Buradasınız
Ana Sayfa > Arkeoloji > ORÇEV, Kurul Kalesi’ni kuralları ihlal ederek tehdit eden taş ocağının peşini bırakmıyor

ORÇEV, Kurul Kalesi’ni kuralları ihlal ederek tehdit eden taş ocağının peşini bırakmıyor

Ordu Çevre Derneği, Kurul Kalesi’ni korumaya yönelik yaptığı yazışmalar sonucu taş ocağının kurallara uymadan çalıştığını ortaya çıkardı. Taş ocağının faaliyeti şimdilik durduruldu.

Ordu’nun tarihi, kültürel açısından önemli yer tutan Kurul Kalesi yıllardır tepkiler gösterilmesine rağmen devam eden taş ocağı nedeniyle tehdit altında. Taş ocağının çalışması sırasında mağaralar yok edilmişti. Ekoloji Birliği bileşenlerinden Ordu Çevre Derneği’nin itirazları sonrası Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonucu mağaralar önemsenmemişti.

Ordu’da tarihi ve kültürel açısından önemli yer tutan Kurul Kalesi, tepkilere rağmen faaliyeti sürdürülen taşocağının tehdidi altında. Taşocağının çalışması sırasında bölgedeki mağaraların yok edilmesinin ardından Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak Müdürlükçe yapılan incelemede, yok edilen mağaralar önemsenmedi. ORÇEV, taşocağının faaliyetine ilişkin bilgi almak için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne 9 Aralık 2019’da başvurdu. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen yanıtta, taş ocağının çalışmalarının durdurulduğu bildirildi.

Taş ocağına tepki gösterildi

 Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Kurul Kalesi’nin korunması, taş ocağının çalışmasının durdurulması için yapılanlar hakkında şunları söyledi: “Ordu kamuoyu Kurul Kalesi’ni önemsiyor. Taş ocağının çalışmalarının durdurulması için herkes emek harcadı. Ordu Çevre Derneği olarak da çok çaba harcadık. Sosyal paylaşımlarla kamuoyu yarattık. Kitlesel basın açıklaması yaptık. Suç duyurularında bulunduk. Taş ocağı karşısında kitlesel etkinlik düzenledik. Çeşitli basın açıklmalarıyla kamuoyunun tepkisini dile getirdik. Kurul Kalesi’nde yapılan kazılar sonrası Ordu halkının tepkileri daha da büyüdü. Kurul Kalesi’ni korumanın birinci koşulu taş ocağının çalışmalarının durdurulmasına odaklandık.”

Sona geldik

Kurul Kalesi’ni koruma hassasiyetlerinin sürekli olduğuna dikkat çeken Gönül, “Kurul Kalesi’ni Ordu basını da gündemde tutmak için çaba harcadı. Bu Ordu için önemli bir kazanımdı. Artık taş ocağının çalışması durmalı. Bu nedenle Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne bilgi almak için 09.12.2019 tarihinde dilekçe yazdık. Gelen yanıt taş ocağının çalışmasının durdurulduğunu ortaya çıkardı. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği 13.01.2020 tarihli yazıda “… söz konusu ruhsatlı saha mahallinde tetkik edilmiştir. Tetkik neticesinde, saha dahilinde bulunan mevcut ocağın işletme güvenliği açısından tehlike arz ettiği tespit edildiğinden, 3213 sayılı Maden Kanununun 29. maddesinin 1. fıkrası gereği üretime yönelik  faaliyetler durdurulmuş olup, sahada ocak geometrisinin proje beyanlara uygun hale getirilmesine yönelik kademelendirme çalışmalarında bulunması ve kademelendirme çalışması esnasında çıkarılan malzemelerin sevk edilmesine izin verilmiştir.” biçimde bilgi verildi.

Yetkililer sorumlu

 ORÇEV Başkanı Gönül, “Yazıdan da anlaşıldığı gibi şirket keyfince çalışma yapmaktadır. Bundan sonra yazının gereği girişimlerimiz olacak. Yetkililer görevlerini yapmalı ve taş ocağındaki çalışmayı denetleyerek durdurmalı. Durmayan taş ocağının çalışmalarından dolayı yetkili olanlar da sorumlu olacaktır. Ordu Çevre Derneği olarak hukuki ve meşru olan mücadelemizi Ordu’daki kurum ve kuruluşlarla birlikte sürdüreceğiz. Zararın neresinden dönersek kârdır diyeceğiz. Alan bir an önce yeşillendirilmelidir” dedi.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top