Ana Sayfa > Dünya > Kuraklık, Avrupa’da ‘açlık taşlarını’ ortaya çıkardı: ‘Beni görürsen ağla!’

Kuraklık, Avrupa’da ‘açlık taşlarını’ ortaya çıkardı: ‘Beni görürsen ağla!’

Avrupa’da uzun süren kuraklık, tarihi kuraklıkları belirlemek için yüzyıllar önce kullanılan ve ‘açlık taşları’ olarak bilinen oymalı kayaları yeniden ortaya çıkardı.

Kuraklık krizi nedeniyle Avrupa’daki birçok göl ve akarsuyun seviyesi son yıllardaki en düşük seviyeye ulaştı. Göllerde ve nehirlerde tarihi kuraklıkları anmak için kullanılmış olan ‘Açlık Taşları’ olarak bilinen oymalı kayalar yeniden gündeme geldi.

Geçmiş yüzyıllar boyunca kuraklık yaşayanların nehir seviyesinin düştüğü noktada tarih ve not yazdığı “açlık taşları”, Avrupa’da kuraklığın vardığı boyutu gözler önüne seriyor. Bu kayalardan düzinelercesi Çek Cumhuriyeti‘nden başlayıp Almanya’dan geçen ve Orta Avrupa’nın en büyük nehirlerinden biri olan Elbe Nehri‘nde yer alıyor.

Miami Herald‘ın aktardığın habere göre bu taşlardan bazıları kuraklık sonucu ırmaktaki suların seviyesinin düşmesi sonucu yeniden görüldü.

Gazetenin iddiasına göre; ABD merkezli yayın organı Politico’da çalışan gazeteci Hernández-Morales kuraklık sonucu yeniden görüldüğünü sosyal medya hesabından paylaştı ve 1616 yılına ait olan Çekya’daki taşlardan birinde Almanca şu uyarının yer aldığını açıkladı: “Wenn du mich seehst, dann weine” (Beni görürsen, ağla)

Çek Cumhuriyeti’nden başlayıp Almanya’ya kadar uzanan Elbe Nehri‘nin kıyısında ortaya çıkan “Açlık Taşları” (Hunger Stones) Avrupa’daki kuraklığın ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Decin kentindeki nehir yatağında suların çekilmesiyle geçmişi 1616 yılına dayanan bir taşın üzerinde Almanca yazılan “Wenn du mich siehst, dann weine” (Beni görüyorsan ağla) ifadesi dikkat çekti.

KURAKLIK İÇİN UYARI

Bu taşlar, gelecek nesillere, su tekrar bu seviyeye düşerse kıtlıkla ilgili zorluklara katlanmak zorunda kalacakları konusunda bir uyarı olarak su seviyesini işaretlemek için geçmişte yaşanan kuraklık sırasında nehre gömüldü.

Söz konusu taşların 2018’de de kuraklık sonucu yeniden gözlemlenmeye başlandığı yönünde çeşitli yayın organlarında haberler yer almıştı.

Avrupa’da kuraklık tarihi seviyelerde. Avrupa Kuraklık Gözlemevi’nden bilim insanlarına göre kıtadaki kuraklık seviyesi 500 yılın en kötüsü olma yolunda ilerliyor. İspanya ve Fransa son günlerde şiddetli orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Dünya Haberleri