Ana Sayfa > Bildiriler > “Küresel İklim Grevi”nin 8ncisi Bugün Yapılıyor

“Küresel İklim Grevi”nin 8ncisi Bugün Yapılıyor

Bugün (24 Eylül Cuma) dünyada milyonlarca, ülkemizde ise binlerce genç Küresel İklim Grevi dolayısıyla sokaklarda olacak.

Fridays for Future Türkiye, Youth for Climate Türkiye’nin çağrı yaptığı ve birçok kurum tarafından desteklenen iklim grevinde genç aktivistler, saat 12.00 ile 14.00 arasında Kalamış Parkı’nda düzenlenecek vegan piknikte bir araya gelecek. “Bir krizler çağının içerisinden geçiyoruz ve sahip olduğumuz politik, ekonomik ve toplumsal sistem sürdürülebilirlikten çok uzak” diyen iklim aktivistleri, çağrılarını #SistemiKöktenDeğiştir hastagı ile sosyal medyadan da duyurdu.

Bugün saat 17.00’de Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde toplanacak iklim aktivistleri, basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye kitlesel yürüyüş düzenleyecek. Grev, saat 18.00’de Müze Gazhane’de düzenlenecek forumlar ve konserler ile devam edecek. Can Bonomo, Nova Norda, Can Kazaz ve Nilipek verecekleri konserlerle greve destek olacak.

İKLİMİ DEĞİL, SİSTEM DEĞİŞTİRİN

Genç iklim aktivistleri, gezegenin ekosistemlerini çöküşe sürükleyen ve kirleten, doğayı yok eden üretim ve tüketim biçimlerimizin, doğanın sömürülmesine dayalı yaşam şeklimizin değişmesini istiyor. Talepleri net: Karar vericilerin, iklim krizine karşı mücadelede anlamlı ve somut adımlar atmaları, bunu da hemen yapmaları. Gençler küresel iklim grevi için yaptıkları çağrıda “Gezegenimiz her geçen gün iklim krizinin etkilerine daha çok maruz kalıyor. Gezegenimizdeki yaşamın sürmesini sağlayan kritik sistemler geri dönüşü olmayan çöküş noktasına yaklaşıyor” ifadelerinde bulunuyor.

İKLİM ACİL DURUMU İLAN EDİLSİN

Şu ana kadar toplamda, 1 milyardan fazla insanın yaşadığı  35 ülke ve içinde 2021 yerel ve bölgesel yönetim iklim acil durumu ilan etti. İklim acil durumu ilan eden ülkeler arasında; Arjantin, Kanada, Avustralya, Avrupa Birliği ülkeleri ayrı ayrı ve Avrupa Birliği bölgesel birlik olarak, Amerika Birleşik Devletleri, Malta, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya var.

Türkiye’deki gençlik ekipleri, Türkiye’de de iklim acil durumu ilan edilmesi için Change.org’da bir imza kampanyası başlattı. İklim Grevi’nde dile getirecekleri taleplerini, “İklim Acil Durumu” başlığı altında topladılar. Bu talepler ülkemizde karbonsuz düzene geçişle ilgili bir eylem planı yapılmasını, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin gerekli düzenlemeleri yapmalarını içeriyor.

Fridays for Future Türkiye, açıklamasında “Bir krizler çağının içerisinden geçiyoruz ve sahip olduğumuz politik, ekonomik ve toplumsal sistem sürdürülebilirlikten çok uzak. İklim ve ekoloji kriziyle mücadelede var olan sürdürülemez sistemleri kullanamayız; bizim bu krizler çağından en az hasarla çıkmamız ve yaşanabilir bir geleceğe sahip olmamız için yeni, adil, hiç kimseyi geride bırakmayacak, doğa ve insan dostu, büyümeyi değil küçülmeyi destekleyen yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Bu nedenle 24 Eylül 2021’de gerçekleşecek 8. küresel iklim grevimizde hep birlikte #SistemiKöktenDeğiştir diyeceğiz ve karar alıcılara sesleneceğiz, taleplerimiz duyulana kadar durmak yok” sözleri yer alıyor.