Ana Sayfa > Dünya > Milyonlarca Genç Küresel İklim Grevi İçin 25 Mart Gününde Sokaklara Çıkacak

Milyonlarca Genç Küresel İklim Grevi İçin 25 Mart Gününde Sokaklara Çıkacak

25 Mart Cuma günü tüm dünyada milyonlarca, Türkiye’de ise binlerce genç sokaklara dökülecek. “Kâr Değil İnsanlar” sloganıyla gerçekleştirilecek greve, Türkiye’nin pek çok şehrinden gençler, kendi yaşadıkları bölgelerde kitlesel eylemler düzenleyerek katılıyor.

25 Mart Cuma günü tüm dünyada milyonlarca, Türkiye’de ise binlerce genç sokaklara dökülecek. Talepleri net: Karar vericilerin, dünya liderlerinin iklim krizine karşı mücadelede anlamlı ve somut adımlar atmaları, bunu da hemen ve “İklim Adaleti” çerçevesinde gerçekleştirmeleri. “Kâr Değil İnsanlar” sloganıyla gerçekleştirilecek greve, Türkiye’nin pek çok şehrinden gençler, kendi yaşadıkları bölgelerde kitlesel eylemler düzenleyerek katılıyor.

Genç iklim aktivistleri, 25 Mart’ta karar vericiler ve dünya liderlerinden iklim tazminatının ve iklim adaletinin sağlanmasını talep edecekler. İklim krizinden en az etkilenecek gelişmiş kuzey ülkeleri karbon emisyonlarının %92’sinden sorumluyken; iklim krizinden en çok etkilenecek Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu’nun toplamının, karbon emisyonlarının %8’inden sorumlu olduğunu belirten genç iklim aktivistleri, “Dünya genelinde çeşitli toplumlar ve sektörlerin yardımıyla beraber önemsenmeyen, güçleri ellerinden alınan insanların gücü olalım. Beraber, bir sistem bir yuva yaratalım ki ön planda bizler olalım” diyor.

Z Kuşağı: “İklim Acil Durumu İlan Edilmeli”

6 gençlik ekibi, Türkiye’de de “İklim Acil Durumu” ilan edilmesi için Change.org’da 26 binden fazla imza toplanan bir imza kampanyası başlattı. İklim Grevi’nde dile getirecekleri taleplerini, “İklim Acil Durumu” başlığı altında topladılar. Bu talepler ülkemizde karbonsuz düzene geçişle ilgili bir eylem planı yapılmasını, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin gerekli düzenlemeleri yapmalarını içeriyor.

Dünyada 35 ülke, yerel, bölgesel yönetimler ile birlikte toplam 1 milyardan fazla insanın temsil edildiği 2012 farklı yönetim yapısı iklim acil durumu ilan etti. İklim acil durumu ilan eden ülkeler arasında; Arjantin, Kanada, Avustralya, Avrupa Birliği ülkeleri ayrı ayrı ve Avrupa Birliği bölgesel birlik olarak, Amerika Birleşik Devletleri, Malta, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya var.

Türkiye 2030’a Kömürden Çıkmalı

İklim İçin Gençlik Türkiye ekibi ise, Türkiye’nin iklim krizi ile mücadele etmek için açıkladığı 2053 net sıfır karbon hedefine ulaşmak için acilen 2030 yılına kömürden çıkılacağının açıklanmasını talep eden bir imza kampanyası başlattı. 25 Mart Küresel İklim Grevi’nde de gençler, karar vericilerden, karbonsuz bir gelecek için “Kömürden Çıkış Eylem Planı” açıklanmasını talep edecekler.

Türkiye’nin farklı şehirlerindeki iklim grevi programları şu şekilde:

İzmir / 25 Mart 18.00 Alsancak Gar
Hatay / 25 Mart 17.00 Antakya Köprübaşı
Bursa / 25 Mart 14.00 Görükle Spor Parkı, Nilüfer (Nilüfer Gençlik Evi)
Tekirdağ / 25 Mart 17.30 Hasan Ali Yücel Meydanı, Süleymanpaşa
İstanbul / 25 Mart 17.00 Barbaros Meydanı, Beşiktaş