Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Nükleer davasında bilirkişi heyetinden bazı isimlere tarafsız olamayacakları gerekçesiyle itiraz edilecek

Nükleer davasında bilirkişi heyetinden bazı isimlere tarafsız olamayacakları gerekçesiyle itiraz edilecek

Sinop Nükleer Güç Santralı’na karşı açılan davalarda bilirkişi heyeti belli oldu. Heyette bazı ‘tanıdık’ isimler var. Daha önce de iktidarın rant projelerine onay verdikleri bilinen bu kişilerin bilirkişiliğine itiraz edilecek.

Sinop Nükleer Güç Santrali’ne karşı açılan davaların bilirkişi heyeti belli oldu. 15 kişilik heyette yer alacak kişilerden bazıları, daha önce Akkuyu Nükleer Santrali ve Kanal İstanbul Projesi‘ne de bilirkişilik yapmış isimlerden oluşuyor. Bunun yanında, heyette yer alan bir isim de iktidara yakınlığıyla bilinen 1071 akademisyenin içerisinde yer alırken, listede öğrencileri tehdit ettiği iddia edilen bir akademisyen de bulunuyor. Ancak, bu kişilerin bilirkişiliğine itiraz edilecek.

Sinop İnceburun mevkiinde yapılması planlanan “Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi” için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilmişti. Karara karşı, 59 Sinoplu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP Sinop Milletvekili Barış KaradenizSinop Nükleer Karşıtı PlatformTMMOB’ye bağlı odalar, KESKSinop Barosu ve birçok demokratik kitle örgütü de dava açmıştı. TEMA Vakfı da karara karşı ayrı bir dava açmıştı.

İki dava hala sürerken, Samsun 2.a ve 3. İdare Mahkemeleri, bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Akkuyu NGS: 15 yıllık santralin zararı 26 milyar 932 milyon dolar

Heyette yer alan Prof. Dr. Meriç, nükleer santrali savunuyor

Mahkemenin atadığı ortak bilirkişi listesinde ise Prof. Dr. Niyazi MeriçProf. Dr. Yusuf Kağan KadıoğluProf. Dr. Kadir Alp ve Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan gibi isimler yer aldı.

Prof. Dr. Niyazi Meriç, Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili davada da bilirkişi heyetinde yer alan ve aynı zamanda basına yaptığı açıklamalarda birçok kez nükleer santrali savunan bir isim. Meriç’in bilirkişi heyetinde yer almasına tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle itiraz edilmişti. Ancak, mahkeme itirazı reddetmişti.

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu’nun uzmanlığı sorgulanmıştı

Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu da Akkuyu’da bilirkişi heyetinde yer almıştı. Kadıoğlu’nun bilirkişiliğine sismo-tektonik, oşinografi, kıyı mühendisliği-tsunami risk değerlendirmesi yapabilecek özellikte bir uzmanlığı olmadığı gerekçesiyle itiraz edilmişti.

Ancak, başka bir uzman önerisi mahkeme tarafından kabul edilmemişti. Bu isim de  Sinop Nükleer Santrali için yapılacak çalışmada bilirkişi heyetinde yer alıyor.

Kanal İstanbul Projesi’nde yer alan iki isim

İktidarın ‘çılgın proje’ olarak adlandırdığı Kanal İstanbul Projesi’nde de yer alan bilirkişiler ise Prof. Dr. Kadir Alp ve Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan. Prof. Dr. Kadir Alp ve Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan Kanal İstanbul Projesi’nde de yer alan bilirkişiler. Prof. Dr. Yazgan, daha önce öğrencileri tehdit ettiğine dair haberlerle de adından söz ettirmişti. Listede yer alan Prof. Dr. Kadir Güler ise iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071 Akademisyen’ içerisinde yer alıyor. Üniversitelerde görevli 1071 akademisyen, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) barış akademisyenleri hakkındaki “hak ihlali” kararına karşı bildiri yayımlamıştı.

Kabul etmiyoruz, itiraz edeceğiz

Bilirkişi heyetinde yer alan isimlere itiraz edileceği duyurulurken, bilirkişi keşfi ise 7 Haziran Pazartesi günü saat 11.00’de yapılacak.

Bilirkişilere itiraz edeceklerini belirten davanın avukatı Mehmet Horuş, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “ÇED davalarında bilirkişi seçimi, davanın sonucunu tayin edici nitelikte. Bilirkişilerle ilgili çok daha titiz değerlendirme yapılması gerekiyor. Bunun yanında bu dava bir nükleer santral davası. Nükleere karşısınız ya da değilsiniz. Mevcut nükleer teknolojiler arasında bu iki kategori arasında başkaca ara yüzeyler yok. Ayrıca her gün her yerde nükleer santral yapılmıyor. Bu nedenle Türkiye’nin ikinci nükleer santral davasında birinci davadaki bilirkişilerin seçilmesine itiraz ediyoruz.”

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top