Ana Sayfa > Dünya > Libya da Paris İklim Anlaşması’na katılma kararı aldı

Libya da Paris İklim Anlaşması’na katılma kararı aldı

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, hükümetinin Paris İklim Anlaşması’nı imzalamaya karar verdiğini açıkladı.

Libya devlet televizyonunda yer alan habere göre, başkent Trablus’ta Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlenen bir törene katılan Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe hükümetinin Paris İklim Anlaşması’nı imzalamaya karar verdiğini açıkladı. Böylece Akdeniz ülkelerinden olan Libya da Paris Anlaşması’na onay veren ülkeler arasında yer alacak. Hükümetin kararı, Libya Başbakanı Dibeybe tarafından Dünya Çevre Günü’nde açıkladı.

Onay için Meclis’e sevk edilecek

Dibeybe konuşmasında, “Libya, Paris İklim Anlaşması‘nı imzalamayan az sayıdaki ülkeden biri ve Ulusal Birlik Hükümeti bugün gurur ve sorumlulukla bu anlaşmayı imzalamaya karar verdi.” dedi.

İklim Anlaşmasının çoğu ülkeye nazaran geç kabul edildiğine işaret eden Dibeybe, anlaşmanın onaylanmak üzere meclise sevk edileceğini bildirdi. Dibeybe, ülkesinin iklimi ve coğrafi konumu nedeniyle iklim değişikliğinin olumsuz yansımalarından en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Libya Başbakanı Dibeybe hükümetinin Paris İklim Anlaşması’nı imzalamaya karar verdiğini Dünya Çevre Günü’nde açıkladı

“Dünyanın endişesini paylaşıyoruz”

Dibeybe, Libya’nın küresel çevre sorunlarına ilgisini yineleyerek, “Ekosistem ve doğal kaynaklar üzerinde artan baskı konusunda dünyanın endişesini paylaşıyoruz.” dedi.

Libya Başbakanı, küresel sıcaklıktaki artışı sınırlamak ve makul sınırlar içinde tutmak olan öncelikli hedefe ulaşmak adına Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris İklim Anlaşması aracılığıyla gerçekleştirilecek iş birliğinin önemini vurguladı.

Türkiye, anlaşmayı hâlâ onaylamayan dünyadaki ender ülkelerden

Türkiye ise, bugüne kadar 197 ülkenin imzaladığı, 191 ülkenin taraf olarak süreci tamamladığı Paris İklim Anlaşması’na taraf olmayan 6 ülkeden 1’i. Ayrıca geçtiğimiz Kasım ayında G20 Liderler Zirvesi toplantısında da sonuç bildirgesinde Paris Anlaşması ile ilgili maddeye Türkiye tarafından şerh konulmuş, Türkiye’nin itirazı G20 resmi sitesinde de “Türkiye Cumhuriyeti’nin Pozisyonu Üzerine Başkanlık Açıklaması” başlığıyla yer almıştı. Libya’nın anlaşmayı onaylaması ile geriye sadece beş ülke kalıyor. Bu ülkeler Türkiye, Eritre, İran, Irak ve Yemen.

Trump döneminde anlaşmadan çekilen ABD ise, Biden döneminde tekrar geri dönmüştü.

Dünya Haberleri