Buradasınız
Ana Sayfa > Bilim > Koronavirüs tecridi, nadir görülen pembe yunusların yüzünü güldürdü

Koronavirüs tecridi, nadir görülen pembe yunusların yüzünü güldürdü

Bilim insanları, yunusların sessiz denizlere beklenenden daha hızlı uyum sağladığını ve bunun da azalan popülasyonları için bir umut ışığı sunduğunu söylüyor.

Koronavirüs pandemisinin getirdiği sükunet, nadir pembe yunusların Hong Kong çevresindeki denizlere geri dönmesini sağladı. Bölgedeki tekne ve feribot trafiğinin martta durdurulmasının ardından hassas Çin beyaz yunusunun görülme oranı neredeyse üç kat arttı ve yüzde 30’a ulaştı.

Bilim insanları tür popülasyonunun azalmasından endişeleniyor. Ancak araştırmalarının, bu hayvanların sessiz çevreye beklenenden daha hızlı uyum sağladığını gösterdiğini söylüyor. Onlara göre bu durum, türün popülasyonu açısından bir umut ışığı sunuyor.

Çin beyaz yunusu veya (gerçek renklerine atıfla) pembe yunus olarak da bilinen Hint-Pasifik kambur yunusları, aşırı avlanma, su kirliliği, çok sayıdaki feribot ve tekne sebebiyle ağır darbe alıyor. 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Hong Kong da dahil olmak üzere İnci Irmağı ağzındaki pembe yunus nüfusunun 2 bin 500 civarında olduğunu tahmin ediyor ama genç nüfustaki düşüş gelecekte bu sayıyı daha da azaltabilir.

Tecritten faydalanan bilim insanları, yunusları izlemek için tekneden denize mikrofon bıraktı ve dronları kullandı. Araştırmaları, bu hayvanların daha sessiz çevreye hızla uyum sağladığını ve nüfuslarının artık yeniden artabileceğini gösteriyor.

Deniz bilimcisi Lindsay Porter, “Bu bölgede feribot seferlerinin durmasının ardından dikkatimizi çeken bir şey oldu: 4, 5, 6 yıldır görmediğimiz yunuslar yeniden Hong Kong habitatına döndü. Yunuslar bu su yatağına çok çabuk dönmüş gibi görünüyor” dedi.

“Normalde bu bölgenin tamamı Hong Kong’dan Makao’ya gidip gelen insanları taşıyan hızlı feribotlarla dolu olurdu. Kovid pandemisinin Makao‘da baş göstermesi ve birçok bölgede seyahat kısıtlaması getirilmesinin ardından hızlı feribot seferleri de durduruldu. Bu sular da böylece çok ama çok sessizleşti.”

30 yıldır Hong Kong’da yunuslar üzerine araştırmalar yapan Porter şöyle ekledi: “Bazen aslında bu popülasyonun yavaşça yok oluşunu inceliyormuşuz gibi hissediyorum. Bu gerçekten üzücü olabiliyor.”

Öte yandan Japonya’nın Taiji limanında yunus avları tekrar başladı. 1 Eylül’de başlayan ve Mart’a kadar sürecek yıllık avın ilk gününde 4 yunus (üç şişe burunlu ve bir Risso) yakalandı. 

Söz konusu yabani yunuslar dünya genelindeki su “eğlence” parklarında ve akvaryumlarda esaret altında yaşamak üzere satılıyor.

Kaynak: Indpendent

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top