Ana Sayfa > Kültür > Müzik grubu Tahterevalli’den 8 Mart şarkısı: Ayağa kalkıyoruz

Müzik grubu Tahterevalli’den 8 Mart şarkısı: Ayağa kalkıyoruz

Tahterevalli Müzik Grubu’nun “Ayağa Kalkıyoruz!” isimli şarkısı yayınlandı: ‘8 Mart günü için yola çıkan bu şarkıyı, sokaklarda eşit ve özgür bir yaşam için mücadele eden tüm kadınların mücadelesine, Maya Angelou’nun adalet için çaldığı bir ıslık olarak iletiyoruz ve büyüyen kadın mücadelesine alanlarda eşlik etmesini diliyoruz.’

Tahterevalli Müzik Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Maya Angelou’nun “Ayağa Kalkıyorum” şiirini şarkıya uyarladı. “Ayağa Kalkıyoruz!” adlı şarkı, “Sokaklarda eşit ve özgür bir yaşam için mücadele eden tüm kadınların mücadelesine, Maya Angelou’nun adalet için çaldığı bir ıslık olarak iletiyoruz ve büyüyen kadın mücadelesine alanlarda eşlik etmesini diliyoruz” notuyla yayımlandı.

İzmir’den 10 kadının seslendirdiği “Ayağa Kalkıyoruz!” şarkısı, kadınların ve siyahların hak savunuculuğunu yapan Maya Angelou’nun 1978’de yayımlanan ve Faris Kuseyri çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’nca okura sunulan “Kafesteki Kuşun Şarkısı” kitabındaki “Ayağa Kalkıyorum” şiirden hareketle hazırlandı. Grubun açıklamasında,“Kitabı okuduğumuzda bizi en çok etkileyen şiir ‘Ayağa Kalkıyorum’ oldu. Bu şiiri, bir esin kaynağı ve hareket noktası olarak alıp şarkının sözlerini oluşturduk” denildi.

Önümüzdeki günlerde yeni bestelerini yayımlayacaklarını da duyuran grup, isim tercihlerinde Bertolt Brecht’ten esinlendiklerini belirterek, “Tahterevalli’yi, Bertolt Brecht’in ünlü şiirinde geçen ve mevcut sömürü sistemi içindeki uzlaşmaz çelişkilerin anlatımına yeni bir metafor katmış olduğu ‘bütün düzen bir tahterevalli aslında’ sözüne atfen taşımaya çalışıyoruz” dedi.

“Ayağa Kalkıyoruz!” şarkısının sözleri şöyle:

Beni tarihe kaydedebilirsiniz
Acı sözlerle yalanlarla
Beni yerin dibine batırabilirsiniz
Ama uçuşan bir toz gibi
Ben yine ayağa kalkıyorum

Beni sözlerinizle vurabilirsiniz
Gözlerinizle yaralayabilirsiniz, beni
Nefretinizle öldürebilirsiniz
Ama hava gibi su gibi
Ben yine ayağa kalkıyorum

Korkulu geceleri geride bıraktık
Utanan tarihin evinden çıktık
Acıdaki geçmişten şafaklara doğru
Biz yine ayağa kalkıyoruz

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.