Ana Sayfa > Ekoloji > Maden şirketleri için zeytinliklere “idam fermanı” gibi yönetmelik değişikliği!

Maden şirketleri için zeytinliklere “idam fermanı” gibi yönetmelik değişikliği!

Enerji Bakanlığı yönetmelğe ek bir madde koyarak, zeytinliklerin maden sahalarına çevrilmesinin önünü açtı. Değişiklik, “Elektrik ihtiyacının karşılanması” gerekçesiyle yapıldı, ancak Türkiye kurulu gücün yarısını kullanıyor.

Türkiye kurulu gücün yarısını kullanabilirken, “elektrik ihtiyacının karşılanması” gerekçesiyle zeytinliklerin maden sahasına çevrilmesinin önü açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğine bir madde ekleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerine izin verilebilecek.

Buna göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, bu faaliyetlerin bitiminde sahanın rehabilite ederek eski hale getirileceğinin taahhüt edilmesi şartıyla zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına izin verilebilecek.

Bu kapsamda, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek.

FAALİYET BİTİMİNDE REHABİLİTE EDİLECEK

Verilecek izinler için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunlu olacak.

Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraf ve taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu tutuldu.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından konuyla ilgili açıklama yapıldı.

Elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik yapılacak madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda uygulanacak yeni usul ve esaslar ele alınan açıklamada, kamu yararının gözetilmesi şartıyla sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın iznine tabi olacağı aktarıldı.

Açıklamada, zeytin ağaçlarının taşınacağı bölge, Tarım ve Orman Bakanlığının izni ve uygun görüşüyle faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bir bölgeye taşınacağı aktarıldı. Açıklamada, zeytin ağaçlarının kesilmesinin söz konusu olmadığına vurgu yapıldı.

Zeytin ağaçlarının taşınacağı bölgenin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirleneceği ve mücbir bir sebep olmadıkça taşınma işleminin olmayacağı ifade edilen açıklamada, zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masrafların ve ortaya çıkacak tüm taleplerin ilgili sahada maden faaliyeti yürütecek şirket tarafından karşılanacağı bilgisi verildi.

İlgili firmanın taşınan ve tutmayan her bir zeytin ağacına karşılık 5 yeni fidan dikmekle yükümlü olacağına vurgu yapılan açıklamada, sahadaki maden faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından sahanın rehabilite edileceği ve eski haline getirileceği belirtildi. (REUTERS-İHA)