye açtıkları davalar hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi: “Sahilin doldurulmasının yasalara aykırı olduğunu iddia ederek İdare Mahkemesine dava açtık. Mahkeme de dolgunun yasadışı olduğunu onayladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne açmış olduğumuz yedi dava bulunuyor. Yedi davanın hepsi de sahil dolgusuyla ilgili. Bu davaların üçünde nihai karar çıktı. İkisi lehimize sonuçlandı, birine yerel mahkeme lehimize karar verdi, üst mahkemede devam ediyor. Diğer davalar ise devam etmektedir. Rıhtım üzerinde yapılan tesisi için hukuksuz diyor. Tayfur Gürsoy Parkı’nda ise nihai karar çıktı.  Bu kararda da kıyı kenar çizgisine ve şehir planlamasına aykırı denmektedir.

Ordu Büyükşehir Belediyesi bu mahkemelere karşın Melet Irmağı ağzının doğu yönünde mendirek ve balıkçı barına yapıyor. Irmak ağzına balıkçı barınağı yapmak AKLA, BİLİME aykırı. Burası için de dava açtık. Bitmedi; OBB, Melet Irmağı’nın doğu tarafından başlayıp Turnasuyu Irmağı’nın batısına kadar olan kumsal alanı doldurma projesi var. Bisiklet yolu, fuar ve eğlence alanı yapacakmış. Buraya da dava açtık. Ama Ordu Büyükşehir Belediyesi bunlarla da yetinmiyor. “Ordu’nun tüm sahillerini dolduracağım” diyor. Fatsa’da da bir projesi var. Ona da Fatsalı arkadaşlar dava açtı.”

HUKUKSUZLUĞA VE KUMSALIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Yapılan çalışmalarla kumsallar yok edildiğine dikkat çeken Gönül, açıklamasında “Civil Deresi’nin batı mahmuzunun olduğu, basın açıklamasını yaptığımız yere gelince; OBB burayı bir şirkete 600 bin TL’ye ihale etmiştir. İhaleyi alan şirket AKP İl yönetiminden Muhittin Konca mı? Ne amaçla ihale etmiştir?” sorularını yöneltti. Gönül, basın açıklamasını “Mahmuzun doğu tarafını ise, daha önceki projede olmamasına rağmen kanopark adı altında doldurdu. Üstelik de buraya açtığımız davanın Bilirkişi Heyeti raporu lehimize çıkmıştır. Bu mahmuzlar Bilirkişi Heyetinin raporuna aykırıdır” sözleri ile tamamladı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top