Ana Sayfa > Ekoloji > Manisa’da nikel madeninde patlama: Ağır metaller doğaya karıştı!

Manisa’da nikel madeninde patlama: Ağır metaller doğaya karıştı!

Manisa Gördes’te Zorlu Holding tarafından işletilen Nikel Madeni’nde atık havuzuna giden boru patladı. Patlama sonrası ağır metaller bölgede bulunan dere ve toprağa karıştı.

Manisa’nın Gördes ilçesinde bulunan ve Zorlu Holding’e bağlı Meta Nikel Kobalt A.Ş tarafından işletilen Nikel Madeni’nde patlama meydana geldi. Zehirli kimyasal atıkları taşıyan borunun patlaması sonrası atıklar suya ve toprağa karışmaya başladı. Derelere ulaşan atıkların bölgeye içme suyu sağlayan barajlara karışmasından endişe ediliyor.

Patlamaya ilişkin konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, yaşanan durumun boru patlamasından kaynaklandığını ve ağır kimyasalların etraftaki derelere, çaylara, toprağa ve havaya karıştığını söyledi.

Nikel Madeni’nin hem Gördes’in pek çok köyünün hem de ormanlık alanın ortasında bulunduğunu belirten Avukat Değerli, şunları ifade etti:

“Buradaki insanlar hayvancılık ve tarımla uğraşıyor. Ayrıca Gediz Havzasını besleyen yer altı ve üstü sularının kaynağı buradan geliyor. Bu sular hem Gediz Nehrini hem de Gördes Çayını besliyor. Yani tüm bir bölgeyi ekolojik bir felaket bekliyor. Onun için acilen müdahale edilmesi gereken bir durum var. Ancak Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü telefonlara cevap vermiyor. Bakanlığa yönlendiriyor. Bakanlık ise 13 gün içinde gerekli incelemenin yapılacağını söylüyor. Ama 13 gün değil 13 saat bile beklenilecek bir durum yok ortada.”

Fotoğraflar: Ramazan Koyunlu (GÖRÇEV YK Üyesi)

‘Doğayı ve insan sağlığını koruyan bir anlayış yok’

Değerli, Nikel Madeni ile ilgili bu durumun yaşanabileceğini defalarca bildirdiklerini ve dava açtıklarını kaydetti.

“Bakanlığın ismi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ama bu kurum sadece ekolojik talana yol açacak projelerin önünü açıyor. Doğayı, insan sağlığını ve diğer canlıların yaşam hakkını koruyan bir anlayışları yok. Meydana gelen sonuçlarda şirketleri bağlayıcı kararlar ve yaptırımlar çıkmadığı için çalışmalarını her şeye rağmen devam ettiriyorlar.”

MA