Ana Sayfa > Bilim > Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu Gördes Nikel Madeninin Yarattığı Çevre Felaketini Anlattı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar’da yaşanan ve üstü kapatılan çevre felaketini tekrar gündeme getirdi: “Gördes’teki Nikel madeninin atık barajındaki arıza nedeniyle Başlamış Deresi günlerce kırmızı aktı. Bakanlık hiç bir şey bulunamadı diye cevap verdi. Bakanlık yaşanan çevre felaketinin üzerini örtmek için gösterdiği çabayı, sorumlular hakkında işlem yapmak için göstermiyor maalesef.”

Akhisar ve Gördes ilçeleri sınırları içinden geçen Başlamış Deresi 28 Şubat 2020 tarihinde kırmızı renkte akması ile sosyal medya ve ulusal basının gündemine oturmuştu. Hatta o günlerde yerel basında Suriye’den gelen 33 şehitle de bağlantı kurularak, “dereler bile kan ağlıyor!” yorumunda bulunulmuştu. Konuyu yakından takip eden CHP Manisa milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, derenin kırmızı akması ile ilgili korkunç gerçeği “bu olayın ardında çevre felaketi yatıyor” sözleri ile açıkladı.

Gördes‘te yaşanan bu çevre felaketinin oluşma nedeni ise işletilmekte olan sülfürik asite dayalı nikel maden işletmeciliği. Bakırlıoğlu, Gördes nikel maden işletmesini ve çevreye olan etkilerini de uzun süredir soruşturup araştırarak yakından takip ediyor. Daha önce TBMM’ye Gördes’teki nikel maden işletmesi konusunda hem soru önergesi hem de zararlı etkilerinin incelenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması amacıyla da araştırma önergesi veren Bakırlıoğlu’nun her iki önergesi de reddedilmişti.

Bu kez de Bakırlıoğlu, koronalı günlerde madenin çevreye verdiği zararları Başlamış Deresi’nin kırmızı akmasının nedenleri ile birlikte bir kez daha 19 Kasım 2020 günü TBMM’deki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Torba Yasa Teklifi kapsamındaki yeni istisnalar ile uygulanamaz hale gelen Kamu İhale Kanunu görüşmelerinde gündeme taşıdı.