Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > Ne Cengiz Holding Ne Alamos Gold, Kazdağları’nda Maden İstemiyoruz!

Ne Cengiz Holding Ne Alamos Gold, Kazdağları’nda Maden İstemiyoruz!

Cengiz Holding tarafından satın alınan Halilağa Altın Madeni Projesi’ne karşı basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasında, “Ne Cengiz Holding ne Alamos Gold, Kazdağları’nda altın madeni istemiyoruz “denildi.. 

Cengiz Holding tarafından satın alınan Halilağa Altın Madeni Projesi’ ne karşı basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasında, “Ne Cengiz Holding ne Alamos Gold, Kazdağları’nda altın madeni istemiyoruz” denildi.

Dün (24 Şubat) Çan Çevre Derneği’nin daveti ile gerçekleştirilen basın açıklamasına Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Heryer Kazdağları, Kazdağları Kardeşliği, Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası, İda Dayanışma Derneği, Kepez Belediyesi Çevre Komisyonu, TEMA Vakfı ve Çan halkı katıldı. Çan Çevre Derneği avukatı Ümran Aydın tarafından okunan ortak basın açıklamasında “Ne Cengiz Holding ne Alamos Gold, Kazdağları’nda altın madeni istemiyoruz” denildi. Yapılan ortak basın açıklaması ise şöyle:

NE CENGİZ, NE ALAMOS, KAZDAĞLARINDA ALTIN MADENİ İSTEMİYORUZ!

“Kazdağları yöresinde ormanlarımız, sularımız, toprağımız, ruhsatlarla, sözleşmelerle yeni sömürgeciler uluslararası altın tekellerine ve yerli işbirlikçilerine kolayca satılıyor, Yenice, Lapseki, Çan, Bayramiç ve genel olarak Kazdağları yöresi adeta maden bölgesi haline getirilmiş, tarım ve hayvancılıkla uğraşan, orman işçiliği ile geçinen yöre halkının izni, onayı olmadan yöre halkının yaşam alanları maden ruhsatlarıyla doldurulmuştur.

Düzenlenen Çed Raporlarında toplumsal maliyetlere, halk sağlığına ve halkın ödediği, ödeyeceği sağlık bedellerine, gelir kayıplarına, hiç değinilmemektedir. Tarım ve madencilik yan yana yapılamaz, siyanürle, ağır metallerle zehirlenen sularla, zehirli toprakta tarım yapılamaz, yanlıştan dönülmeli verilen maden ruhsatları derhal iptal edilmelidir.

ORMANLAR, NEHİRLER SERMAYE DEĞİLLER!

Anayasanın 56. Maddesine göre Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Yöre halkı toprağına, suyuna, ormanlarına, sağlıklı yaşam hakkına sahip çıkmaktadır. Kazdağları, doğa bize atalarımızdan miras kalmadı, tam tersine gelecek kuşaklar için bizlere emanet bırakılmıştır.Hiçbir kamu yararı olmayan altın işletmeciliği tarım alanlarında, orman alanlarında, yöre halkının yaşam alanlarında yapılamaz.

HAVAMA, SUYUMA, TOPRAĞIMA DOKUNMA!

Çed süreçlerinin tamamlandığı Halilağa altın ve bakır madeni işletmesi, 2008’in sonlarına kadar Teck Cominco olarak bilinen Teck Resources ve yakın zamana kadar Pilot Gold olarak bilinen Liberty Gold tarafından Temmuz 2019′ da Cengiz Holdinge 55 milyon dolara satıldı. Cengiz Holdingin altın madenciliği için çalışmalara başladığı, kaymakamın halkı ikna turlarına çıktığı basına yansıdı. Kaymakamın görevi madenci holding yanlısı çalışma yapmak değildir. Yetkililer madenci şirketi savunmakla değil halkın sağlığını, yaşam alanlarını korumakla görevlidir, halkın yanında yer almalıdır. Lapseki’de Dumanlıdağ’ da son iki buçuk yıldır siyanür kullanarak altın işletmeciliği yapan Nurol Holding ve hemen bitişiğinde ağaç kesimine başlayan Eczacıbaşı Holding altın işletmelerinin çalışmaları durdurulmalı, Cengiz Holding’in Halilağa altın işletmesine izin verilmemelidir. Kirazlı Balaban’ daki altın işletmesinin çalışmaları yöre halkının mücadelesi sonucu durdurulmuştur. Yöre halkının altın işletmelerine izni, onayı yoktur. Yetkililer yöre halkının sesini duymalı, gayri sıhhi müessese izni ve işletme izni verilmemelidir.

