Ana Sayfa > Haberler > Maden bölgesine dönüştürülmek istenen Yüksekova köylerinde halk tedirgin

Maden bölgesine dönüştürülmek istenen Yüksekova köylerinde halk tedirgin

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün (MAGEP), Hakkari merkez, Yüksekova ve Derecik ilçelerinde bulunan beş bölgede maden ruhsatı için bir başlattığı ihale sürecine vatandaşın tepkisi sürüyor. Maden bölgesine dönüştürülmek istenen bölgeler arasında Yüksekova‘daki Cilo Sat Gölleri ve Korgan köyü, Derecik’teki Govend Dağı ile kent merkezine bağlı Ördekli (Kotranis) köyü vadisi ve Nebirnav Yaylası bulunuyor.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre yıllardır kendi köylerinde küçükbaş hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan Ördekli köyü sakinleri, yapılacak maden aramasında doğanın zarar göreceği endişesinde.

‘Köylüyle faydası olmayacaksa karşıyız’

Ördekli köyü muhtarı Necmettin Yalçın, köylülerin maden ocağından ne gibi bir yarar sağlayacağını bilmediklerini söyledi:

“Bu maden aramalarında devletin yapacağı ihale ile birkaç firmanın menfaati düşünülecek ve sadece onların çıkarı olacaksa, bölge halkı olarak böyle bir maden çalışmasını istemiyoruz. Bölgeye hizmet yapılmasını istiyoruz. Ama köylünün hiçbir faydası olmayacaksa, buna karşıyız.”

‘Köylülerin yararına bir şey yapılacak mı?’

Yıllardır köyde küçükbaş hayvan besiciliği yapan Rüstem Kahraman da, maden çalışmasının köylülerin de faydalanabileceği bir şekilde yapılmaması durumunda, bölgeye huzursuzluktan başka bir şey getirmeyeceğini ifade etti:

“Burada köylülerin yararına bir şey yapılacak mı? Bilmiyoruz. Eğer birileri “biz ihaleyi aldık ve sadece kendi çıkarlarımızı gözeteceğiz” şeklinde bir yöntemle gelirlerse, bizler kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Hepimiz fakir insanlarız. Bugün bile köylerimizin yolları bozuk ve güvenlik gerekçesiyle kepçe bile gönderilmiyor. Yollarımızı hep kazma küreklerle, kendi imkanlarımızla onarıyoruz. Bu çalışmayla bölgenin alt yapısı onarılarak, halka hizmet gelecekse, bizler de böyle bir çalışmanın yapılmasına destek olabiliriz. Ama bu çalışmayla bölgemizdeki yayla ve meralarımız kazılacaksa, seçeneklerimiz yok olacaksa, bu durum bizim mevcut durumumuzu daha da kötü hale getirecektir.”