Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde Doğa Katliamına Dikkat Çekildi

Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde Doğa Katliamına Dikkat Çekildi

Dersim’de her yıl düzenlenen 21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı. “Madencilik Yağmasına Karşı Doğayı ve Yaşamı Savunuyoruz” şiarıyla başlayan festivalin açılış programında doğa katliamlarına dikkat çekildi.

Dersim Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı. Dört gün devam edecek festivalin açılış etkinliğine, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Dersim Seyit Rıza kent meydanında yapılan açılış programında Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu birer konuşma yaptı. Ardından Ulaş Deli, Musa Baki, Erdal Erzincan, Mengene, Metin-Kemal Kahraman kardeşler, Hakely Feat, Ensenble Cubafonica gibi sanatçılar ve müzik grupları sahneye çıktı.

Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ve Veradardz Folk Grubu’nun sahne alması ise valilik tarafından yasaklanmıştı. Valilik, kentte 15 gün boyunca eylem ve etkinlik yasağı getirdi. Festival programları ise bu yasakların dışında tutuldu.

“Munzur Festivali, Süren Doğa Talanına Karşı Durmaktır”

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Başkanı Özkan Tacer, yaptığı konuşmasında bölgede devam eden çevre tahribatlarına değindi. Tacer,  “Bizim buranın kültürüne, doğasına, inancına dokunulması için bu festivalin ismi Munzur oldu. Munzur festivalini uzun zamandır pandemiler gibi gerekçelerle yasakladılar. İnsanları köylerine geri dönmelerini istemediler. Bunlara karşı mücadelemizi yürüttük. Kentte baraj projeleri sorunu var.

Akbelen direnişini selamlıyoruz. Dersim’in ormanları kesiliyor. Hozat’da ve başka yerlerde ağaç katliamı yaşanıyor. Bu ağaçlar geleceğimizdir. Munzur festivali bu doğa talanına karşı durmaktır. Burada halkın iradesi ortadayken, tepkisi ortadayken halen ormanlar, ağaçlar kesiliyor. Madencilik yine burada büyük bir katliamdır. Çernobil katliamından belki daha fazla zarardır. Madenlerle Fırat’ı, Dicle’yi, Munzur’u, insanlığı kirletiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından konserler gece geç saatlere kadar devam etti. Dersim merkez dışında Pertek ve Pülümür ilçelerinde de konserlerin olduğu bir dizi program gerçekleşti. Buradaki sanatçıların ve konuşmacıların gündeminde de çevre tahribatları ve valiliğin festivale ilişkin yasak kararı vardı.

İlk günü geride bırakılan festival, üç gün daha devam edecek.

İklim Haber