Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Maden Kanunu teklifi Meclis’ten geçti!

Maden Kanunu teklifi Meclis’ten geçti!

İmar izni kaldıran yeni yasa yürürlükte! Erzincan İliç’te yaşanan maden faciasının ardından kanun teklifi üzerine yapılacak görüşmeler ertelenmişti. Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarında imar izni ve planı olmadan santral kurulmasına onay veren yeni yasal düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Denizler, baraj gölleri ve tabii göller kapsam alanına dahil olacak.

nerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu‘nda kabul edildi. Kanuna göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece ‘IV. Grup’ maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Böylece bunun haricindeki maden grupları açısından bu zorunluluk ve mevcut taksir yaptırımı kaldırılıyor. Düzenleme 28 Şubat 2024 tarihinden geçerli olacak.

Değişiklik kapsamında 3621 sayılı Kıyı Kanunu’na yeni fıkralar eklendi. Buna göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilen alanlarda imar planı yapılmaksızın yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek. 

DENİZ, BARAJ VE GÖLLER KAPSAM ALANINDA 

Karara göre, içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarlar ve sulak alanlar ile söz konusu kanun kapsamında kalan kıyı ve sahil şeritleri hariç, denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göller kapsam alanına dahil olacak. Böylece Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK), raporlama zorunluluğu sadece “IV. Grup” maden işletme ruhsatları açısından devam edecek.

MADENLER İÇİN ARAMA YAPILABİLECEK

Bunun dışında kalan maden grupları açısından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), arama ruhsatı alarak bulduğu madenler için UMREK koduna göre rapor hazırlama şartı aranmaksızın arama yapabilecek.

“Enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler”, Bakanlık tarafından en fazla 15 milyon TL olmak koşuluyla bedellerinin en fazla yüzde 30’u oranında desteklenecek.

DOĞAL ALANLAR ŞİRKETLERDE

Ayrıca “yenilenebilir enerji” üretimi gerekçesiyle doğal alanlar şirketlere verilecek. Şirketler baraj gölleri, suni göller ve doğal göllerde artık tesis kurmak için imar izni almak zorunda kalmayacak, lisanssız “üretim” yapabilecek.


ArtıGerçek

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.
https://ekolojibirligi.org

Bir yanıt yazın

Top