ALTIN MADENİ İSTEMİYORUZ!

Halilağa Altın Bakır İşletmesi Muratlar köyüne 1,5 km, Hacıbekirler köyüne 2 km, Halilağa köyüne ise 3,5 km uzaklıktadır. Kazdağları, doğa ve halk sağlığı için yıkım projesidir. Maden işletmesi bölgesinde su, hava ve çevre kirliliği yaratan siyanür ile arsenik ve cıva gibi toplam binlerce ton zehirli ağır metal ile, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları, gen kaynakları, yaban hayatı ve endemik türleri, nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kazdağları yöresindeki altın işletmeleri doğal ve sosyal yaşamı bitirecek, halkın göç etmesine neden olacaktır.

KAZDAĞI’NIN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR!

Kazdağları yöresi birinci derece deprem kuşağındadır. Halilağa ve Alamosgold Kirazlı ve Ağı Dağı altın sahalarının çok yakınında bulunan Çan Etili Fay Hattı 280 yıldır enerji biriktirmektedir. Bu fay hattının üreteceği şiddetli deprem, altın sahalarında yapılacak ve çok tehlikeli kimyasallar içeren bir atık havuzu bu nedenle de doğa ve toplum sağlığı için büyük bir risk taşımaktadır.

Hiçbir kamu yararının bulunmadığı Halilağa Altın ve Bakır Projesine Gayrisıhhi müessese izni, işletme izni verilmemeli, ormanların tahrip edilmesine, daha fazla doğa yıkımına yol açmadan acilen durdurulmalı, bu projeden vazgeçilmelidir. Kazdağlarını, ormanlarımızı, verimli ovalarımızı, derelerimizi yok edecek başta Halilağa Altın Projesi olmak üzere, tüm altın işletmelerinin durdurulması, verilen tüm izinlerin iptal edilmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı’nı acilen göreve çağırıyoruz.

Cengiz, Nurol, Koza, Eczacıbaşı, Alamos Gold, Pilot Gold, Teck Madencilik, Bahar Madencilik, Zafer Madencilik, 3 S, Yıldız Holding, Demir Madencilik, Anagold, Orta Truva, Kuzey Truva, Doğu Biga Madencilik ve diğerleri… Kazdağlarını ve ülkemizi terkedin!

Tüm Çanakkale Halkını, Çanakkale’ deki ve ülkemizdeki tüm demokratik kitle örgütlerini bizimle birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Kazdağlarındaki tüm yıkım projelerine hayır demek için her cumartesi günü saat 15.00’de Çanakkale İskele Meydanı’nda Elele Eylemimize katılmaya bekliyoruz.”

DİRENENLER YALNIZ DEĞİL

Çan pazaryerinde yurttaşlara el ilanları dağıtılmasının ardından ayrıca Çan’dan sonra eylemciler Kirazlı Altın Madeni Proje alanına giderek maden kapısına yürüdüler. Balaban’da çadır alanını ziyaret eden yaşam savunucuları, burada direnişlerini halen sürdürmekte olan çadır direnişçileri ile sohbet de ederek, jandarma ve orman görevlilerinin her gün alana gelip kimlik kontrolü yapıp ceza kestiklerini öğrendikleri direnişçilere bir kez daha yalnız olmadıklarını gösterdiler.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top